Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ: Ζητούμε την άμεση απόσυρση του τραγουδιού ο «el diablo»


Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ: Ζητούμε την άμεση απόσυρση του τραγουδιού ο «el diablo»  

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει:

«Με αισθήματα απογοήτευσης, θλίψης αλλά και έντονου προβληματισμού είδαμε την παρουσίαση του νέου τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει το νησί μας στον ετήσιο ευρωπαϊκό διαγωνισμό EUROVISION από το κρατικό Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.  Το τραγούδι φέρει τον τίτλο ¨EL DIABLO¨, που μεταφράζεται στα ελληνικά ¨Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ¨. Με πραγματικό αποτροπιασμό διαβάζουμε ότι μέσα από τους στίχους του το τραγούδι εξυμνεί τον Σατανά, αφιερώνει τη ζωή του σ΄ αυτόν και τον αγαπά. Ακόμη και μεταφορικά να ισχυριστεί κάποιος ότι γίνεται στην ερμηνεία του, εντούτοις είναι προκλητικότατη η επιλογή αυτών των στίχων.

Τίθενται εκ των πραγμάτων κάποια σοβαρά ερωτήματα προς την διοίκηση του ΡΙΚ:

 1. Γιατί επιλέχθηκε ένα τραγούδι που προκαλεί τόσο βάναυσα τα θρησκευτικά αισθήματα του πιστού λαού;
 2. Σε ποια σημεία αυτό το τραγούδι προάγει και διαδίδει στον ευρωπαϊκό χώρο τον πολιτισμό του τόπου μας;
 3. Γιατί η μικρή και ημικατεχόμενη μας Κύπρος, ένα νησί που το επισκέπτονται χιλιάδες κάθε χρόνο θαυμάζοντας εκτός των άλλων και τα θρησκευτικά του μνημεία, να εκπροσωπείται από ένα τραγούδι που προάγει ουσιαστικά τη σατανολατρεία;
 4. Ποια κριτήρια επιτέλους ορίζει η αρμόδια επιτροπή στη Δημόσια Ραδιοτηλεόρασή μας, για να επιλέγει τέτοιας χαμηλής ποιότητας και ηθικής τραγούδια, που μας εκπροσωπούν στο εξωτερικό;
 5. Τόσο δύσκολο είναι να επιλεχθούν καλλιτέχνες από το νησί μας με ήθος και ποιότητα, που να μπορούν να προάγουν τον πολιτισμό και την μουσική μας παράδοση σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς;
 6. Εάν ζητούμενο είναι απλά και μόνο η πρωτιά, καλύτερα να μην συμμετέχουμε καθόλου αν εκπροσωπούμαστε με την κάθε ¨διαβολική¨ υποκουλτούρα.

Ως Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ, ενώνουμε στεντόρεια τη φωνή μας με τους υπόλοιπους φορείς, θεσμούς αλλά και τον πιστό λαό, ζητώντας την άμεση απόσυρση του τραγουδιού αυτού σε ότι αφορά την εκπροσώπησή μας στην EUROVISION. Είναι το λιγότερο δυνατό που μπορεί να κάνει αυτή την στιγμή η Διοίκηση του Κρατικού ΡΙΚ για να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπρέπεια του τόπου μας”.
Comments (5)

 1. Ηρούλα Κονναρή:
  Feb 26, 2021 at 07:23 PM

  Να αποσυρθεί το τραγούδι

 2. Ανδρέας Γεωργίου:
  Mar 01, 2021 at 09:18 PM

  Δεν καταλαμβαίνω γιατί τόσος πανικός. Ένα απλό τραγούδι είναι το οποίο δεν αναφέρει άμεσα αυτά για τα οποία το κατηγορούν.

 3. Ανδρέας Γεωργίου:
  Mar 01, 2021 at 09:19 PM

  Απορώ πως θα αντιδράσουν όταν μάθουν πως στις βιβλιοθήκες των σχολείων έχουμε το 'Χάρι Πότερ' και την 'Τριλογία του κόσμου'.

 4. Ανδρεας Κυριακου:
  Mar 02, 2021 at 02:42 PM

  Δεν μιλάει κανεις για πανικό.Μιλάμε για αποτροπιασμό.Με το διαβολο δεν παιζουμε.Τον διωξαμε μακρυα όταν βαφτιστηκαμε .Απεταξαμην τον σατανα .

 5. Ανδρέας Γεωργίου:
  Mar 09, 2021 at 08:24 PM

  Παρόλα αυτά το τραγούδι δεν αναφέρεται σε αυτόν και χρησιμοποιεί το όνομά του ως παρομοίωση όχι ως μέσο λατρείας προς εκείνον. Πρόκειται για τον ίδιο παραλογισμό που δείχνουν αυτοί που θεωρούν βιβλία όπως το "Χάρι Πότερ" σατανικά επειδή έχουν μάγους. Αυτό δεν πρόκειται για προστασία της θρησκείας μας αλλά για φανατισμό.


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1488