Σύνδεσμος Θεολόγων-ΟΕΛΜΕΚ: Ποτέ δεν ζητήσαμε λογοκρισία παρά τις στρεβλές και μονοδιάστατες διαπιστώσεις


 Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει:

Με αφορμή άρθρο που δημοσιεύθηκε στη μαθητική εφημερίδα «ΔΑΣΟΥΠΟΛΙΤΗΣ» το περιεχόμενο του οποίου αναφέρεται στο μάθημα των Θρησκευτικών, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

 1. Παρόλο του ότι θεωρούμε ότι το άρθρο δεν αντικατοπτρίζει σε καμιά περίπτωση το περιεχόμενο του μαθήματος και το ότι πολλές διαπιστώσεις παρουσιάζονται στρεβλά και μονοδιάστατα, εντούτοις σε καμιά περίπτωση ΠΟΤΕ δεν ζητήσαμε επίσημα ούτε λογοκρισία (που μας προσάπτουν πολλοί), ούτε πολλώ μάλλον δίωξη μαθητή/τριας για το πως εκφράζεται. Εάν το κάναμε θα αναιρούμασταν εμείς οι ίδιοι καθώς ένας από τους βασικούς στόχους που το μάθημα υπηρετεί είναι η ελευθερία σκέψης και έκφρασης.
 2. Όπως υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του μαθητή/τριας να εκφράζεται και να αρθρογραφεί ελεύθερα, κατά τον ίδιο τρόπο δικαιούται και ο καθένας άλλος μαθητής ή εκπαιδευτικός στη σχολική μονάδα να εκφράζεται κατά τον ίδιο τρόπο και να ασκεί γόνιμη και καλόπιστη κριτική. Η ένστασή μας, ήταν στο ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα γνώσης του περιεχομένου του άρθρου σε μαθητές ή στους αρμόδιους εκπαιδευτικούς θεολόγους πριν εκδοθεί και διανεμηθεί από το σχολείο, για να υπήρχε η δυνατότητα δημοσίευσης απάντησης ή ανασκευής σημείων που θεωρούνται προσβλητικά προς το περιεχόμενο και τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Δεδομένου βέβαια του γεγονότος ότι η εν λόγω σχολική εφημερίδα εκδίδεται άπαξ του έτους.
 3. Ως Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ δεν μας εκφράζουν σχόλια και εκφράσεις που πιθανό γίνονται μέσα από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή ηλεκτρονικές σελίδες και ενέχουν στοιχεία εκφοβισμού ή απειλών ή ακόμη χυδαιότητες προς όλες τις κατευθύνσεις από υπερβάλλοντα ζήλο.
 4. Καλούμε όλους σε νηφάλιο διάλογο χωρίς ακρότητες και χαρακτηρισμούς. Δεν θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα που προέκυψε γιατί το θεωρούμε λήξαν”.  Comments (2)

 1. Ανδρέας Νικολάου:
  Jul 01, 2020 at 01:40 PM

  "Καλούμε όλους σε νηφάλιο διάλογο χωρίς ακρότητες και χαρακτηρισμούς. Δεν θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα που προέκυψε γιατί το θεωρούμε λήξαν" - Να κάνουμε ή να μην κάνουμε διάλογο για το θέμα τελικά;

 2. Ανδρέας Νικολάου:
  Jul 03, 2020 at 10:36 PM

  Παρεπιπτώντως, μια απλή ερώτηση ήταν... περιμένω μια απάντηση. Είτε «ναι» είτε «όχι». Να κάνουμε διάλογο για το θέμα; Ή «ούσσου να περάσουμεν»;


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter1389