Προοδευτική Καθηγητών: Εκφράζουμε ικανοποίηση για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου


Σχετικά με  το καθεστώς εργασίας σε διάφορα προγράμματα του ΥΠΠΑΝ.

Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών αναφέρει:

«Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για το καθεστώς εργοδότησης «αυτοτελώς εργαζομένων» σε διάφορα προγράμματα του ΥΠΠΑΝ (ΚΙΕ, Μουσικά Σχολεία κ.ά.), συνιστά αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη που μας ικανοποιεί. Ειδικότερα, το Δικαστήριο χαρακτηρίζει την απόφαση που λήφθηκε από την εργοδοτική πλευρά εν μία νυκτί το 2013 «εσφαλμένη ως πεπλανημένη, το αποτέλεσμα μη δέουσας έρευνας και συνακόλουθα ως αναιτιολόγητη».

Ταυτόχρονα, η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που εκφράζαμε ήδη από το 2013, όταν τονίζαμε ότι η «εργοδότηση με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών» είναι «μια μέθοδος καταδικασμένη από τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας αλλά και από την ίδια την κυπριακή νομοθεσία» (Ανακοίνωση Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών, 7 Ιουνίου 2013).

Παράλληλα, η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου έχει ξεχωριστή σημασία, αφού  αναγνωρίζει το δικαίωμα των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων να προσφεύγουν νομικά για θέματα που αφορούν τα μέλη τους, σημειώνοντας ότι «οργάνωση ή σωματείο έχει έννομο συμφέρον, αν οι επίδικες αποφάσεις ή πράξεις προσβάλλουν ευθέως το ηθικό και υλικό συμφέρον της ολότητας των μελών του ή μέρους αυτών».

Αναμένουμε από το ΥΠΠΑΝ να κάνει πράξη αυτό που διακήρυττε δημοσίως, δηλαδή να σεβαστεί την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, τερματίζοντας άμεσα την πολιτική της αγοράς υπηρεσιών και αναγνωρίζοντας τους εκπαιδευτικούς των εν λόγω προγραμμάτων ως εργοδοτούμενους.

Κλείνοντας, τονίζουμε ότι η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών θα συνεχίσει αταλάντευτα τον αγώνα για την αποτροπή του μακροπρόθεσμου στόχου των Εργοδοτικών Οργανώσεων, να γενικεύσει το καθεστώς εργασίας της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση, μετατρέποντας τους εκπαιδευτικούς σε εμπόρους της γνώσης».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1038