Πρώτη προτεραιότητα της ΟΕΛΜΕΚ την τριετία 2017-2020 ήταν η επίλυση του συνταξιοδοτικού


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ*

   Πρώτη προτεραιότητα της ΟΕΛΜΕΚ  την  τριετία 2017-2020, ήταν η επίλυση του  επαγγελματικού συνταξιοδοτικού ζητήματος, που αφορά όσους μονιμοποιούνται  μετά την 1.10.2011. Μόνη δίκαιη λύση, η ένταξή τους  στο κρατικό συνταξιοδοτικό  σχέδιο.

Η επίλυση της μακροχρόνιας εκκρεμότητας του επαγγελματικού συνταξιοδοτικού ζητήματος, που αφορά τους εκπαιδευτικούς της  Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, της Δημοτικής Εκπαίδευσης  αλλά και τους κρατικούς υπαλλήλους που μονιμοποιούνται μετά την 1.10.2011, ήταν η πρώτη προτεραιότητα της  ΟΕΛΜΕΚ την τριετία 2017-2020. Υπενθυμίζω ότι το σοβαρό αυτό ζήτημα, που έχει σχέση με την αξιοπρεπή διαβίωση κατά τη συνταξιοδότηση, προέκυψε, δυστυχώς, από τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, να εισηγηθεί την κατάργηση του κρατικού συνταξιοδοτικού σχεδίου και  ακολούθως η Βουλή να  ψηφίσει την εισήγηση της Κυβέρνησης.

Από τον Ιούνιο του 2017, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ ανέλαβε σειρά  πρωτοβουλιών και αφού σύμπτυξε ένα ισχυρό μέτωπο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ αλλά και με την ΠΑΣΥΔΥ και με τον ΣΑΚ, πραγματοποίησαν μεταξύ τους σωρεία  συσκέψεων αλλά και συναντήσεων, τόσο με τον Υπουργό Οικονομικών όσο και με τον Γενικό Διευθυντή  στο Υπουργείο Οικονομικών, με απώτερο στόχο την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος με τον πιο ορθό και δίκαιο τρόπο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι με πρωτοβουλία της ΟΕΛΜΕΚ, τον τελευταίο χρόνο, από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι σήμερα (εν μέσω Πανδημίας) πραγματοποιήθηκαν για το ζήτημα αυτό πέραν των 15 συσκέψεων, ενώ το διάστημα από τις 29.8.2019 μέχρι τις 23.9.2020, συναντηθήκαμε με όλα τα κόμματα.

Δυστυχώς η πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών και κατ΄ επέκταση της Κυβέρνησης για το σοβαρό αυτό ζήτημα, που αφήνει τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα χιλιάδων εργαζομένων σε εκκρεμότητα εδώ και 9 χρόνια, συνεχίζει να παραμένει  αδιάφορη. Αλήθεια που βρίσκεται το Κράτος Δικαίου και το Κράτος Προνοίας; Εκείνο που συνεχώς έπραττε ο τέως Υπουργός Οικονομικών ήταν να «υπόσχεται και να δεσμεύεται»  για κατάθεση προτάσεων για επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος.

Μέσα στο πλαίσιο, των «υποσχέσεων και δεσμεύσεων», το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε και απέστειλε στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις στις 31.5.2018 την πρώτη «πρότασή» του. Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ επιδεικνύοντας σοβαρότητα και υπευθυνότητα προσέλαβαν αμέσως Αναλογιστικό Σύμβουλο, ο οποίος αξιολόγησε την εν λόγω «πρόταση». Αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, ήταν η απόρριψη της Κυβερνητικής «Πρότασης» αφού κρίθηκε από όλους ως απαράδεκτη, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δεσμευόταν συνεχώς σε κατάθεση νέων προτάσεων .

Στις 16.9.2019 οι πέντε Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ-ΠΑΣΥΔΥ-ΣΑΚ συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Οικονομικών και καταθέσαμε από κοινού το αίτημα μας για ένταξη των επηρεαζόμενων στο κρατικό συνταξιοδοτικό σχέδιο. Το κοινό αυτό αίτημα απορρίφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 25.7.2019.

Στις 8.10.2019 οι Οργανώσεις  πραγματοποιήσαμε νέα συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 σε νέα συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσαν προφορικώς για την νέα πρότασή τους . Η δύσκολη περίοδος της Πανδημίας που ακολούθησε παγοποίησε, δυστυχώς, όλες τις δράσεις  και αποφάσεις που πήραμε (όπως διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών) για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Στις 26 Αυγούστου 2020, οι τρείς Εκπαιδευτικές Οργανώσεις  πραγματοποιήσαμε νέα συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή. Στη συνάντηση αυτή επαναλάβαμε τη θέση μας για ένταξη των επηρεαζόμενων συναδέλφων στο κρατικό συνταξιοδοτικό σχέδιο. Ταυτόχρονα εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή μας  για τον τρόπο και την αδιαφορία που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ειδικά όταν γνωρίζουν ότι δεκάδες εκπαιδευτικοί έχουν αφυπηρετήσει χωρίς να λάβουν κανένα επαγγελματικό συνταξιοδοτικό ωφέλημα. Το Υπ. Οικονομικών στη συνάντηση αυτή δεσμεύτηκε, όπως και άλλες φορές,  ότι εντός Σεπτεμβρίου 2020, θα καταθέσει σε όλες τις Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ-ΠΑΣΥΔΥ-ΣΑΚ την κυβερνητική πρόταση για το συνταξιοδοτικό  ζήτημα.

Από το πιο πάνω σύντομο ιστορικό, καταδεικνύεται η πλούσια δράση που ανέπτυξε η ΟΕΛΜΕΚ την τριετία 2017/2020, σε συνεννόηση πάντοτε με τις άλλες Οργανώσεις. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα είναι κοινό για όλους και δεν τίθεται θέμα να δοθούν διαφορετικές  λύσεις  σε κάθε  μία από τις Οργανώσεις του Δημόσιου (ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ-ΠΑΣΥΔΥ-ΣΑΚ). Η  Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την θέση μας και θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της  για κατάργηση του κρατικού συνταξιοδοτικού σχεδίου, που λήφθηκε την περίοδο της οικονομικής καταστροφής.

Τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ωφελήματα, είτε αυτά αφορούν εργαζόμενους στο Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών), είτε στον ιδιωτικό τομέα, είναι ζητήματα πολύ σοβαρά και δεν επιδέχονται επιπόλαιους και ανεύθυνους χειρισμούς. Την τριετία 2017-2020, η ΟΕΛΜΕΚ, παρόλες τις δυσκολίες που συνεχώς παρουσιάζονταν (υπενθυμίζω την προσπάθεια του ΥΠΠ για κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων των εκπαιδευτικών αλλά και την Πανδημία) κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες και χειρίστηκε με τον πιο υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο το ζήτημα αυτό, δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση παραμένει το μεγάλο εμπόδιο σε μια λύση, χωρίς διακρίσεις.

Επιπόλαιες και ανεύθυνες προσεγγίσεις  ή τοποθετήσεις από μέρους κάποιων  για τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ωφελήματα που αφορούν τις επόμενες γενιές, πρέπει να αποφεύγονται και να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Με τον ίδιο, λοιπόν, υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, σε συνεννόηση πάντοτε με τις υπόλοιπες Οργανώσεις, για  μια  λύση του συνταξιοδοτικού ζητήματος,  χωρίς διακρίσεις σε βάρος των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών.

*Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ




Comments (2)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Aug 29, 2020 at 06:22 PM

    Ο Καθένας, όμως, κρίνεται από τα αποτελέσματα....

  2. Στέλιος Στυλιανου:
    Aug 29, 2020 at 09:47 PM

    Αν ήταν όντως πρωτη προτεραιότητα για τρία χρόνια και δεν κατορθωσαν να τελειώσουν το ζήτημα, τίθεται αναμφίβολα θέμα ικανοτήτων αλλά και αποφασιστικότητας αυτών που χειρίζονταν το θέμα


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1092