Ο Σύνδεσμος Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ εξαγγέλλει δίωρη στάση εργασίας


«Δεν μας επιτρέπεται να υποχωρήσουμε και δε θα υποχωρήσουμε για ένα τέτοιο-παιδαγωγικό θέμα».

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ ενημερώνει:

«Oι συμμετέχοντες στην πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΑΝ υπήρξαν μάρτυρες της αδιάλλακτης και άτεγκτης στάσης του ΥΠΠΑΝ, σε σχέση με το θέμα της εργαστηριοποίησης του μαθήματος της Βιολογίας.

Είναι απαράδεκτο, από το 2015 να λαμβάνουμε πανομοιότυπες επιστολές, με τις οποίες εκφράζεται η θέση του ΥΠΠΑΝ για την αναγκαιότητα εργαστηριοποίησης του μαθήματος της Βιολογίας, αλλά την ίδια στιγμή το Υπουργείο να μην κάνει την παραμικρή ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα περισσότερο, ενώ το ίδιο το ΥΠΠΑΝ παραδέχεται με επιστολή του - μόλις τον Ιανουάριο του 2021 - ότι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από την εργαστηριοποίηση για τους μαθητές μας, ξαφνικά αναιρεί τη θέση αυτή, λέγοντας ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της εργαστηριοποίησης. Να σημειωθεί εξάλλου ότι από το 2000 μέχρι σήμερα, έχει εργαστηριοποιήσει άλλα πέντε μαθήματα, κάποια από τα οποία είναι πολύ συγγενικά με τη Βιολογία.

Έτσι το ΥΠΠΑΝ, προκειμένου να αποφύγει τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις του εισήγαγε ξαφνικά νέες «ιδέες», όπως τη χρήση προσομοιώσεων, δηλαδή οι μαθητές να παρακολουθούν εικονικά πειράματα αντί της πειραματικής διδασκαλίας, με την οποία  βέβαια θα αποκτήσουν πραγματικές εργαστηριακές δεξιότητες, που είναι απαραίτητες για τη συνέχεια, στις σπουδές τους. Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά, ότι αυτές οι ιδέες είναι επικίνδυνες και αντιπαιδαγωγικές.

Περαιτέρω, το ΥΠΠΑΝ αμφισβήτησε την επιστημονική και παιδαγωγική άποψη των Πανεπιστημιακών για την εργαστηριοποίηση, θεωρώντας την συνδικαλιστική.

Επίσης, αμφισβήτησε τον θεσμικό ρόλο της Επιτρόπου για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, όταν αυτή αποφάνθηκε θετικά προς τις θέσεις του Συνδέσμου, προφασιζόμενο ότι η Επίτροπος δεν διαθέτει την επιστημονική κατάρτιση για να μπορεί να αποφαίνεται για παιδαγωγικά θέματα.

Με λίγα λόγια, το ΥΠΠΑΝ, ό,τι δεν το βολεύει, το ακυρώνει με έναν αυθαίρετο και απαξιωτικό τρόπο.

Υπενθυμίζουμε στο ΥΠΠΑΝ ότι:

το μάθημα μας από τη φύση του είναι εργαστηριακό-πειραματικό και επίσης με τον τρόπο αυτό διδάσκεται στην Ευρώπη,

το αναλυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει σωρεία εργαστηριακών ασκήσεων, τα οποία δεν μπορούν να  πραγματοποιηθούν αλλά εξιστορούνται σαν μάθημα ιστορίας, από τους εκπαιδευτικούς Βιολόγους,

το ίδιο το Υπουργείο έχει ανεγείρει σχολεία με αίθουσες εργαστηρίων Βιολογίας και στη συνέχεια έχει καταρτίσει πρωτόκολλα για τη λειτουργία τους, που υπάρχουν και σήμερα ακόμα στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΑΝ,

στις αίθουσες εργαστηρίων Βιολογίας υπάρχουν όλες οι απαραίτητες συσκευές, όργανα, και αναλώσιμα υλικά, που όμως κανένας δεν χρησιμοποιεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να περιέλθουν σε αχρηστία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Σύνδεσμος Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ καλεί τα μέλη του όπως, την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 κατέλθουν σε δίωρη στάση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της στάσης, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

Καλούμε όλους, όσοι με την παρουσία ή με ανακοινώσεις τους υποστήριξαν την εργαστηριοποποίηση του μαθήματος της Βιολογίας, τους οργανωμένους γονείς και μαθητές, τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους Συνδέσμους καθηγητών και τις επιστημονικές εταιρείες και σωματεία, όπως μας στηρίξουν έμπρακτα, εργαζόμενοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, καλούμε το ΥΠΠΑΝ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την εργαστηριοποίηση του μαθήματος και να προχωρήσει άμεσα, εργαστηριοποιώντας από την επόμενη χρονιά την Α΄ τάξη του Γυμνασίου. Αυτό είναι το λιγότερο που θα πρέπει να κάνει για να διορθώσει σταδιακά μια στρεβλή κατάσταση.

Ως εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Βιολόγων δεν μας επιτρέπεται να υποχωρήσουμε και δε θα υποχωρήσουμε για ένα τέτοιο-παιδαγωγικό θέμα, που έχει να κάνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος της Βιολογίας, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα διδασκαλίας και τις δεξιότητες που θα αποκτήσουν οι μαθητές μας.

Στην περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1198