Χαιρετισμός Προοδευτικής Καθηγητών: Κενά και ελλείψεις συνεχίζουν να καταγράφονται


«Δεν θα αποδεχτούμε την επέκταση της σχολικής χρονιάς που μηχανεύονται κάποιοι, για να λύσουν τα αδιέξοδα που δημιούργησαν με τις αποφάσεις τους»

Σε χαιρετισμό της για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2021-2022 η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών αναφέρει:  

«Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών σας εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε. Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε τους νέους συναδέλφους που εντάσσονται για πρώτη φορά στην εκπαιδευτική μας οικογένεια και τους διαβεβαιώνουμε ότι η Προοδευτική θα είναι δίπλα τους, όπως πάντα, για να τους στηρίξει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά τους. Επισημαίνουμε ότι φέτος καταγράφεται αύξηση στους διορισμούς νέων συναδέλφων, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή πέρσι  του μέτρου της πρόωρης αφυπηρέτησης χωρίς αναλογιστικές μειώσεις, που είχε συμφωνηθεί από την ΟΕΛΜΕΚ το 2019 και νομοθετήθηκε το 2020.

Δυστυχώς, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και πάλι μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του COVID-19. Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε όλοι τα δύο προηγούμενα χρόνια, μπορεί να ανέδειξαν μεν την ανετοιμότητα και προχειρότητα του ΥΠΠΑΝ να διαχειριστεί την κατάσταση, καθώς επίσης και τις ελλείψεις σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής και τεχνολογικού εξοπλισμού, απέδειξαν όμως περίτρανα τον επαγγελματισμό, την προσαρμοστικότητα και την ποιότητα των Καθηγητών/τριών της Κύπρου, που σήκωσαν στις πλάτες τους το εκπαιδευτικό μας σύστημα, παρά την ελλιπή στήριξη που είχαν.

Επισημαίνουμε ότι κενά και ελλείψεις συνεχίζουν να καταγράφονται. Αυτά αφορούν τόσο σε θέματα τεχνολογικού εξοπλισμού, αφού ο αριθμός των νέων Η/Υ που έφτασαν πέρσι αργοπορημένα στα σχολεία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν όσο και σε θέματα πρωτοκόλλου, αφού ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει με την εγκύκλιο που απέστειλε το ΥΠΠΑΝ βασικά ζητήματα, όπως η διαχείριση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στενών επαφών, καθώς επίσης και η διαδικασία ιχνηλάτησης. Ταυτόχρονα, το ΥΠΠΑΝ δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για κάλυψη όλων των αιθουσών με μονά θρανία, ενώ δεν εισάκουσε επίσης το αίτημά μας για μειωμένο αριθμό μαθητών στις τάξεις. Αντιθέτως, άσκησε απαράδεκτες πιέσεις σε αρκετά σχολεία που τελικά αύξησαν αντί να μειώσουν τον αριθμό μαθητών στις τάξεις, γεγονός που δυσχεραίνει ή/και καθιστά αδύνατη την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

Παράλληλα, τα σχολεία μας θα υποδεχτούν εκπαιδευτικούς και μαθητές σε ένα εντελώς ακατάλληλο και αφιλόξενο περιβάλλον λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην πατρίδα μας, οι οποίες αναμένεται να επιδεινωθούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η απάθεια του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στο συγκεκριμένο πρόβλημα και η απροθυμία του να δρομολογήσει λύσεις είναι το λιγότερο ανεκδιήγητη. Διερωτόμαστε ειλικρινά, πόσα χρόνια χρειάζονται για την ολοκλήρωση των σχεδιασμών του ΥΠΠΑΝ, που υποτίθεται ότι ξεκίνησαν το 2015; Για να μη μιλήσουμε για την υλοποίηση, όπου δεν έχει γίνει το παραμικρό.  

Επιπρόσθετες δυσκολίες αναμένεται να προκαλέσει η ακατανόητη εμμονή του ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει φέτος, εν μέσω πανδημίας, στην υλοποίηση των αποφάσεων που λήφθηκαν το 2017 για τις εξετάσεις της    Γ’ Λυκείου, κωφεύοντας στο κοινό αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ, των γονέων και των μαθητών. Αν αναλογιστούμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα Λύκεια/Τεχνικές Σχολές κατά την εξεταστική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου που ζήσαμε πρόσφατα, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τις δυσκολίες που θα προκύψουν με την διεξαγωγή τριών εξετάσεων για τη Γ’ Λυκείου. Ταυτόχρονα, μέσα από τα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε το ΥΠΠΑΝ πριν από λίγες μέρες, καθώς και μέσα από σχετικές συζητήσεις, διαφάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεση του ΥΠΠΑΝ (και όχι μόνο) να μεταφέρει τις Παγκύπριες Εξετάσεις για σκοπούς πρόσβασης τον Ιούλιο, ως απάντηση στα ασφυκτικά και ανεφάρμοστα χρονοδιαγράμματα που αποφασίστηκαν το 2017. Ως Προοδευτική τονίζουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε την επέκταση της σχολικής χρονιάς που μηχανεύονται κάποιοι, για να λύσουν τα αδιέξοδα που δημιούργησαν με τις αποφάσεις τους! Όπως απέδειξε η μέχρι τώρα εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων και όπως θα αποδειχθεί και στη συνέχεια με την πλήρη ανατροπή τους, πρόκειται για μια αδιέξοδη πολιτική, το κόστος της οποίας το πληρώνουν πρωτίστως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Τον περασμένο Μάιο, μετά από συστηματικές προσπάθειες των τελευταίων ετών, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του Συνταξιοδοτικού Ζητήματος και για την άρση της αδικίας που υφίστανται οι  συνάδελφοι που μονιμοποιήθηκαν κατά ή μετά την 1/10/2011, με την υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο στις 20 Μαΐου 2021, μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του Κρατικού Τομέα ΟΕΛΜΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Συνδέσμου Αστυνομικών Κύπρου. Μιας Συμφωνίας που προβλέπει την ένταξη όλων των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών σε Κρατικό Συνταξιοδοτικό Σχέδιο, ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όλους, την καταβολή ίδιας συνεισφοράς ύψους 5% για όλους, την αναγνώριση ολόκληρης της προϋπηρεσίας με οποιοδήποτε καθεστώς ως συντάξιμης και τον τερματισμό της φορολόγησης του εφάπαξ για όλους. Βασική μας προτεραιότητα για τη φετινή χρονιά είναι να ετοιμαστεί, να κατατεθεί και ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία το ταχύτερο δυνατό από τη Βουλή, χωρίς χρονοτριβή και καθυστερήσεις.

Με την ίδια σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, συνεργαζόμενοι με άλλες Κινήσεις εντός ΟΕΛΜΕΚ αλλά και με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις εκτός ΟΕΛΜΕΚ, θα συνεχίσουμε ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών τον αγώνα μας για την προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Καθηγητών/τριών. Θα παλέψουμε ενάντια στην αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την ημετεροκρατία, τον αυταρχισμό και τον Επιθεωρητισμό. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να διορθωθούν τα προβλήματα και στρεβλώσεις που προέκυψαν από πρόχειρες και βεβιασμένες αλλαγές του ΥΠΠΑΝ τα τελευταία χρόνια. Τέλος, προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων Καθηγητών, που βιώνουν εντονότερα από όλους την εργασιακή ανασφάλεια και ταλαιπωρία (π.χ. συμβασιούχοι, έκτακτοι, αντικαταστάτες, εκπαιδευτικοί συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων), με μέτρα όπως την αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων.

Σας καλούμε να συνταχθείτε στον κοινό μας αγώνα για την ουσιαστική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, για την προάσπιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων μας και την αντίσταση στην υπονόμευση του έργου μας, από διάφορα κέντρα, που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη διάλυση της Δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










923