Ανάγκες για τη σχολική χρονιά 2020-21: ΣΕΑ, μία!


ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ*

Μάλιστα, το ζήσαμε και αυτό!

 Ένας ΣΕΑ είναι το αποτέλεσμα της ενδελεχούς μελέτης που έγινε φέτος για τις ανάγκες των σχολείων. Όλα όσα για χρόνια ακούμε, οι δεσμεύσεις, οι υποσχέσεις οι τοποθετήσεις περί άμεσης ανάγκης επιπλέον ΣΕΑ στα σχολεία, τα βαρύγδουπα λόγια, η κατανόηση και συμπάθεια για την τεράστια ευθύνη και υπέρμετρη πίεση που βιώνουμε, όλα αυτά απαντήθηκαν με τις φετινές ανάγκες. Ένας λοιπόν επιπλέον Σύμβουλος!

Μας είπατε να κάνουμε υπομονή, μας μιλήσατε για δέκα νέες θέσεις, μας υποσχεθήκατε ότι το θέμα τροχιοδρομήθηκε. Ήταν, είπατε, η τελευταία χρονιά που ο ΣΕΑ έπρεπε να «διακτινίζεται» σε τρία σχολεία για να κάνει τη δουλειά του, ήταν η τελευταία χρονιά που θα αναλάμβανε ένας ΣΕΑ μόνος του σχολεία «μαμούθ», σχολεία ΔΡΑΣΕ, σχολεία στα οποία η παραβατικότητα, οι καταχρήσεις, η σχολική απόσυρση, οι μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, τα δεκάδες περιστατικά στις ΥΚΕ, ΥΨΥΠΕ και ΥΕΨ, τα άλλα τόσα αιτήματα για πρόνοια και στήριξη, ήταν η καθημερινότητα μας. Και όχι κύριοι, δεν θεωρώ ότι με την πρόσληψη νέων ΣΕΑ θα πάψουν να υφίστανται όλα τα πιο πάνω μιας και έχουμε να κάνουμε με έφηβους, με ευαίσθητα αναπτυξιακά ορόσημα και με όλα όσα η ηλικιακή αυτή ομάδα εμπεριέχει.

 Μπορεί όμως όλα αυτά να ιχνηλατηθούν, να προσεχθούν, να γίνει διαχείριση τους πιο έγκαιρα, να σχεδιαστεί παρέμβαση, να γίνει η παραπομπή την κατάλληλη στιγμή, να οργανωθεί η πολυθεματική την ώρα που της αρμόζει, να κληθούν τα πλαίσια διαχείρισης όσο είναι καιρός – και πριν παγιωθεί το σύμπτωμα – να οργανωθούν τα εναλλακτικά προγράμματα στοχευμένα και μετά από μελέτη, να αποφορτιστούν τα σχολεία από τα έντονα, από όλα  αυτά που σιγοβράζουν - γιατί όλοι είμαστε μάρτυρες για το τι έπεται ως συνέπεια  αυτών.

Είπατε επίσης, ότι το πρόβλημα με τη στελέχωση των ΣΕΑ ήταν οι μη σωστές ανάγκες που δόθηκαν από τα Επαρχιακά. Μάλιστα! Ίσως να έχετε δίκαιο. Πολλοί από εμάς ήταν παρόντες στα αμέτρητα τηλεφωνήματα και γραπτές επιστολές που έκαναν οι Διευθυντές των σχολείων μας για τη σωστή στελέχωση των σχολείων με ΣΕΑ.

Τι να πήγε άραγε λάθος; Δεν μας βγήκαν ούτε φέτος οι αριθμοί ε;

Σχολικό έτος 2020-21. Ανάγκες ΣΕΑ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μία!

*ΣΕΑ
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter1528