Το Βατερλώ με τους ΣΕΑ και το ΝΣΔ


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ*

05.08.20 Κάνω refresh κάθε πέντε λεπτά τη σελίδα της ΕΕΥ και περιμένω όπως και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι να ανακοινωθούν οι νέοι διορισμοί, η μετατροπή κάποιων στο καθεστώς αορίστου και τις συμβάσεις που θα δοθούν. Κάποια στιγμή, αρχίζουν να αναρτώνται οι ανακοινώσεις, γρήγορα γρήγορα κάνω scroll -down τη σελίδα για να φτάσω στην ειδικότητα των ΣΕΑ, ξαφνικά άρχισα να χάνω το χρώμα μου. Με τεράστια απογοήτευση βλέπω μόνο ένα καινούργιο διορισμό. Ο εγκέφαλος πρέπει να χτύπησε κόκκινο, το ίδιο και ο θυμός, η απογοήτευση, όχι γιατί το όνομά μου δεν ήταν μέσα στους διορισμούς, έτσι κι αλλιώς δεν θα ήταν, αλλά γιατί για δεύτερη χρονιά άτομα που δούλεψαν πριν δυο χρόνια με σύμβαση ήταν εκτός. Τα σενάρια στο μυαλό μου πολλά, η επιβεβαίωση των φόβων για άλλη μια φορά. Τι να σκεφτεί κανείς, τα δεδομένα και τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, σχολεία χωρία καθόλου ώρες με ΣΕΑ και κάποια με λιγότερες ώρες. Άραγε, αυτό δεν απασχολεί κανένα; Άκουσα διάφορα σενάρια. Τίποτα δεν με έπεισε και τίποτα δεν μου φάνηκε αρκετά ακριβές. Πήρα και τηλέφωνα και επιβεβαίωσα και κάποια πράγματα μόνη μου. Η στιγμή της αποκαθήλωσης και της συνειδητοποίησης ότι στην Νήσον Κύπρον αν έχεις Μέσον – Γνωριμίες Διάβαινε και ριζικό καρτέρι.

Υπάρχει κάποιος να μου εξηγήσει σωστά και εμπεριστατωμένα γιατί έγιναν εξετάσεις για την ειδικότητα των ΣΕΑ; Ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετούνται τελικά με το ΝΣΔ; Του χρόνου, με τα πολύ απλά μαθηματικά που κατέχω θα υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός αορίστου και από τους δυο καταλόγους. Σε τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτό το νέο status quo; Σαφώς και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Αλλά το να υπόσχεσαι ότι με το ΝΣΔ θα εισαχθούν στην εκπαίδευση οι Άριστοι οι οποίοι φαίνεται να είναι απλοί αναλώσιμοι αριθμοί και σε δυο χρόνια κάποιοι άλλοι γίνονται άριστοι δεν έχει καμία λογική.

Θεωρούσα ότι ήμουν αρκετά ξύπνια και περπατημένη, αλλά από το Σεπτέμβριος μέχρι και σήμερα κατάλαβα ότι το να προσπαθείς να εμποδίσεις την διαφθορά στην Κύπρο και τη διαπλοκή συμφερόντων αποτελεί έργο σχεδόν αδύνατο.

Σε όλο αυτό το σύστημα των διορισμών είναι οφθαλμοφανές ότι διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο συνδικαλισμός, που δεν αμφισβητώ ότι πολλές φορές οι παρεμβάσεις του είναι σωσίβιες και λυτρωτικές, αλλά από τη στιγμή που πίσω από αυτές τις συνδικαλιστικές οργανώσεις υπάρχουν τα κόμματα ο κύκλος συνεχίζεται.

Αναμένω, ότι εντός των ημερών θα διορθωθεί αυτή η αδικία σε βάρος του κλάδου των ΣΕΑ. Τα προβλήματα μέσα στα σχολεία είναι πλέον πολύ γνωστά όπως και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι καθηγητές συμβουλευτικής και επαγγελματικής αγωγής, ο στόχος θα έπρεπε να ήταν η ενίσχυση του κλάδου και όχι η επιπλέον αποδυνάμωσή του.

*ΣΕΑ




Comments (1)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Aug 06, 2020 at 03:36 PM

    Όταν έκαναν το ΝΣΔΕ δεν πρόβλεψαν ότι σταδιακά οι αορίστου θα ήταν τόσοι πολλοί που θα έμεναν πολύ λίγες θέσεις για αυτούς που προέρχονται από το ΝΣΔΕ...


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2697