Προοδευτική Καθηγητών: Να σταματήσει τις χουντικές πρακτικές το ΥΠΠΑΝ


Με ανακοίνωση της η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών αναφέρει:

«Οι παρεμβάσεις στην εκπαίδυση, οι διώξεις αντιφρονούντων εκπαιδευτικών, οι παρακολουθήσεις της εκπαιδευτικής αλλά και της εξωσχολικής ζωής καθηγητών (…) αναδεικνύεται μέσα από έγγραφα των υπηρεσιών                                                                                        του χουντικού υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

Νίγδελης (2017)

Τα όσα αναφέρει ο Νίγδελης για την μαύρη επταετία της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, τα οποία θεωρούσαμε ότι είχαν θαφτεί οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αποτελούν ζώσα πραγματικότητα στη σύγχρονη, δημοκρατική και ευρωπαϊκή Κύπρο του 2021. Η στοχευμένη και επιλεκτική δίωξη, με οποιοδήποτε πρόσχημα, εκπαιδευτικών που έχουν διαφορετική πολιτική τοποθέτηση από αυτή της εκτελεστικής εξουσίας, η πειθαρχική έρευνα για την εξέταση του φρονήματος  και η παρακολούθηση της πολιτικής, φιλοσοφικής και καλλιτεχνικής έκφρασης εκπαιδευτικών εκτός των ωρών εργασίας, είναι δυστυχώς κάποιες απαράδεκτες πρακτικές που εφαρμόζει σήμερα το ΥΠΠΑΝ και όχι μόνο (βλ. συλλήψεις για αναρτήσεις στο διαδίκτυο, έρευνα σε σπίτι για parody account).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αυταρχικών πρακτικών που εφαρμόζει το ΥΠΠΑΝ, το οποίο ασφαλώς δεν είναι το μοναδικό, είναι η πειθαρχική δίωξη του εκπαιδευτικού Γιώργου Γαβριήλ, με αφορμή όχι το εκπαιδευτικό αλλά το καλλιτεχνικό του έργο, η αισθητική του οποίου ασφαλώς υπόκειται στην κρίση κάθε δημοκρατικού πολίτη. Ωστόσο, οι ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα, σε μια κοινωνία που θέλει να αποκαλείται δημοκρατική και ευρωπαϊκή, ενώ πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι «η ελευθερία έκφρασης εκτός των ωρών εργασίας δεν είναι κάτι που αφορά τον εργοδότη του οποιουδήποτε», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Αχιλλέας Δημητριάδης.

Το ΥΠΠΑΝ, επειδή προφανώς δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει υπόθεση εναντίον του κ. Γαβριήλ για το καλλιτεχνικό του έργο, επανέρχεται με νέο κατηγορητήριο μέσω του οποίου εμμέσως πλην σαφώς ζητά από τον συνάδελφο να αποδείξει και να πιστοποιήσει τα κοινωνικά του φρονήματα, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να τον δικάσει και να τον καταδικάσει, όπως είχε σπεύσει να κάνει πριν καν ξεκινήσει η πειθαρχική έρευνα.

Είναι εξοργιστικό και ντροπιαστικό για την ποιότητα της δημοκρατίας μας να διώκονται πολίτες με βάση τις πεποιθήσεις τους. Η δημόσια παιδεία δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο κανενός και για αυτό δεν μπορεί να εργαλειοποιείται προς εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα τεράστια σκάνδαλα που παρακολουθούμε εμβρόντητοι.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των επικίνδυνων για τη δημοκρατία πρακτικών του ΥΠΠΑΝ, οι οποίες εκθέτουν την χώρα μας σε διεθνές επίπεδο. Κάθε δημοκρατικός πολίτης καλείται να αντιδράσει στις χουντικές πρακτικές του ΥΠΠΑΝ, ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή όχι με την πολιτική, φιλοσοφική ή καλλιτεχνική έκφραση των συναδέλφων που διώκονται από το Υπουργείο. Σε διαφορετική περίπτωση, παραχωρούμε ουσιαστικά στο κράτος το δικαίωμα παρέμβασης στην ιδιωτική μας ζωή και στην επιβολή αντιδημοκρατικών περιορισμών.

Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο, χωρίς να περιοριστούμε στην έκδοση ανακοινώσεων, σε πρακτικές που μας οδηγούν στις πιο σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας, με γνώμονα και όσα είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Περικλής Κοροβέσης στους «Ανθρωποφύλακες»:

«Μετά την 21η Απριλίου 1967, το δικαίωμα να υπάρξεις σας πολίτης ήτανε αντίσταση»»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1098