ΟΕΛΜΕΚ: Να δοθεί σειρά προτεραιότητας εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς, σε προαιρετική βάση


Καλούμε ΥΠΠΑΝ, Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία κ.ά. να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία των Διευθύνσεων και του προσωπικού των σχολείων

Με ανακοίνωσή της η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει:

 «Το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ που συνήλθε σήμερα 4 Μαρτίου 2021, αφού αξιολόγησε την κατάσταση με την λειτουργία των σχολικών μονάδων σε σχέση με την πανδημία, αναφέρει τα πιο κάτω:

1.    Είναι γενικά παραδεκτό, ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα σχολεία στις 9 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με τους τελειόφοιτους να διδάσκονται με φυσική παρουσία στα σχολεία και τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

2.    Δυστυχώς, η επάνοδος και της Α’ και Β’ Λυκείου στα σχολεία συνέπεσε με τη σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης και την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στα σχολεία, γεγονός που επιβάλλει την πιστή τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας, για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την ομαλή πορεία για την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς και των τελειόφοιτων μαθητών προς τις Παγκύπριες Εξετάσεις. 

3.    Καταδικάζουμε την απαράδεκτη, ατεκμηρίωτη και προκλητική προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να αποδώσει έμμεσα την άνοδο των κρουσμάτων στους εκπαιδευτικούς. Ως ΟΕΛΜΕΚ δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να προσπαθεί να αμαυρώσει την εικόνα χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα τεράστια υπευθυνότητα στη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία.

4.    Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ορισμένες αποφάσεις που λήφθηκαν μετά εκείνες του Υπουργικού Συμβουλίου για επαναλειτουργία της Α’ και Β’ Λυκείου από την 1η Μαρτίου και των Γυμνασίων από τις 8 Μαρτίου (βλέπε διάταγμα Υπουργείου Υγείας), θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις Διευθύνσεις των σχολείων και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται να τις διαχειριστούν χωρίς να έχουν την απαιτούμενη στήριξη, με αποτέλεσμα να  γίνονται δέκτες απαράδεκτων πιέσεων μέχρι και απειλών.

5.    Καλούμε τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΠΑΝ, Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία κ.ά.) να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την προστασία των Διευθύνσεων και του προσωπικού των σχολείων. Ως ΟΕΛΜΕΚ εκφράζουμε την απόλυτη στήριξη προς τις Διευθύνσεις των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, με οποιοδήποτε μέσο, νομικό ή άλλο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι η ΟΕΛΜΕΚ δεν πρόκειται να αφήσει ακάλυπτες τις Διευθύνσεις των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, έχει καθοριστεί συνάντηση με τον Σύνδεσμο Διευθυντών, για συζήτηση των ζητημάτων που προκύπτουν και επιβάλλεται να λυθούν άμεσα.

6.    Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκύπτουν, το οποίο μπορεί από μόνο του να τινάξει στον αέρα ολόκληρη τη σχολική χρονιά, είναι η παρουσίαση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κατά τρόπο ανεύθυνο, περίπου ως εναλλακτική επιλογή της δια ζώσης διδασκαλίας, για όσους μαθητές απουσιάζουν από το σχολείο επειδή δεν διαθέτουν αρνητικό rapid test ή για διάφορους άλλους λόγους που δεν σχετίζονται με την πανδημία.

Τονίζουμε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή για όσους μαθητές απουσιάζουν για τον οποιοδήποτε λόγο, αλλά εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που καθορίζονται στο Πλαίσιο Δράσης ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2020, που εξέδωσε το ίδιο το ΥΠΠΑΝ για την εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα Σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όπως:

(α). Απουσία αριθμού μαθητών/-τριών για λόγους υγειονομικής προστασίας, προκειμένου να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από οδηγίες των Υγειονομικών Αρχών και του σχολείου.

(β). Απουσία ολόκληρου τμήματος ή αριθμού τμημάτων του σχολείου για λόγους υγειονομικής προστασίας, προκειμένου να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από οδηγίες των Υγειονομικών Αρχών και του σχολείου. 

Συνεπώς, για απουσίες που οφείλονται σε άλλους λόγους, πέραν από τις πιο πάνω σαφώς καθορισμένες περιπτώσεις, δεν προβλέπεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση,

7.    Υπογραμμίζουμε ότι όσοι επιλέγουν να μην υποβληθούν σε rapid test θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων, ενώ θα έχουν επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία με ότι αυτό συνεπάγεται, με δική τους ευθύνη.

8.    Σημειώνουμε, παράλληλα, ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας στην Κύπρο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων με τον αναγκαίο ψηφιακό εξοπλισμό, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις που έχουν γίνει για την αναβάθμιση των δικτύων και την έλευση χιλιάδων ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι ακόμα αναμένονται.

9.    Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υλοποιείται επιτέλους από το ΥΠΠΑΝ το αίτημα που είχε υποβάλει η ΟΕΛΜΕΚ τον Οκτώβριο για πραγματοποίηση rapid test στα σχολεία. Όπως είχαμε σημειώσει και τότε, με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η αχρείαστη ταλαιπωρία και θα διασφαλιστεί η μαζικότερη συμμετοχή όσων καλούνται να υποβάλλονται στα τεστ. Επιπρόσθετα, για να μειωθούν οι όποιοι δισταγμοί υπάρχουν για τη διενέργεια των τεστ, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας άλλης αξιόπιστης μορφής τεστ (τεστ σάλιου).

10. Επισημαίνουμε, ότι τα rapid test, στα οποία επικεντρώνεται μεγάλο μέρος των δημόσιων συζητήσεων, δεν αποτελούν τη λύση του προβλήματος, αφού δυστυχώς δεν έγιναν από την αρχή της σχολικής χρονιάς όσα θα μπορούσαν να γίνουν (μείωση αριθμού μαθητών στις τάξεις, τοποθέτηση ατομικών θρανίων εντός των αιθουσών διδασκαλίας κ.ά.).

11. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά ότι αναμένουμε απάντηση από το Υπουργείο Υγείας στο αίτημα που του θέσαμε ώστε να δοθεί μια λογική σειρά προτεραιότητας  εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εμβολιαστούν, σε προαιρετική βάση, λόγω των αυξημένων κοινωνικών επαφών που ενέχει η φύση του επαγγέλματος, αφού έρχονται καθημερινά σε επαφή με μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και μαθητών, όπως έπραξαν πολλές χώρες.

12. Τέλος, προειδοποιούμε για την ύπαρξη το πιο κάτω ανοιχτών ζητημάτων, για τα οποία πρέπει να υπάρξουν το συντομότερο δυνατό ξεκάθαρες λύσεις και απαντήσεις, που θα επιτρέψουν τον ορθολογικό προγραμματισμό και τη μείωση της αβεβαιότητας:

  • Αξιολόγηση μαθητών για το Β’ τετράμηνο και τη σχολική χρονιά
  • Διδακτέα και εξεταστέα ύλη όλων των τάξεων
  • Πρόγραμμα Παγκυπρίων Εξετάσεων

Είμαστε στη διάθεση του Υπουργού Παιδείας για τη συζήτηση των πιο πάνω και άλλων θεμάτων, όπως ήμασταν όλο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να έχουμε ως τώρα την ανάλογη ανταπόκριση στον βαθμό που θα έπρεπε».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1480