Με δίωρη στάση εργασίας προειδοποιούν τον Προδρόμου οι Βιολόγοι της ΟΕΛΜΕΚ


«Ως ΥΠΠΑΝ, όλα αυτά τα χρόνια, τηρείτε στάση αναποφασιστικότητας, κωλυσιεργίας, υπεκφυγών και μετάθεσης ευθυνών»

Πραγματοποιήθηκε χθες 4 Νοεμβρίου 2021 έξω από το ΥΠΠΑΝ, μια πολύ ουσιαστική, γεμάτη παλμό εκδήλωση διαμαρτυρίας των Βιολόγων Εκπαιδευτικών, για τη μη εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Κώστας Χατζησάββας, οι Πρόεδροι ή εκπρόσωποι επιστημονικών εταιρειών και επιστημονικών σωματείων και εκπρόσωποι Συνδέσμων Καθηγητών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ:

  «Στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ κ. Ανδρέας Σοφοκλέους, αναφέρθηκε στην αξία της επιστήμης της Βιολογίας στη σημερινή εποχή και τόνισε πως η Βιολογία κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βρει λύσεις για την πανδημία του Κορωνοϊού, με την παρασκευή εμβολίων, αλλά και φαρμάκων.  

Αναφερόμενος στην επιστήμη της Βιολογίας, είπε ότι πρόκειται για μια πειραματική επιστήμη, αφού καθημερινά παράγεται νέα γνώση μέσα από πειράματα στα εργαστήρια Βιολογίας. Ως πειραματική επιστήμη λοιπόν, θα πρέπει, όπως είπε, να διδάσκεται με αυτό τον τρόπο, δηλαδή οι μαθητές να  μαθαίνουν βιωματικά εκτελώντας οι ίδιοι πειράματα. Αυτό όμως είπε, προϋποθέτει ότι το μάθημα θα εργαστηριοποιηθεί, όπως ακριβώς είναι εργαστηριοποιημένα εδώ και πολλά χρόνια, τα άλλα δύο μαθήματα των φυσικών επιστημών, Φυσική και Χημεία.

Σημείωσε εμφατικά, ότι στην Ευρώπη το μάθημα της Βιολογίας διδάσκεται πειραματικά και ότι η μη εργαστηριοποίηση παράγει μαθητές χωρίς εργαστηριακές δεξιότητες, γεγονός που τους κάνει να μειονεκτούν σε σχέση με άλλους μαθητές που προέρχονται από χώρες της Ευρώπης. Αυτό βεβαίως αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, που επιτείνεται όταν πρόκειται για φοίτηση σε απαιτητικές σχολές όπως η Ιατρική, η Βιολογία, παραϊατρικές σχολές κλπ.

Στο τέλος της εκδήλωσης επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ κ. Λούη Κυπριανό.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους Βιολόγους εκπαιδευτικούς που παρευρέθηκαν και στήριξαν την προσπάθεια του Συνδέσμου Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ.

Ευχαριστούμε επίσης για την παρουσία και την στήριξη με ανακοίνωση, τον κ. Ανδρέα Χατζηχαμπή, Πρόεδρο της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου, τον κ. Λουκά Νικολάου εκπρόσωπο του Σωματείου Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο, τον κ. Χρίστο Αθανασιάδη, Πρόεδρο του Συνδέσμου καθηγητών Φυσικής και τον κ. Ανδρέα Χατζηστυλλή, Πρόεδρο του Συνδέσμου καθηγητών Χημείας.

Επίσης, ευχαριστούμε για την στήριξη με ανακοίνωση το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Επίσης, εκφράζουμε ευχαριστίες στον Σύνδεσμο Καθηγητών Γαλλικών και στην Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, αντιπρόσωποι των οποίων παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Τέλος, οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ηγεσία της οργάνωσής μας, τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, για την βαρύνουσας σημασίας μαζική παρουσία τους στην εκδήλωση.

 Ο αγώνας για την εργαστηριοποίηση θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί την επόμενη περίοδο».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Με ψήφισμά της προς τον Υπουργό Παιδείας η εκδήλωση αναφέρει:

« Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Έχουμε τεκμηριώσει επαρκώς την ανάγκη για εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας.

Έχουμε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες πολλών ετών, ώστε να γίνει αντιληπτή από το ΥΠΠΑΝ, η αναγκαιότητα της εργαστηριακής διδασκαλίας του μαθήματος της Βιολογίας.

Πιστεύαμε ακράδαντα ότι η εργαστηριοποίηση θα ήταν και δικό σας μέλημα, αφού αυτή θα προσδώσει πρόσθετες δεξιότητες στους μαθητές μας και θα αποτελέσει ουσιαστική αναβάθμιση της παιδείας μας. Όμως ως ΥΠΠΑΝ, όλα αυτά τα χρόνια, τηρείτε στάση αναποφασιστικότητας, κωλυσιεργίας, υπεκφυγών και μετάθεσης ευθυνών.

Η στάση που κράτησε το Υπουργείο τα τελευταία χρόνια, δεν μας κάμπτει, αλλά μας πεισμώνει και μας κάνει ακόμα πιο δυνατούς στον αγώνα μας, για να οδηγήσουμε τη διδασκαλία της Βιολογίας στη σωστή της βάση, δηλαδή πέρα από τη θεωρητική και στην εργαστηριακή διδασκαλία του μαθήματος.

Έντιμε κ. Υπουργέ, μετά από αυτή τη στάση του Υπουργείου, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σήμερα 4 Νοεμβρίου 2021  σε αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας ενώ, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις,  σύντομα θα προχωρήσουμε σε δίωρη στάση εργασίας και περαιτέρω κλιμάκωση με πρόσθετα μέτρα, την αμέσως επόμενη περίοδο.

Αναμένουμε, έστω και τώρα να κατανοήσετε την ανάγκη για την εργαστηριοποίηση του μαθήματός μας, γεγονός άλλωστε που θα αναβαθμίσει την εκπαίδευση. Εξάλλου, σε πρόσφατη επιστολή σας προς τον Σύνδεσμο, ως ΥΠΠΑΝ, είχατε αναφερθεί στα οφέλη που θα προκύψουν από την εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας για τους μαθητές μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους,

ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΞΙΟΥΜΕΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Σας καλούμε να αποδεχτείτε το αίτημά μας για εργαστηριοποίηση και να το θέσετε στους προγραμματισμούς του Υπουργείου σας, ώστε να εφαρμοστεί την επόμενη σχολική χρονιά.

Αναμένουμε  άμεσα τη θετική σας απάντηση!»

 

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1339