Λυπάμαι… ατυχήσατε


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Οι φετινοί τελειόφοιτοι μαθητές των Λυκείων μας θα είναι οι πρώτοι, και όπως αναλύεται πιο κάτω, οι τελευταίοι,  που θα κληθούν να παρακαθήσουν σε τρείς  εξετάσεις κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς. Παρά τις εκκλήσεις των οργανωμένων μαθητών, των οργανωμένων εκπαιδευτικών, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων και της μεγάλης πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων για αναστολή των εξετάσεων Τετραμήνων στην Γ’ Λυκείου, το ΥΠΠΑΝ και η Κυβέρνηση εμμένουν στην διεξαγωγή τριών εξετάσεων σε ένα διάστημα μόλις 5 μηνών.

Δε θα αναφερθώ εκτενώς στα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας που έχει πάρει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ένας χαρακτήρας  που στερεί από τους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να προσεγγίσουν, στον βαθμό που οι ίδιοι θέλουν και ξέρουν ότι χρειάζεται,  τον κάθε μαθητή εξατομικευμένα στο δικό του μαθησιακό στυλ, να καλλιεργήσουν  την κριτική σκέψη και να αφουγκραστούν  τα προσωπικά του προβλήματα και ανησυχίες. Θα αναφερθώ απλά στο πιο προφανές και αναντίλεκτο, για όσους βρίσκονται εντός σχολείων, γεγονός ότι η συγκεκριμένη γενιά μαθητών έχει υποστεί πλήγμα, τόσο σε παιδαγωγικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, λόγω της πανδημίας. Παρόλα αυτά το ΥΠΠΑΝ επιμένει πεισματικά ότι αυτοί οι μαθητές πρέπει να υποβληθούν επιπρόσθετα και σε διαδικασίες τριπλής εξέτασης.

Το πλέον εξοργιστικό όμως είναι ότι την ίδια ώρα που το ΥΠΠΑΝ εμμένει στην άρνηση του για αναστολή των εξετάσεων Τετραμήνων, ταυτόχρονα αναγνωρίζει το πρόβλημα και ουσιαστικά προαναγγέλλει την πρόθεση του για να το διορθώσει. Παραθέτω αυτούσιο απόσπασμα από το ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το ίδιο το ΥΠΠΑΝ στις 5 Νοεμβρίου 2021. «Εξετάζοντας για την περίπτωση των τελειόφοιτων τη σύμπτωση των γραπτών εξετάσεων β’ τετραμήνου και των Παγκυπρίων Εξετάσεων στο τέλος του σχολικού έτους, το ΥΠΠΑΝ έχει επεξεργαστεί πρόταση και έχει ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να απλοποιηθεί το σύστημα, μειώνοντας τις εξεταστικές διαδικασίες από τρεις σε δυο». Δηλαδή, σύμφωνα με το ΥΠΠΑΝ υπάρχει πρόβλημα με την τριπλή εξέταση, θα κάνει προσπάθεια αλλαγής την επόμενη σχολική χρονιά,  αλλά οι φετινοί τελειόφοιτοι απλά… ατύχησαν!

Τελειώνοντας, διαπιστώνω με λύπη, ότι για ακόμα μια φορά και για ακόμα ένα ζήτημα, οι πολιτικές εμμονές και η υπεράσπιση του πολιτικού γοήτρου βλάπτουν σοβαρά την ψυχική υγεία των μαθητών και κατ’επέκταση το μέλλον αυτού  του τόπου.

*Μαθηματικός

*Γενικός Ταμίας ΟΕΛΜΕΚ

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


2793