Ελέγχεστε κ. Υπουργέ!


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης, γνωστό ευρέως και ως «επιθεωρητισμός», είναι ένας θεσμός αναχρονιστικός, απηρχαιωμένος και αντιπαραγωγικός.  Τόσο η Έκθεση της UNESCO, που αξιολόγησε το Κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, το 1997, όσο και η Έκθεση για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση το 2004, επεσήμαναν τις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος και το κατέδειξαν ως έναν εκ των κυριότερων λόγων της νοσηρότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και «αναπόσπαστο στοιχείο του συγκεντρωτικού-διοικητικού (εκπαιδευτικού) συστήματος». Ένα σύστημα που εξαντλείται σε μια μόνο διάστασή του, στην εξωτερική αξιολόγηση από τους επιθεωρητές.  Μια διαδικασία που οδηγεί σε απονεύρωση το εκπαιδευτικό σύστημα και τον εκπαιδευτικό στον «ραγιαδισμό».  Μια διαδικασία συνδεδεμένη με την μισθολογική ανέλιξη των εκπαιδευτικών, σε βάρος της διαμορφωτικής-συμβουλευτικής αξιολόγησης.  Έτσι, λοιπόν, διαμορφώθηκαν στην πορεία και τα κύρια χαρακτηριστικά του με κυριότερο αυτό της ισοπέδωσης που φέρει μαζί του την κρίση στην εγκυρότητα και την αξιοπιστία των αξιολογήσεων. Ένα σύστημα που ή θα κάνει τον εκπαιδευτικό Βοηθό Διευθυντή ή Διευθυντή.  Ένα σύστημα που στερεί  τον καλό εκπαιδευτικό από την τάξη.  Ένα σύστημα από το οποίο απουσιάζει η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, η εσωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας που οδηγεί στην βελτίωση.

Και ενώ όλα τα πιο πάνω κ. Υπουργέ συνθέτουν ένα καταθλιπτικό τοπίο στο χώρο της εκπαίδευσης, και ως πολιτικός χώρος είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, αντισταθήκατε στον εκσυγχρονισμό του, έρχεστε τώρα να επιδεινώσετε με τις ενέργειές σας την κατάσταση και να προκαλέσετε τα αισθήματα όχι μόνο του εκπαιδευτικού κόσμου, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Με ενέργειες σκανδαλώδεις, διάτρητες, παράτυπες και προσπαθώντας να «βολέψετε» ημετέρους, δεν αναφέρω «παρακοιμώμενους» ή «παρατρεχάμενους», όπως η κοινή γνώμη τους κατονομάζει, παρεμβήκατε άτσαλα σ’ ένα, ήδη, παθογόνο σύστημα, που χρήζει εκ βάθρων αναδόμησης, δημιουργώντας περαιτέρω αδικίες, χάσματα και αδιέξοδα.  Όταν όλοι, από «κτίσεως δημοκρατίας», φτάνουν μέχρι το 39 και εσείς αποφασίζετε  τώρα, χωρίς ν’ αλλάξεις οτιδήποτε άλλο στη δομή του συστήματος, να κρίνετε με  «40» τον βοηθό σας, τον αποσπασμένο σας, δεν θ’ αναφερθώ  στις προηγούμενες – επίσης – σκανδαλώδεις αξιολογήσεις, όντας μακριά από τη μάχιμη εκπαίδευση, από την τάξη …… τότε ελέγχεστε.  Αλήθεια κ. Υπουργέ, τι κάνουν τόσοι Βοηθοί Διευθυντές στο υπουργείο, ενώ έπρεπε να είναι στα σχολεία, τα οποία αφήσατε υποστελεχωμένα;  Δεν είχατε υποσχεθεί ότι θα πήγαιναν πίσω στην έδρα;  Εσείς τους προάγετε και τους κρατάτε στο υπουργείο.

Ποιοι ελέγχονται;  Κάποιοι αφετηριακοί προβληματισμοί!

  • Ελέγχεται ο συνάδελφος που υπέβαλε ένσταση, ζητώντας η βαθμολογία του από το 39 να γίνει 40. Δεν θα επιδοθούμε κι εμείς σε ανθρωποφαγία, όχι, απλά θα μπορούσε να το αποφύγει.  Να προστατέψει τον εαυτό του, να ζυγίσει τις συνέπειες, να μην παρασυρθεί από σειρήνες, να μην εισέλθει στη διαπλοκή, να μην, να μην …………
  • Το τριμελές κλιμάκιο που εξέτασε την ένσταση, οι πληροφορίες λένε ότι απέρριψε την αύξηση της βαθμολογίας, με πλήρη τεκμηρίωση, αφού ο Τομέας Επαγγελματική Κατάρτιση, όπου στηριζότανε η ένσταση, δεν μπορούσε να στηριχτεί.
  • Κανονικά όλα έπρεπε να τελειώσουν με την απόφαση του κλιμακίου (ομόφωνης;;) για απόρριψη της ένστασης.  Από δω και πέρα, κ. υπουργέ, ελέγχεστε εσείς.  Εικάζουμε ότι η παρέμβαση προήλθε από εσάς, από το δικό σας γραφείο.  Η εικασία επιτείνετε από την σιωπή σας.  Διαφορετικά θα είχατε διατάξει, άμεσα, έρευνα μέσα σε 24 ώρες, αφού υπήρξε κατακραυγή ακόμα και από τον δικό σας χώρο (εμπλεκόμενα συμφέροντα).  Πέρασαν όμως αρκετά 24ωρα σιωπής, με τις φήμες να οργιάζουν:  Ποιος αποφάσισε ή παρότρυνε να γίνει η ένσταση; Αφού το κλιμάκιο την απόρριψε, πώς επανήλθαμε; Παρέμβηκε όντως ο υπουργός, ποιο χέρι έβαλε το 40άρι και ποιο την υπέγραψε;

Οι ευθύνες σας ασήκωτες κ. υπουργέ.  Αν όντως δεν εμπλέκεστε, διατάξτε έρευνα.  Φωτίστε τις σκοτεινές όψεις.   Κλονίζεται το κύρος του υπουργείου, χάνεται η αξιοπιστία του, οδηγείται στην απαξίωση, για άλλη μια φορά.  Το θέμα, όμως, έχει και άλλες πτυχές και παραμέτρους, που άπτονται της αρμοδιότητας και άλλων φορέων θεσμικών.  Υπάρχει για παράδειγμα νομικό ζήτημα, που να ανοίγει το δρόμο για προσφυγές; Και αν ναι, μπορεί η Νομική Υπηρεσία να παρέμβει αυτεπάγγελτα;  Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, μπορεί να θέσει το θέμα για συζήτηση, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου είναι και αρμοδιότητά της; Η Επίτροπος Διοικήσεως διαπιστώνει άνιση μεταχείριση;

Πολλά τα ερωτήματα, οι προβληματισμοί, τα σκοτεινά σημεία, τα παρασκήνια, οι παραγοντισμοί, τα ρουσφέτια, τα βολέματα, η αναξιοκρατία, η απαξίωση.  Το θλιβερό συμβάν είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου και το υπουργείο σας μοιάζει με τον Τιτανικό που οδεύει κατευθείαν απάνω του και θα’ ναι… θαύμα αν σωθούμε!

Ελέγχεστε κ. υπουργέ!

 

*Διευθυντής Λυκείου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1038