Η περίπτωση του Γιώργου Γαβριήλ μάς αφορά όλους


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Η άκρα γελοιοποίηση του ΥΠΠΑΝ και των Ερευνώντων Λειτουργών. Επτά μήνες, αργότερα,  αφού δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν καμία κατηγορία εναντίον του και ασκώντας του ψυχολογική πίεση, επανέρχονται. Παρακάμπτουν, προκλητικά, τους δικηγόρους του(προφανής ο στόχος) και ισχυρίζονται τώρα ότι λειτουργούν κατ’ εντολή της Νομικής Υπηρεσίας(!), ζητώντας του πιστοποιητικά πολιτικών, εθνικών και θρησκευτικών φρονημάτων, παραπέμποντας σε εποχές αλήστου μνήμης! Δηλαδή, ο Γενικός Εισαγγελέας χρίστηκε Ερευνών Λειτουργός σε μια πειθαρχική έρευνα του ΥΠΠΑΝ;

Μη βρίσκοντας νόμο ή έστω κανονισμό (πχ Κανονισμοί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων), για να στηρίξουν τις κατηγορίες τους, επιστρατεύουν τα μηνύματα του Υπουργού για τις Εθνικές Επετείους…

Αλήθεια, δεν αντίκειται η αλλοπρόσαλλη αυτή διαδικασία στις Γενικές Αρχές Διοικητικού Δικαίου; Δεν είναι προσπάθεια ενοχοποίησης του Γιώργου Γαβριήλ, αφού επανέρχονται οι κατηγορίες που είχαν, ήδη, απορριφθεί δια άλλης οδούς και που ωσάν άλλη «Ιερά Εξέταση», θέτει τα έργα στην πυρά και τον καλλιτέχνη στην εκτέλεση; Σήμερα, είναι ο Γιώργος ο Γαβριήλ. Αύριο, ίσως, θα είναι ένας από εμάς που θα τολμήσει, θα αντισταθεί,  θα μιλήσει, θα ασκήσει κριτική,  θα έχει άλλη άποψη.

Ο Γιώργος Γαβριήλ αφήνει άφωνους τους «εξεταστές» του, αφού όπως οι ίδιοι παραδέχονται, έδρασαν «καθ΄ υπόδειξη τρίτων» και τους αποδεικνύει την γύμνια τους, γελοιοποιώντας τις διαδικασίες και ξεσκεπάζοντας τις προθέσεις τους. Παραθέτει τις δράσεις του για τις οποίες έτυχε διακρίσεων και επαίνων, τόσο από το ΥΠΠΑΝ, όσο και από την Πολιτεία, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Σε πολλές των περιπτώσεων σε αναμνηστικές φωτογραφίες των εκδηλώσεων, εικονίζονται και οι ίδιοι.

Πού είναι, λοιπόν το πρόβλημα; Γιατί, τόση σπουδή; Είναι απλό. Τους ενόχλησε η κριτική που ασκεί ο Γιώργος Γαβριήλ, μέσα από την τέχνη του, ως ελεύθερος πολίτης αυτού του τόπου. Η κριτική του στους πολιτειακούς άρχοντες και τις άνομες δραστηριότητες τους, στα σκάνδαλα της Εκκλησίας και των Ιεραρχών. Και επειδή δεν τα κατάφεραν, προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως άθεο, ανθέλληνα,, ότι διαφθείρει τους νέους, ότι είναι υβριστής… Σας θυμίζουν κάτι όλες αυτές οι κατηγορίες; Οι συνειρμοί είναι εκεί!

Οι πίνακες του Γιώργου Γαβριήλ με τα μηνύματα πού μεταφέρουν, θα έπρεπε να κοσμούν τα σχολεία, για να καλλιεργούν ανθρωπιστική παιδεία!

Δυστυχώς, κύριοι του Υπουργείου, δεν δικάζεται ο Γιώργος Γαβριήλ. Δικάζεται η ελεύθερη έκφραση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αξιοπρέπεια. Απλά, η σιωπή μας εκλαμβάνεται ως επιβράβευση όσων επιθυμούν να μας φιμώσουν, να μας παραπλανήσουν, να μας αλλοτριώσουν. Να θυμάστε, όμως, ότι τη μέρα που θα δικάζετε τον καλλιτέχνη θα είμαστε ΟΛΟΙ εκεί!

Κύριοι κυβερνώντες, αγιότατοι πατέρες της Εκκλησίας, η τέχνη είναι από τη φύση της αντισυστημική. Διαφορετικά, θα ταυτιζόταν με  εσάς. Γιατί εσείς είστε το σύστημα. Το σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, που καθημερινά, βιώνουμε. Η Τέχνη δείχνει το δρόμο, δείχνει το φως. Εσείς κοιτάτε το δάκτυλο!

*Διευθυντής  Λυκείου

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1088