Προοδευτική Καθηγητών: Διόγκωση των προβλημάτων στις σχολικές μονάδες εξαιτίας του Covid-19


Μονόδρομος η λήψη ουσιαστικότερων μέτρων από το ΥΠΠΑΝ

Με ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών αναφέρει:

Δυστυχώς, είναι με ραγδαίους ρυθμούς που παρατηρούμε καθημερινά να αυξάνονται τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες, συνεπεία της πανδημίας του Covid-19 και του αυξημένου αριθμού μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών που νοσούν ή αποτελούν επαφές με νοσούντα άτομα. Όσοι και όσες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Εκπαίδευσης διαπιστώνουν επί καθημερινής βάσεως τον βαθμό στον οποίο έχει διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και τις συνέπειες του φαινομένου, που είναι ήδη ορατές σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης: δυσλειτουργία σχολικών μονάδων, προβληματικές συνθήκες εργασίας αλλά και εκπαίδευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εκπαιδευτικούς και μαθητές/-τριες, των οποίων τα κενά και οι αδυναμίες είναι πλέον πέρα από εμφανείς και ετερόκλιτες, ως προς τις απαιτήσεις των Αναλυτικών Προγραμμάτων και των οδηγιών του ΥΠΠΑΝ.

Προκειμένου να αναχαιτιστούν στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν οι σοβαρές επιπτώσεις και τα προβλήματα, και με δεδομένο ότι οι συνθήκες θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο εξαιτίας της προβληματικής επιδημιολογικής εικόνας, το ΥΠΠΑΝ επιβάλλεται να λάβει άμεσα ουσιαστικότερα μέτρα: 

  1.   Σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες σε σχέση με το θέμα της διαχείρισης των κρουσμάτων ή/και επαφών, για να τερματιστεί η ανομοιομορφία στη διαχείριση και η παροχή αλληλοσυγκρουόμενων οδηγιών.
  2.   Στις περιπτώσεις τμημάτων που παρουσιάζουν σημαντική διαρροή μαθητών/-τριών εξαιτίας της πανδημίας, να παραμένει κατ’ οίκον το σύνολο του τμήματος και να διδάσκονται εξ αποστάσεως από τους εκπαιδευτικούς τους.
  3.   Δημιουργία ad hoc ομάδας ιχνηλάτησης ειδικά για τα σχολεία, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.
  4.   Διενέργεια μαζικών δωρεάν τεστ σε μαθητές/-τριες σχολείων που εντοπίζονται κρούσματα.
  5.   Άμεση αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό προκειμένου οι μαθητές/-τριες να μη χάνουν πολύτιμο χρόνο.
  6.   Αποστολή σαφών οδηγιών προς τους γονείς/κηδεμόνες να μην στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, όταν αυτά παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού.
  7.   Αξιοποίηση της ασύγχρονης εκπαίδευσης σε μεμονωμένες περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται κατ’ οίκον.
  8.   Προμήθεια όλων των σχολείων με τα αναγκαία υγειονομικά υλικά (μάσκες, αντισηπτικά, υλικά καθαρισμού κ.ά.)
  9.   Σαφείς οδηγίες για εκείνες τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έτσι ώστε να προστατευθεί η υγεία τους. 
  10. Επίσπευση των διαδικασιών αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού και της συνδεσιμότητας του διαδικτύου των σχολείων, κάτι που θα μπορούσε να γίνει από το περασμένο καλοκαίρι αλλά δυστυχώς δεν έγινε.
  11. Έλεγχος και πιστοποίηση των διαδικασιών απολύμανσης των σχολικών χώρων. 
  12. Αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων τουλάχιστον για όσο διαρκεί η πανδημία.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1305