Προοδευτική Καθηγητών: Χαμένοι στα Πρωτόκολλα


Με ανακοίνωση της η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών αναφέρει:

«Καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μέχρι σήμερα, ακούγαμε τους αρμόδιους να επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι ο Υπουργός Υγείας εκδίδει διατάγματα και το Υπουργείο Υγείας πρωτόκολλα, τα οποία καλούμαστε όλοι να εφαρμόζουμε πιστά, για να προστατεύουμε τη δημόσια υγεία και για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.

Όλα αυτά μέχρι σήμερα όπου, όχι οποιοσδήποτε ανεύθυνος πολίτης ή αρνητής του κορωνοϊού αλλά το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας καλεί τα σχολεία, με επίσημη ανακοίνωσή του, να μην εφαρμόσουν προς το παρόν το πρωτόκολλο που εξέδωσε το πρωί της ίδιας μέρας το Υπουργείο Υγείας, επειδή άκουσον άκουσον είναι πρακτικά ανεφάρμοστο. Τι θα σκέφτονται άραγε οι εστιάτορες που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και πολλοί άλλοι επαγγελματίες, για τους οποίους οι πρόνοιες των διαταγμάτων και των πρωτοκόλλων είναι πρακτικά ανεφάρμοστες;

Θα παρακάμψουμε σε αυτό το σημείο τον σχολιασμό των αποκαλυπτηρίων της ασυνεννοησίας μεταξύ των δύο Υπουργείων της ίδιας Κυβέρνησης. Τους καλούμε απλά να αναλογιστούν ότι παίζουν με την ψυχολογία ανθρώπων, οι οποίοι έχουν εξαντληθεί φέτος λόγω του τεράστιου φόρτου πρόσθετων καθηκόντων που προέκυψαν για τις ανάγκες διαχείρισης της δύσκολης κατάστασης, αφιερώνοντας αμέτρητες ώρες για να τα επιτελέσουν, ώρες που υπερβαίνουν κατά πολύ τον προβλεπόμενο εργάσιμο χρόνο που έχουν στα σχολεία. Το μόνο που ζητούν όλοι αυτοί, δηλαδή το διευθυντικό και εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων, είναι ξεκάθαρες οδηγίες από τους αρμοδίους, για να μπορούν να επιτελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καθήκοντά τους. Αυτό που με βεβαιότητα δεν χρειάζονται είναι αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις ή/και ανακοινώσεις διαφορετικών Υπουργείων.

Ας δούμε όμως την ουσία του θέματος, που είναι το πρωτόκολλο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Το πρωτόκολλο ξεκινά από μια σωστή διαπίστωση, μιλώντας για αλυσίδες μετάδοσης σε σχολικές μονάδες, εξαιτίας των οποίων έχει διαφοροποιήσει το πρωτόκολλο ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες. Και δεν μιλάμε για σχολεία με μεμονωμένα κρούσματα, αλλά για σχολεία όπου σε μικρό χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν 40, 20 ή 15 κρούσματα. Αν κάτι είναι πρακτικά ανεφάρμοστο σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό είναι το προηγούμενο πρωτόκολλο ιχνηλάτησης και όχι αυτό που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας. Τουναντίον, συμφωνούμε απόλυτα με την πρόνοια του σημερινού πρωτοκόλλου, σύμφωνα με το οποίο στενές επαφές ενός μαθητή θετικού στον ιό θεωρούνται όλα τα παιδιά του ίδιου τμήματος. Ταυτόχρονα, συμφωνούμε με τη λογική του κλεισίματος σχολείων όπου εντοπίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων COVID-19. Δεν είμαστε επιδημιολόγοι για να κρίνουμε πόσο μεγάλος πρέπει να είναι αυτός ο αριθμός, Μια εισήγηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε επί του θέματος, είναι ίσως αυτός να καθορίζεται ποσοστιαία με βάση των αριθμό των μαθητών / των τμημάτων του σχολείου, αφού οι τρεις ή/και περισσότερες διαφορετικές τάξεις που αναφέρονται στο πρωτόκολλο μπορεί να είναι πολλές για κάποια και λίγες για άλλα σχολεία.

Τέλος, καλούμε τους αρμοδίους να πράξουν το αυτονόητο. Να συνεννοηθούν μεταξύ τους, να τερματίσουν την αναστάτωση που προκάλεσαν και να διασαφηνίσουν άμεσα τη διαδικασία ιχνηλάτησης που θα πρέπει να εφαρμόζουν τα σχολεία, λαμβάνοντας υπόψη τα σωστά κατά την άποψή μας στοιχεία που περιλαμβάνει το σημερινό αναθεωρημένο πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










998