Ημερίδα Σύνδ. Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ: 1821–2021, 200 χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας: Μαρτυρία Πίστεως


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, Ημερίδα, με θέμα την επέτειο των Διακοσίων χρόνων από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, του Σύνδεσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ, σε συνεργασία με το ΥΠΠΑΝ και τη Μητρόπολη Τριμυθούντος. Η Ημερίδα έλαβε χώρα το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, στην κοινότητα Μοσφιλωτή.  Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους κι απηύθυναν χαιρετισμό:

(α). Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου και συνάδελφος εκπαιδευτικός θεολόγος, πανοσιολογιώτατος π. Γεώργιος Χριστοδούλου. Ο Μακαριώτατος τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρόλη τη δυστυχία και την εξασθένηση που προκάλεσε η μακραίωνη δουλεία των πατέρων μας υπό τον οθωμανικό ζυγό, εντούτοις ήταν πάντα μνήμονες της ευκλεούς καταγωγής τους, έχοντας βαθειά συναίσθηση του θείου δώρου της ελευθερίας. Έχοντας αυτά ως παρακαταθήκη, απεφάσισαν στο όνομα του Τριαδικού Θεού, να εξεγερθούν εναντίον των πανίσχυρων τυράννων αναδεικνύοντας εαυτούς ήρωες στον αγώνα για την απελευθέρωση του τληπαθούς μας έθνους. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο Μακαριώτατος ανέδειξε το ηθικό χρέος που έχουμε σήμερα στις θυσίες εκείνων, που με το αίμα τους έμειναν πιστοί στον υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αγώνα για ελευθερία, αγωνιζόμενοι και ελπίζοντας ότι κάποτε η δύναμη του δικαίου, θα κατισχύσει επί του δικαίου της δυνάμεως.

(β). Εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης κ. Κυπριανός Λούης. Ο κ. Υπουργός στον χαιρετισμό του ανέδειξε την έννοια αυτής καθαυτής της λέξης παλιγγενεσία, που σημαίνει την επιστροφή από τον θάνατο στη ζωή. Αυτό έκαναν πράξη οι επαναστατημένοι Έλληνες μαχόμενοι για την αναγέννηση του Γένους, κερδίζοντας μέσα από θυσίες την πολυπόθητη ελευθερία.

(γ). Ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας. Ο Μητροπολίτης, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης της Ημερίδας, μας επιδαψίλευσε με τις ευλογίες του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

(δ). Εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ, το μέλος της Γραμματείας της Οργάνωσης κ. Στέλιος Κουτσίδης. Ο κ. Κουτσίδης χαιρέτισε τη διοργάνωση αυτού του χαρακτήρα Συνεδρίων, κυρίως αυτή τη χρονιά που τιμούμε το μεγάλο ιστορικό γεγονός του έθνους μας, των διακοσίων χρόνων της ελληνικής μας επανάστασης. Τέλος ευχαρίστησε τον κλάδο των εκπαιδευτικών θεολόγων για το έργο που επιτελούν, μέσω του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, παρόλη την αμφισβήτηση που κάποιες φορές έχουν να αντιμετωπίσουν.

(ε). Εκ μέρους του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ, ο πρόεδρος κ. Χριστάκης Ευσταθίου. Ο κ. Ευσταθίου στον χαιρετισμό του είπε ότι η Ημερίδα που συνδιοργανώνει ο Σύνδεσμος είναι μια πνευματική πανδαισία που δίνει την ευκαιρία στους παριστάμενους συνέδρους να εντρυφήσουν στα ιερά νάματα της Πίστεως και της Πατρίδος, καθώς και στις αξίες και ιδανικά που εμφορούνταν οι Αγωνιστές της Παλιγγενεσίας. Ο κ. Ευσταθίου ευχαρίστησε θερμά, όλους όσοι βοήθησαν έμπρακτα στην προετοιμασία και διεξαγωγή της Ημερίδας.

Στο κύριο μέρος της Ημερίδας είχαμε δύο μεστές ιστορικά και θεολογικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις:

(α). Η πρώτη εισήγηση, με εισηγητή τον Δρα Γεώργιο Κάκκουρα (ΕΜΕ Θρησκευτικών), είχε ως θέμα: ¨Ο Χριστοκεντρικός χαρακτήρας του Μαρτυρίου και της Μαρτυρίας των Νεομαρτύρων¨. Ο κ. Κάκκουρας, ανέδειξε το Μαρτύριο των μαρτύρων και των νεομαρτύρων, ως μετοχή στο Πάθος του Χριστού. Ακόμη και σήμερα, η μαρτυρία πίστεως από τους χριστιανούς, αποτελεί εμπειρία του σταυρικού θανάτου και της δόξης του Κυρίου. Είναι αυτό που ονομάζουμε κατεξοχήν χριστοκεντρικό φρόνημα. Ο Χριστός, που είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή, ο Χριστός που αγαπά και σώζει, είναι το υπόδειγμα, ο Πρωτομάρτυρας, που σφραγίζει το μαρτύριό του με τον Σταυρικό Του θάνατο. Το μαρτύριο αίματος του Χριστού, απευθύνεται ανά τους αιώνες σε όλους τους χριστιανούς, κατά τους λόγους Του ¨αν εμένα καταδίωξαν, θα καταδιώξουν κι εσάς¨.

Οι μάρτυρες, σύμφωνα με την εισήγηση του Δρ Γεωργίου Κάκκουρα, επισφράγισαν με τον θάνατό τους την πίστη τους στον Χριστό, καθώς έγιναν μιμητές του Πάθους και της αληθινής αγάπης Του. Ήταν αυτοί που ήπιαν το ποτήριό Του και υπέστησαν το βάπτισμα του μαρτυρίου Του. Χαρακτηριστικά τους, η ανεξικακία και η συγχωρητικότητα. Οι μάρτυρες, γεμάτοι από Άγιο Πνεύμα, υπερασπίζονται τον Χριστό απέναντι στους τυράννους – διώκτες τους. Το ότι ο μάρτυρας υπομένει το μαρτύριο και πάσχει χάριν του Υιού του Ανθρώπου, αυτό αποτελεί καρπό αγιοπνευματικής χάριτος, είναι μια ευαγγελική ομολογία. Το μαρτύριο αποτελεί μια κορυφαία πράξη τελειότητας. Οι Μάρτυρες είναι Θεοφόροι – Χριστοφόροι – Πνευματοφόροι. Το Μαρτύριο σε καιρούς δύσκολους, αποτέλεσε την ενθουσιαστική δύναμη της Εκκλησίας, καθώς οι μάρτυρες αποτελούν γι΄ αυτήν, το στερέωμα, τη δόξα και το καύχημά της.

Τέλος, ο κ. Κάκκουρας, ανέδειξε τις μορφές των Νεομαρτύρων, οι οποίοι όπως είπε, είναι ίσοι προς τους μάρτυρες της πρώτης Εκκλησίας καθώς έδρασαν κι αυτοί σε καιρούς δύσκολους και αντιχριστιανικούς. Οι νεομάρτυρες επαναλάμβαναν ευθαρσώς, όπως τους μάρτυρες, το ¨Χριστιανός ειμί¨. Από τα πολλά παραδείγματα στα οποία έκανε αναφορά ο Εισηγητής, αναφέρουμε τα λόγια του αγ. Γεωργίου του Κυπρίου που μαρτύρησε το 1732, ¨Χριστιανός εγεννήθην και χριστιανός θα πεθάνω¨. Δίκαια επομένως η Εκκλησία, που είναι η μόνη σταθερά του κόσμου τούτου με κέντρο τον Χριστό, σεμνύνεται στη θριαμβευτική της πορεία για τους μάρτυρές της, που αποτελούν σπονδή θυσίας λειτουργικής στο αίμα του Κυρίου.

(β). Η δεύτερη εισήγηση, με εισηγητή τον κ. Κωστή Κοκκινόφτα (ερευνητής Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου), είχε ως θέμα: ¨Η συμβολή του Κυπριακού Κλήρου στην Εθνική αφύπνιση και στην προετοιμασία και εξέλιξη της Ελληνικής επανάστασης¨.

Ο κ. Κοκκινόφτας ανέδειξε τη μεγάλη συμβολή του κυπριακού κλήρου στην ελληνική επανάσταση. Σημαντικές μορφές της Εκκλησίας, με καταγωγή το νησί μας κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, αλλά και κατά την επανάσταση, συνέβαλαν τα μέγιστα στην αφύπνιση του Γένους, σε σημαντικά κέντρα του οθωμανοκρατούμενου ελληνισμού. Όπως για παράδειγμα ο Σεραφείμ Πισίδιος, μητροπολίτης Άγκυρας, που αποκαλείται και φωτιστής των Καραμανλίδων, ήταν ο πρώτος που μετέφρασε και εξέδωσε καραμανλίδικα βιβλία. Κατά τον 18ο αιώνα έδρασαν στην Κύπρο μορφωμένοι επίσκοποι με βαθειά γνώση του διαφωτισμού, όπως ο Πάφου Χρύσανθος και ο Άγιος Πανάρετος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα λόγιου της εποχής εκείνης, ήταν ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Κουριοκουρίτης (1735/1745 - 1802/1805), ο οποίος εξέδωσε σημαντικά βοηθήματα στην εκπαίδευση των ελληνοπαίδων, όπως διάφορα συγγράμματα του Θεόφιλου Κορυδαλλέα.  Το πρωτότυπο έργο του ¨Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου¨υπήρξε σταθμός στην ιστοριογραφία, καθώς αποτέλεσε το πρώτο ιστορικό σύγγραμμα του υπόδουλου ελληνισμού, όπως το χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Σάθας. Λίγο πριν την ελληνική επανάσταση, δεσπόζει η πληθωρική προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Ο μάρτυρας της Πίστεως και της Πατρίδος Κυπριανός, συνέβαλε τα μέγιστα στην παιδεία των Ελλήνων της Κύπρου. Το 1812 ίδρυσε την Ελληνική Σχολή Λευκωσίας, που μετέπειτα εξελίχθηκε στο φημισμένο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Βασικό ιδεολογικό στοιχείο που εισήγαγε στα της εκπαίδευσης ο Κυπριανός, ήταν η σύζευξη των νέων ιδεών με την παράδοση του τόπου μας. Έθεσε ως βασικό στόχο, οι ελληνόπαιδες, να καλλιεργήσουν χρηστό ήθος, να είναι φιλοπάτριδες, αλλά ταυτόχρονα να αποκτήσουν και επαγγελματικές δεξιότητες όπως καλές εμπορικές γνώσεις.

Ο κ. Κωστής Κοκκινόφτας φώτισε μέσα από την εισήγησή του πτυχές της ιστορικής συμβολής Κυπρίων ιεραρχών που έδρασαν σε διάφορους τόπους εκτός Κύπρου, μερικοί εκ των οποίων αναρριχήθηκαν μέχρι τον Οικουμενικό Θρόνο της Κων/Πολης, όπως π.χ. ο Γεράσιμος ο Γ΄. Πολλοί διετέλεσαν και διευθυντές της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Κατά την περίοδο της Επανάστασης αρκετοί ανέπτυξαν έντονη δράση, όπως ο μάρτυρας μητροπολίτης Νικομηδείας Αθανάσιος Καρύδης, ο Μεθύμνης Πανάρετος, ο Δημητριάδος και Ζαγοράς Αθανάσιος Κασαβέτης και ο Μητροπολίτης Θηβών Αγαθάγγελος Μυριανθούσης, που συμμετείχε στην απελευθέρωση της Στερεάς Ελλάδας. Στις πολεμικές επιχειρήσεις μαζί με το πλήθος των κυπρίων αγωνιστών, συμμετείχαν και ο αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος Θησέας ο οποίος αναφέρεται και στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, όπως και ο Ιωάννης Σταυριανός του οποίου σώζονται και απομνημονεύματα. Ξεχωρίζει επίσης η μαρτυρική μορφή του Φιλόθεου Χατζή, επισκόπου Δημητσάνης, υπεύθυνου στην παραγωγή πυρίτιδας για τις ανάγκες του Αγώνα. Αυτή του η δράση, έγινε αφορμή να συλληφθεί από τους Τούρκους και να φυλακισθεί, όπου εκεί βρήκε τον θάνατο από τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν.

Ο κ. Κοκκινόφτας, έκλεισε την εισήγησή του, με το συμπέρασμα ότι ο κυπριακός κλήρος, διαπότισε τη δημιουργία εθνικής συνείδησης και ενότητας στο Γένος, προσφέροντας στον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας τα μέγιστα.

 

Τις εισηγήσεις, ακολούθησε πολύ παραγωγική συζήτηση με ερωτήσεις, επισημάνσεις και τοποθετήσεις από τους συνέδρους και τους εισηγητές.

Αξιόλογη ήταν η τοποθέτηση – εισήγηση από τον ΔΜΕ κ. Κυπριανό Λούη που εισηγήθηκε στον κ. Κοκκινόφτα την συγγραφή μονογραφίας με το θέμα αυτό. Ο κ. Λούης, δεσμεύτηκε εκ της θέσεώς του, να προωθήσει την ιδέα έκδοσης της ημερίδας υπό τη μορφή λευκώματος.

Ο κ. Κάκκουρας, ανέφερε ότι ο νεομάρτυρας που θυσιαζόταν για την πίστη στον Χριστό, είχε ταυτόχρονα και ελληνική συνείδηση. Ακόμη επισήμανε ότι η ελληνική επανάσταση, διαφοροποιείται ποιοτικά και ιδεολογικά από τις άλλες ευρωπαϊκές επαναστάσεις, καθώς υπάρχει πολύ έντονο το στοιχείο της θρησκευτικής πίστης, ενώ στον ευρωπαϊκό ο χαρακτήρας τους είναι κατά βάση κοινωνικός.

Ο π. Γεώργιος Χριστοδούλου, σε τοποθέτησή του, ανέδειξε τη διαχρονική οργανική σχέση της Κύπρου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μέχρι σήμερα, καθώς και τη μεγάλη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στην επανάσταση, με συναντήσεις που έκανε στην κρύπτη του Παγκυπρίου Γυμνασίου, του οποίου υπήρξε ιδρυτής.

Αξιοσημείωτη υπήρξε και η εισήγηση από σύνεδρο, όπως η Υπηρεσία Αναλυτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΑΝ εξετάσει την ένταξη διαθεματικών μαθημάτων με κοινό περιεχόμενο, κατά βάσιν ιστορικό, μεταξύ Θρησκευτικών – Ιστορίας ή Θρησκευτικών – Λογοτεχνίας.

Ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ, στην Ημερίδα, τίμησε τον πρώην Πρώτο Λειτουργό Εκπαίδευσης και Επαρχιακό Επιθεωρητή Λάρνακας – Αμμ/στου, θεολόγο κ. Μιχάλη Λοϊζίδη, για την πολύχρονη, εξαιρετική, πολύτιμη, πολυσχιδή και άοκνη προσφορά του στο μάθημα των θρησκευτικών και τον κλάδο των θεολόγων εκπαιδευτικών.

Μετά την Ημερίδα, ακολούθησε γεύμα προς όλους τους συνέδρους, προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, στον ιερό ναό Αγ. Επιφανείου στο χωριό Λύμπια.

Για την επιτυχία της διοργάνωσης της Ημερίδας, εργάστηκαν άοκνα και με ζήλο, εκ μέρους του Γραφείου Επιθεώρησης των Θρησκευτικών του ΥΠΠΑΝ ο Σύμβουλος συνάδελφος θεολόγος Κωνσταντίνος Στεφανής, εκ μέρους της Μητρόπολης Τριμυθούντος ο πρωτοσύγκελος π. Γρηγόριος Ιωαννίδης και εκ μέρους του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ, ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο (Χριστάκης Ευσταθίου, Δέσποινα Ιωάννου, η οποία παρουσίασε και την Ημερίδα, Γιάννης Αντωνιάδης, Χρυσόστομος Μελής, Πέτρος Κούρτης, Θωμάς Παπαθωμάς, Αντρέας Ιωάννου), ως επίσης και ο συνάδελφος εκπαιδευτικός θεολόγος Παναγιώτης Βασιλείου.

Γιάννης Αντωνιάδης

Γεν. Γραμματέας Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










816