Με λήψη δυναμικών μέτρων προειδοποιεί ο ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ


Με ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ αναφέρει:

«Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερεις μήνες από την 8η Οκτωβρίου 2020 όπου ανακοινώθηκε η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία δικαιώνει τους εκπαιδευτικούς των Κρατικών Ινστιτούτων που μετατράπηκαν από ωρομίσθιοι σε αυτοτελώς εργαζόμενοι από την μια μέρα στην άλλη και απασχολούνται εδώ και  8 χρόνια με το παράνομο καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, γεγονός που τους έχει στερήσει βασικά εργασιακά δικαιώματα όπως η λήψη ανεργιακού επιδόματος και η συνεισφορά στο ταμείο αδειών. 

Η απόφαση του δικαστηρίου δηλώνει ξεκάθαρα ότι η μετατροπή του εργασιακού μας καθεστώτος σε αυτοτελώς εργαζόμενους έγινε χωρίς να γίνει η σωστή μελέτη και χωρίς να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράμετροι: «εσφαλμένη ως πεπλανημένη, το αποτέλεσμα μη δέουσας έρευνας και συνεπακόλουθα ως αναιτιολόγητη». Ξεκάθαρη ήταν επίσης και η δέσμευση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 23/03/2008 ,ότι η κυβέρνηση «θα συμμορφωθεί πλήρως με την όποια απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου». Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν τηρήθηκε η δέσμευση αυτή, αλλά έχει κατατεθεί έφεση της απόφασης από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία με κάθε δυνατό τρόπο προσπαθεί να προωθήσει το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών σε όλους τους εργασιακούς τομείς. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες που γίνονται από πλευράς συντεχνιών για καθορισμό συνάντησης ή τηλεδιάσκεψης, το ΥΠΠΑΝ έχει αθετήσει τις υποσχέσεις του προς τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα προγράμματα με αγορά υπηρεσιών και δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση ή πρόθεση  να μπει στον οποιοδήποτε διάλογο με τους εμπλεκόμενους σε σχέση με την εφαρμογή της σχετικής απόφασης. Επιπρόσθετα, σχετική επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας για άμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για το παράλογο καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών έχει στείλει από τον δικηγόρο της υπόθεσης, χωρίς όμως να έχει λάβει ακόμη την οποιαδήποτε απάντηση. Αυτά και μόνο δείχνουν περίτρανα ότι όλες οι προσπάθειες μας αποβαίνουν άκαρπες και ότι παντού υπάρχει ένα αδιέξοδο.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις συζητήσεις για τον εξορθολογισμό των ΚΙΕ, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια η οποία επίσης δεν έχει αποδώσει καρπούς, εφόσον υπάρχει συνεχής και εσκεμμένη θεωρούμε αναβολή των συναντήσεων μεταξύ του ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ και των υπεύθυνων λειτουργών του ΥΠΠΑΝ για το θέμα αυτό. Η καθυστέρηση και η συνεχής αναβολή των συναντήσεων είναι καταδικαστέα αφού διαιωνίζει το ίδιο το καθεστώς αλλά και τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλεί, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία ουσιαστική αλλαγή στην προκήρυξη.

Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των ημερών και τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα λόγω της πανδημίας αλλά θεωρούμε απαράδεκτη την καθυστέρηση που παρατηρείται σε σχέση με το διαχρονικό πρόβλημα που αφορά στον κλάδο μας. Έχουμε πλέον ξεπεράσει το κάθε όριο υπομονής, εφόσον έχουμε γίνει κυριολεκτικά πρωταγωνιστές σε ένα θέατρο του παραλόγου τα τελευταία οκτώ χρόνια και έχουμε κουραστεί με τις κάλπικες υποσχέσεις οι οποίες μας γεμίζουν κάθε φορά με φρούδες ελπίδες. Το ΥΠΠΑΝ πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να συμμορφωθεί με την δίκαιη απόφαση του δικαστηρίου. Η σκόπιμη κωλυσιεργία και εκμετάλλευση της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία για να κερδίσει χρόνο, δείχνουν ξεκάθαρα την έλλειψη παντελούς θέλησης για επίλυση των παρατεταμένων προβλημάτων που προκαλεί το καθεστώς εργοδότησης της αγοράς υπηρεσιών. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε στην κοροϊδία εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ και προειδοποιούμε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξέλιξη  με το θέμα μας εντός των επόμενων δυο εβδομάδων, τότε θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη γενική μας συνέλευση για δυναμική λήψη μέτρων».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

937