ΣΜΑΚ: Ζητούμε άμεση επανεξέταση της διδακτέας ύλης για αφαίρεση 20 διδακτικών περιόδων


«Ως διδάσκοντες θεωρούμε απαράδεκτο να υποδεχθούμε μαθητές σε νέα τάξη και να αρχίσουμε το μάθημα χωρίς επανάληψη προαπαιτούμενων γνώσεων».

Με επιστολή του στον Ε.Μ.Ε Μαθηματικών του Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και κοινοποίηση στον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Προεδρείο. Ο.Ε.Λ.ΜΕ.Κ ανανφερει τους προβληματισμούς και ερωτήματα του εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς: Αναφέρει:

«Αγαπητοί κύριοι/ κυρίες,

Βρισκόμαστε ήδη στα σχολεία και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τους μαθητές μας. Προβληματιζόμαστε διπλά για το έργο που μας περιμένει και την ποιότητα της διδασκαλίας που μπορούμε να προσφέρουμε στις ιδιαίτερες συνθήκες που χαρακτηρίζουν τη νέα σχολική χρονιά.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΜΗΝΩΝ

Είναι απαραίτητο να μειωθεί η διδακτέα ύλη λόγω της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων.

Από την αρχή, και πριν την πρώτη εφαρμογή του θεσμού αυτού, έχουμε θέσει σε επίσημες συναντήσεις και επιστολές μας το θέμα της μείωσης της διδακτέας ύλης των Μαθηματικών σε κάθε τάξη, αντίστοιχη με τη μείωση του διδακτικού χρόνου, λόγω των εξετάσεων τετραμήνων.

Η εφαρμογή του νόμου περί εξετάσεων τετραμήνων, επιφέρει άμεση και μόνιμη μείωση του διδακτικού χρόνου. Το 2018, πριν την εφαρμογή του θεσμού, είχαμε υπολογίσει το διδακτικό έτος στις 22 εβδομάδες διδασκαλίας και συζητήσαμε την ανάγκη προσαρμογής της ύλης σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α' ΚΚ, Α' ΠΡΟΣ και Β' κατ ΛΥΚΕΙΩΝ:

Έγινε κάποια μείωση της διδακτέας ύλης μετά και από δικές μας προτάσεις, πριν την εφαρμογή της εξέτασης τετραμήνων.

Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αναστάτωσης που έφερε στα σχολεία με τη διακοπτόμενη διδασκαλία και την εναλλαγή τρόπων διδασκαλίας (δια ζώσης στην τάξη ή εξ αποστάσεως) δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί με ακρίβεια η διδακτέα ύλη ούτε και να απαντήσουμε με βεβαιότητα αν διδακτέα ύλη και διδακτικός χρόνος βρίσκονται σε ευθεία αναλογία.

Ειδικά για το μάθημα της Β’ κατ υπάρχει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός μεταξύ των συναδέλφων.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ' κατ ΛΥΚΕΙΩΝ

Οι εξετάσεις τετραμήνων εισάγονται φέτος παράλληλα με τον διαχωρισμό των εξετάσεων «εισαγωγής στα πανεπιστήμια».

Η μείωση διδακτικού χρόνου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω της εξέτασης Ιανουαρίου είναι 10 σχολικές ημέρες (εξεταστική περίοδος Ιανουαρίου). Επίσης, προ των εξετάσεων (7 ως 13 Ιανουαρίου) είναι απαραίτητο να γίνει επανάληψη/ προετοιμασία για τις εξετάσεις. Ο χρόνος αυτός αντιστοιχεί σε μείωση 20 (13+5) διδακτικών περιόδων για το μάθημα.

Αναμέναμε λοιπόν πως είτε θα γινόταν αφαίρεση ενός κεφαλαίου, είτε τμημάτων από κεφάλαια, των οποίων η διδασκαλία είχε υπολογιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αυτό (περίπου) το μέγεθος.

Δυστυχώς, το μόνο που έγινε είναι η αφαίρεση κάθε είδους επανάληψης. Ούτε στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ούτε και προ των εξετάσεων προβλέπεται να γίνει επανάληψη. Επίσης το σύνολο των διδακτικών περιόδων είναι 168 (=24 εβδομάδες) ενώ έχουμε Ι54π για 22 εβδομάδες (το μέτρο που χρησιμοποιήσαμε για τις άλλες δύο τάξεις).

Ως διδάσκοντες θεωρούμε απαράδεκτο να υποδεχθούμε μαθητές σε νέα τάξη και να αρχίσουμε το μάθημα χωρίς επανάληψη προαπαιτούμενων γνώσεων. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο να μην γίνει επανάληψη/ προετοιμασία των μαθητών για εξετάσεις, είτε αυτές είναι τετραμήνων είτε ετήσιες.

Ζητούμε λοιπόν, άμεση επανεξέταση της διδακτέας ύλης με σκοπό να αφαιρεθούν μόνιμα από τον προγραμματισμό τουλάχιστον 20 διδακτικές περίοδοι.

Αυτό θα πρέπει να είναι είτε ολόκληρο/α κεφάλαιο/α είτε τμήματα αυτών και όχι αριθμός ασκήσεων ή παραδειγμάτων.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Όλοι οι μαθητές, σε όλα τα επίπεδα, αναμένεται να έχουν συσσωρευμένα κενά και δυσκολίες στο μάθημα, λόγω των ειδικών συνθηκών διδασκαλίας που έχουν βιώσει τα δύο τελευταία χρόνια. Με τις ειδικές συνθήκες που ζούμε και εργαζόμαστε όλοι τα τελευταία δύο χρόνια και με την απουσία βεβαιότητας πως η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ομαλή και χωρίς την ανάγκη εξ αποστάσεως διδασκαλίας, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένοι για τη διδασκαλία.

Αυτό προϋποθέτει βέβαια προσεκτική ετοιμασία και διδασκαλία αλλά απαιτεί και άνεση χρόνου στη διδασκαλία, έτσι που ο διδάσκων να μπορεί να αυτενεργήσει και να ελιχθεί προσθέτοντας επανάληψη ή εμβάθυνση στα σημεία της ύλης που θα διαπιστώνει πως υπάρχουν κενά ή αδυναμίες.

Χωρίς να θεωρούμε πως η διδακτέα ύλη των Μαθηματικών μπορεί (ή πρέπει) να συρρικνώνεται συνεχώς, βλέπουμε δυστυχώς πως στη φάση αυτή που βρισκόμαστε είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί περισσότερη άνεση χρόνου (άρα αφαίρεση κάποιας ύλης) για τους πιο πάνω λόγους. Μετά δε την εμπειρία των δύο προηγούμενων σχολικών ετών θεωρούμε πως δεν πρέπει να επαναληφθεί η αφαίρεση ύλης την τελευταία στιγμή προ των εξετάσεων. Κάθε αφαίρεση, καλό είναι να γίνει από τώρα για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη η διαχείριση του διδακτικού χρόνου.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ξανά πως ο ΣΜΑΚ είναι στη διάθεση των ΕΜΕ Μαθηματικών για ουσιαστική συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα. Οι πιο πάνω παρατηρήσεις και σχόλια γίνονται με κάθε θετική διάθεση και να είστε βέβαιοι πως εδράζονται στο ενδιαφέρον όλων μας για τους μαθητές μας ειδικά και τη μαθη ματική παιδεία γενικότερα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1886