Η ΟΕΛΜΕΚ επαναφέρει τη θέση της για κατάργηση των Εξετάσεων Τετραμήνων


*Θεωρεί ότι οι ενδιάμεσες εξετάσεις τετραμήνων δεν μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται αφού εκ των πραγμάτων δεν λειτουργούν προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου και κυρίως των μαθητών/-τριών

*Επιστολή στην Επιτροπή Παιδείας. 

Η ΟΕΛΜΕΚ έστειλε στον πρόεδρο και τα μέλη Επιτροπής Παιδείας της Βουλής επιστολή με την οποία επαναφέρει το αίτημα της για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων. Αναφέρει: 

«Αξιότιμοι κύριοι,

Μετά την ολοκλήρωση των Εξετάσεων Τετράμηνων (Α' Τετράμηνο), οι οποίες εφαρμόστηκαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2021-2022 για πρώτη φορά σε ολόκληρο το φάσμα του Λυκειακού Κύκλου, η Οργάνωσή μας, αφού προχώρησε σε αξιολόγηση του θεσμού καταθέτει ενώπιον σας, τα πιο κάτω:

« Θεωρούμε ότι από την εφαρμογή των ενδιάμεσων Εξετάσεων Τετραμήνων προκύπτουν σημαντικά επί της ουσίας προβλήματα, τα οποία δυστυχώς επιδεινώνουν σε σημαντικό βαθμό την ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί επιδίδονται σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου για κάλυψη της διδακτέας/εξεταστέας ύλης εν μέσω ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, χάνοντας την εκπαιδευτική άνεση που απαιτείται σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα για να ασκήσουν με τον πιο αποτελεσματικό και ποιοτικό τρόπο το διδακτικό και παιδαγωγικό τους έργο, προς όφελος των μαθητών και γενικά της κοινωνίας μας. Μέσα από τις ενδιάμεσες αυτές εξετάσεις, διαπιστώνουμε:

(α). Συρρίκνωση και απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου δημιουργώντας τεράστιο χρονικό χάσμα μεταξύ των εργασιών του Α' και Β' τετραμήνου, γεγονός που με τη σειρά του επιφέρει πρόβλημα στην άμεση σύνδεση των διδαχθέντων του Α' τετραμήνου με τα διδακτέα του Β' τετραμήνου.

(β) Δημιουργία ενός εξαιρετικά πιεστικού σχολικού προγράμματος που έχει αρνητικό αντίκτυπο για τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς και κυρίως τους/τις μαθητές/-τριες, ενώ ταυτόχρονα αποδιοργανώνει διδάσκοντες, διδασκομένους και το έργο των σχολείων.

 Αναφορικά με τους στόχους που είχαν τεθεί για την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, οι οποίοι περιλήφθηκαν στην «Πρόταση για καθιέρωση Εξετάσεων Τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση...» το 2016 και οι οποίοι είναι αναρτημένοι τόσο στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΑΝ όσο και σε έντυπο υλικό του ΥΠΠΑΝ, που επισυνάπτονται για εύκολη αναφορά, θεωρούμε ότι ουσιαστικά κανένας από τους στόχους που είχαν τεθεί εξαρχής από το ΥΠΠΑΝ για την εφαρμογή του εν λόγω θεσμού (π.χ. «βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων», «μείωση της παραπαιδείας», «αποφόρτιση της ύλης», «μείωση του άγχους και της πίεσης για τους/τις μαθητές/μαθήτριες», «αύξηση προσωπικού ελεύθερου χρόνου μαθητών/μαθητριών», «ώθηση στην αξιοποίηση των νέων ανατροφοδοτικών μορφών συνεχούς και δημιουργικής αξιολόγησης», «καταξίωση του σχολικού χρόνου στη συνείδηση των μαθητών/-τριών», «μετατροπή του σχολείου σε κοινότητα μάθησης και δημιουργία») δεν έχει επιτευχθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πιο κάτω:

ο Δεν παρατηρείται βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Αντίθετα προάγεται η μηχανιστική διεκπεραίωση της διδακτέας/εξεταστέας ύλης, ενώ θα έπρεπε να προέχει η ποιοτική αξιοποίηση και επεξεργασία της.

ο Τα Δοκίμια Εξέτασης Τετραμήνων δεν είχαν τη «μορφή κοινού διαγωνίσματος», αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν επιπέδου Παγκύπριων Εξετάσεων.

ο Δεν μειώθηκαν το άγχος και η πίεση των μαθητών.

ο Δεν αυξήθηκε ο προσωπικός ελεύθερος χρόνος των μαθητών/τριών.

ο Δεν παρέχεται έγκαιρη ανατροφοδότηση στους μαθητές για την επίδοσή τους, αφού οι μαθητές/-τριες λαμβάνουν τα ενδεικτικά προόδου τους τέλη Φεβρουάριου, δύο περίπου μήνες πριν από τη λήξη των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς (13 Μάίόυ ξεκινούν οι εξετάσεις του Β' Τετραμήνου). Ακόμα και χωρίς τις συνθήκες της πανδημίας, οι μαθητές/τριες θα λάμβαναν τα ενδεικτικά προόδου στα μέσα Φεβρουάριου.

ο     Το σχολείο έχει «στεγνώσει» από εξωδιδακτικές δράσεις, οι οποίες προσφέρουν σημαντικότατες εμπειρίες στα παιδιά. Κι αυτό γιατί όλα είναι προσανατολισμένα στη γραπτή τελική εξέταση, η οποία έχει αναδειχθεί ως η κορωνίδα του «νέου» σχολείου.

ο     Ο σχολικός χρόνος δεν καταξιώνεται αλλά αντίθετα απαξιώνεται, αν κρίνουμε

ότι οι μαθητές άφησαν τα θρανία και τα μαθήματα από τις 22 Δεκεμβρίου και επέστρεψαν κανονικά για έναρξη των μαθημάτων του δευτέρου Τετραμήνου στις 7 Φεβρουάριου. Απαξιώθηκε, επίσης, η ανατροφοδότηση από 31 Ιανουαρίου μέχρι 4 Φεβρουάριου, καθώς η μεγαλύτερη μερίδα μαθητών/- τριών προσπαθούσαν να λύσουν το γραπτό και τις απορίες των μαθητών/- τριών, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν μπροστά τους τα γραπτά τους για να βλέπουν τι έγραψαν και πώς βαθμολογήθηκαν, ενώ μια μικρότερη ομάδα ήταν απούσα από την τάξη καθώς έδινε εξετάσεις είτε Β' είτε Γ' σειράς, χωρίς ανατροφοδότηση.\

ο     Οι σχολικές μονάδες δεν μετατράπηκαν σε κοινότητες μάθησης και δημιουργίας, αλλά σε γραφειοκρατικά κέντρα διεκπεραίωσης εξετάσεων (Α' σειράς, Β' σειράς, Γ' σειράς) και εντολών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω αποτελέσματα από τη φετινή πλήρη εφαρμογή των ενδιάμεσων εξετάσεων Τετραμήνων, καθώς επίσης και ενόψει της επέκτασης του θεσμού στον Γυμνασιακό Κύκλο από την επόμενη σχολική χρονιά, η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι οι ενδιάμεσες εξετάσεις τετραμήνων δεν μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται αφού εκ των πραγμάτων δεν λειτουργούν προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου και κυρίως των μαθητών/-τριών. Στο πλαίσιο αυτό η Οργάνωσή μας επαναφέρει τη θέση για κατάργηση των Εξετάσεων Τετραμήνων”.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










680