Τοποθέτηση του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής


*Κίνητρα στους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς

*Διάλογος για αναπροσαρμογή των Πλαισίων Μάθησης για το β΄ τετράμηνο, ώστε να είναι σύμφωνα με τον καθαρό διδακτικό χρόνο

*Καμία έκπτωση σε θέματα υγείας

 Από την ενημέρωση που κάναμε ως ΟΕΛΜΕΚ στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, για τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες λόγω της Πανδημίας.

«Κατά τη διάρκεια της χθεσινής (14.1.2022) έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, για ενημέρωση για τη λειτουργία των σχολείων και τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της Πανδημίας, ως ΟΕΛΜΕΚ ενημερώσαμε για την καθημερινότητα εντός των Σχολείων λόγω των υγειονομικών μέτρων και τον αγώνα που καθημερινά επιδίδονται οι Διευθύνσεις των Σχολείων και το εκπαιδευτικό προσωπικό, χωρίς την όποια ελάφρυνση, προς αντιμετώπιση της Πανδημίας, ώστε τα Σχολεία μας να λειτουργούν πρωτίστως με ασφάλεια και υγεία για όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και όσους απασχολούνται εντός των σχολικών χώρων.

Ενδεικτικά ενημερώσαμε τους Βουλευτές για τα πιο κάτω  επιπρόσθετα καθήκοντα, που σχετίζονται με τα υγειονομικά μέτρα :

  • Διαχωρισμός μαθητών σε εμβολιασμένους, μη εμβολιασμένους, νοσήσαντες και κατά συνέπεια διαφορετικές ενέργειες για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
  • Μεταφορά των μαθητών / τριών στις Κινητές Μονάδες για έλεγχο rapid test κάθε 72 ώρες.
  • Έλεγχος μαθητών για κατοχή safepass, όταν υποβάλλονται σε rapid test εκτός σχολείων.
  • Καθημερινός έλεγχο των μαθητών μέσω των ψηφιακών εφαρμογών  Covpass και CovScan.
  • Ενημέρωση προς το Υπουργείο Υγείας για τα μαθητές κρούσματα και στενές επαφές.
  • Διερεύνηση και Διαδικασία Ιχνηλάτισης για τους μαθητές/τριες που ορίζονται ως στενές επαφές και ενημέρωση του αρμόδιου λειτουργού στο Υπουργείο Παιδείας.
  • Άμεση επικοινωνία με τους γονείς των μαθητών που αποδεικνύονται ως  στενές επαφές,  οποιαδήποτε ώρα και ημέρα, και ενημέρωση τους για κατάλληλες ενέργειες.
  • Έλεγχος, με βάση την νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τους εμβολιασμένους μαθητές /στενές επαφές, οι οποίοι πρέπει κάθε 3η και 5η ημέρα να ελέγχονται με rapint test.
  • Αυξημένη παρακολούθηση και συστάσεις προς τους μαθητές στα διαλείμματα, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και να χρησιμοποιούν τη μάσκα κ.ο.κ.

Ειδικά για τους συνάδελφους εκείνους που έχουν την ευθύνη της Διαδικασίας της  Ιχνηλάτισης , τονίστηκε το χρονοβόρο και επίπονο έργο τους, τόσο εντός του σχολικού ωραρίου, όσο και τα απογεύματα και τα Σαββατοκυρίακα για να διεκπεραιώνουν τα όσα τους ανατέθηκαν.

Τονίσαμε το επιβαρυμένο έργο των εκπαιδευτικών (διδακτικό και εξωδιδακτικό  λόγω των υγειονομικών μέτρων, όπως αναφέρονται πιο πάνω) και το οποίο επιβαρύνεται πολύ περισσότερο όταν απουσιάζουν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι κρούσματα είτε στενές επαφές είτε έχουν την ευθύνη της φύλαξης των παιδιών τους ηλικίας κάτω των 15 ετών και δεν υπάρχουν αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί, για να καλύψουν όλες τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Για τις ελλείψεις και τα κενά που παρατηρούνται σε εκπαιδευτικό προσωπικό η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας, από τον Οκτώβριο του 2021, την παραχώρηση κινήτρων στους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, όπως διορισμούς με πλήρες διδακτικό ωράριο. Ζητήσαμε, επίσης, τη μερική μείωση του διδακτικού ωραρίου όσων αναλαμβάνουν τη χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία της Ιχνηλάτισης, χωρίς, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, την όποια θετική ανταπόκριση από πλευράς του ΥΠΠΑΝ.

Απόδειξη του δίκαιου αιτήματος της ΟΕΛΜΕΚ, η τοποθέτηση του Πρόεδρου της ΕΕΥ, ο οποίος  ανέφερε ότι πράγματι το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για διορισμό με αντικατάσταση είναι περιορισμένο και ως εκ τούτου, όπως ανέφερε, είναι δύσκολη η κάλυψη όλων των κενών/ελλείψεων που προκύπτουν από τις απουσίες  εκπαιδευτικών. Έκανε αναφορά σε παραχώρηση κινήτρων (ανέφερε συγκεκριμένα κάποιες σκέψεις/εισηγήσεις), με την ελπίδα να αυξηθεί το ενδιαφέρον των αντικαταστατών εκπαιδευτικών.

Για παραχώρηση κινήτρων στους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς έκανε αναφορά και ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος υπέβαλε ήδη και σχετική εισήγηση προς τον Υπουργό Παιδείας.

Η Οργάνωσή μας, στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής επανέλαβε ξανά, για πολλοστή φορά, το αίτημά της προς τους βουλευτές αλλά και στον ίδιο τον Υπουργό παιδείας, ο οποίος  παρευρισκόταν στη συνεδρία, για παραχώρηση κινήτρων στους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, με την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση και να λειτουργήσουν τα σχολεία, όσο πιο ομαλά γίνεται, κάτω από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Αναμένουμε από τον Υπουργό Παιδείας να ανταποκριθεί θετικά στις εισηγήσεις που ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρία, ώστε να αποδειχθεί εμπράκτως η στήριξη προς τις σχολικές μονάδες και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Αναφορικά με τα πλαίσια μάθησης σε σχέση με το διδακτικό χρόνο για το Α΄ τετράμηνο, ως ΟΕΛΜΕΚ τονίσαμε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διδασκόντων καθηγητών, ειδικά των εξεταζόμενων μαθημάτων, για την κάλυψη των δεικτών επιτυχίας/επάρκειας. Υπογραμμίσαμε το γεγονός ότι οι συνάδελφοι αυτοί αναγκάστηκαν να πάρουν επιπρόσθετες διδακτικές περιόδους από άλλους συναδέλφους, αφού η μερική αναπροσαρμογή της ύλης  που έγινε δεν ήταν ικανοποιητική και αυτό εξαιτίας της άρνησης του Υπουργείου Παιδείας να γίνει διάλογος των Συνδέσμων των Ειδικοτήτων των εξεταζόμενων μαθημάτων με τους οικείους επιθεωρητές, όπως ήταν η εισήγηση της ΟΕΛΜΕΚ, από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Όσον αφορά το Β΄ τετράμηνο, ενημερώσαμε τους Βουλευτές για τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, κυρίως  με τα πλαίσια μάθησης σε σχέση με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο και τη λήξη των μαθημάτων. Το ζήτημα αυτό  έχει ήδη τεθεί στον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος αποδέχτηκε το αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ για διάλογο των Συνδέσμων των Ειδικοτήτων με τους οικείους επιθεωρητές, πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε στη χθεσινή συνεδρία και ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης. Αναμένουμε, κατά συνέπεια, πρόσκληση από τον Υπουργό Παιδείας για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Σχετικά με την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το «test to stay», εκφράσαμε ως ΟΕΛΜΕΚ, τον έντονο προβληματισμό και την απογοήτευσή μας για την απόφαση αυτή, την οποία θεωρούμε επικίνδυνη για την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και όσων απασχολούνται εντός των σχολικών μονάδων, ειδικά για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και γενικά για τη Δημόσια Υγεία.

Τονίσαμε ότι με την  απόφαση αυτή ο ορισμός της στενής επαφής ακυρώνεται εντός των σχολικών χώρων, ενώ συνεχίζει να ισχύει σε όλους τους χώρους έξω από τα σχολεία. Ζητήσαμε, από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, να μας εξηγήσει με ποια λογική πάρθηκε μια τέτοια απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία χιλιάδων ατόμων.

Υποβάλαμε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής σωρεία ερωτημάτων για την απόφαση αυτή, όπως:

  • Πως είναι δυνατό να επιτρέπεται να κυκλοφορούν ανεξέλεκτα και ελεύθερα δεκάδες μαθητές/στενές επαφές εντός των αιθουσών διδασκαλίας, να συναναστρέφονται με δεκάδες μαθητές , ενώ μόλις  αποχωρήσουν από το σχολείο να τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό;
  • Ποιοι γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, όταν γνωρίζουν ότι μέσα στη τάξη του θα υπάρχουν  μαθητές/στενές επαφές που ενδέχεται να εξελιχθούν σε κρούσματα;
  • Ποιοι, επίσης,  γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σχολείο όταν γνωρίζουν ότι μέσα στη τάξη του θα υπάρχουν  μαθητές/στενές επαφές;
  • Δεν αντιλαμβάνονται, επίσης, ότι εντός των σχολείων διδάσκουν εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θέτουν άμεσα σε κίνδυνο την υγεία τους;
  • Αν οι μαθητές/στενές επαφές  εξελιχτούν σε κρούσματα τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα κοκ, η διασπορά του ιού δεν θα είναι μεγαλύτερη με χειρότερα αποτελέσματα;
  • Θα αποδέχονταν οι Υπουργοί Υγείας και Παιδείας να συναναστρέφονται εντός των γραφείων τους με τους συνεργάτες τους, όταν γνωρίζουν ότι έχουν χαρακτηριστεί ως στενές επαφές;
  • Προτιμούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών, των οικογενειών τους και γενικά της δημόσιας υγείας παρά να παραμείνουν στο σπίτι οι μαθητές/ στενές επαφές  για μερικές ημέρες  και να επιστρέψουν με ασφάλεια για όλους στα σχολεία;

Θέση της Οργάνωσής μας, όπως την εκφράσαμε στη Βουλή για το ζήτημα αυτό είναι ο ορισμός της στενής επαφής να ισχύει σε όλους ανεξαιρέτως  τους χώρους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χωρίς διάκριση, για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας.

Πρώτιστος στόχος όλων μας η λειτουργία των σχολείων με τη φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών, πάνω από όλα με ασφάλεια και χωρίς την παραμικρή έκπτωση σε θέματα υγείας.

Κώστας Χατζησάββας

Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ»

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1500