Αναστολή εξετάσεων τετραμήνου χθες!


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Μπορεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να είναι πλέον νομοθετικά ισοδύναμη με τη συμβατική εκπαίδευση, μπορεί οι συνάδελφοι με τον υπερβάλλοντα ζήλο που έχουν επιδείξει και με τη χρήση δικών τους μέσων να έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να στηρίξουν τους μαθητές τους που απουσιάζουν από τα σχολεία, παραμένει όμως γεγονός αναντίλεκτο ότι δεν μπορεί να συγκριθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την εκπαίδευση με φυσική παρουσία.  Είναι, λοιπόν, πραγματικά αδικαιολόγητο  το ΥΠΠΑΝ να μην προσανατολίζεται σε αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των μαθητών και σε αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης αλλά, αντίθετα, να εμμένει σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα όπως οι αναφορές σε επιπρόσθετες μέρες διδασκαλίας τα Χριστούγεννα ή η διδασκαλία με υπερωριακή απασχόληση το απόγευμα, ενέργειες  που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία,  πάνω από 5000 μαθητές έχουν απουσιάσει από το σχολείο, και άρα δε συμμετείχαν στη δια ζώσης εκπαίδευση για τουλάχιστον 14 μέρες, ενώ πολλοί από αυτούς απουσίασαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, οι 5000 μαθητές των Λυκείων της Λεμεσού και της Πάφου θα απουσιάσουν από την εκπαίδευση με φυσική παρουσία για διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων. Παρόλα αυτά, στα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου θα κληθούν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ και της Β’ Λυκείου (περίπου 15000) να παρακαθήσουν σε εξετάσεις τετραμήνου. Αρχικά, σε πρακτικό επίπεδο, είναι ουτοπικό να πιστεύει κάποιος ότι στα μέσα Ιανουαρίου δε θα απουσιάζει ένας μεγάλος αριθμός μαθητών, είτε ως κρούσματα είτε ως στενές επαφές, γεγονός που θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια. Επιπρόσθετα, πώς μπορεί να διασφαλιστεί η αποφυγή της δυσμενούς διάκρισης μεταξύ μαθητών εξαιτίας των ιδιαζουσών συνθηκών της πανδημίας και των όποιων τοπικών συγκυριών; Σίγουρα όχι με τις λύσεις που έχει παρουσιάσει το ΥΠΠΑΝ μέχρι σήμερα.

Κατά την άποψή μου, θα έπρεπε ήδη να είχε αποφασιστεί η αναστολή των εξετάσεων τετραμήνου, ώστε να περιοριστεί η ασφυκτική πίεση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αυτή η απόφαση θα έδινε ταυτόχρονα τη δυνατότητα ώστε σε βάθος ολόκληρης της σχολικής χρονιάς γίνουν οι σωστές αναπροσαρμογές στη  διδακτική  διαδικασία που θα εξάλειφαν σε μεγάλο βαθμό τη δυσμενή διάκριση μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών. Όσο πιο πολύ καθυστερεί η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης τόσο πιο δύσκολη θα είναι η αναγκαία αναπροσαρμογή τόσο σε επίπεδο διδακτέας ύλης, όσο και σε επίπεδο αξιολόγησης των μαθητών και των μαθητριών με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τους μαθητές μας.

Μαθηματικός

Γενικός Ταμίας ΟΕΛΜΕΚ




Comments (5)

  1. Λ. Σέπος:
    Nov 21, 2020 at 09:10 PM

    Ατομική και οικογενειακή ευθύνη σημαίνει κρατάεις αποστάσεις, δεν διοργανώνεις πάρτυ και φοράς τη μάσκα. Δεν είναι λύση να κλείσει το σχολείο. Θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία της Λεμεσού & Πάφου.
    Ο χαμένος χρόνος θα αναπληρωθεί με την προσθήκη της 8ης 45λεπτης διδακτικής περιόδου και την μεταφορά των διδακτικών περιόδων της Φυσικής Αγωγής αναλογικά στα εξεταζόμενα μαθήματα.

  2. Πεγειώτης Χριστόδουλος:
    Nov 22, 2020 at 07:11 PM

    Εχει παρατηρηθεί ότι οι μαθητές που πραγματικά παρουσιάζου πραγματικό ενδιαφέρο για μάθηση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους ενώ οι μαθητές που βρίσκονται στις τάξεις απλώς για να μην χρεωθούν με απουσίες μετά την πρώτο πεντάλεπτο εγκαταλείπουν την διαδικασία για να εμφανιστούν στα τελευταία τρία λεπτά πριν τη λήξη του μαθήματος. Όσο για τους αδύνατους μαθητές έχουν παρουσιάσει θετικότερα αποτελέσματα σε σχέση με τη δια ζώσης διδασκαλία.
    Ο καθένας μπορεί να εξάξει τα συμπεράσματα του!

  3. Σπύρος Σπύρου :
    Nov 23, 2020 at 01:18 PM

    Την αναγκαιότητα του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις φάσεις της ζωής μας δεν χρειάζεται να την αναλύσουμε, όμως δεν αντιλαμβάνομαι την εμπάθεια που δείχνουν κάποιοι για το μάθημα.

  4. Λ. Σέπος:
    Nov 23, 2020 at 05:29 PM

    Για τον Σπύρου.........
    Για ποια εμπάθεια αναφέρεσαι; Δεν καταλαβαίνεις πως τα αποδητήρια είναι χώρος πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων; Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς κραβατάκια; Δεν ενημερώθηκες πως τα περισσότερα κρούσματα μαθητών είναι από τις ομάδες ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας που γίνονται το απόγευμα; δεν γνωρίζεις πως η εκπνοή είναι πιο έντονη όταν ασκείται κάποιος/α;

  5. Παρασκευάς Σαμάρας:
    Nov 23, 2020 at 09:29 PM

    Για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής υπάρχουν τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και οι εγκύκλιοι του ΥΠΠΑΝ. Να μην γράφονται εδώ υπερβολές περί κατάργησης!!!!!!!ΤΕΛΟΣ !!!!! Η άσκηση στο σχολείο έρχεται να εκτονώσει το στρες των παιδιών που προκαλούν όλες αυτές οι αναγκαίες απαγορεύσεις......Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πως με τα αυστηρα μέτρα προφύλαξης (π. χ. το κάθε τμήμα κάνει το διάλειμμα του σε ξεχωριστό χώρο και δεν έχει επαφή με άλλα τμήματα), έχει συμπιεστεί η κοινωνικοποίηση των παιδιών στο σχολικό χώρο, έχει πέσει η ψυχολογία τους, έχει μειωθεί η χαρά...Οι απαγορεύσεις προκαλούν αντιδραστικότητα και ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΝΑΙ! ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για παιδαγωγικούς και ψυχολογικούς λόγους αλλά και για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών!!!!


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3493