Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας Erasmus+: Επίσκεψη στην πόλη Λιρ Βελγίου


    Ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας επισκέφτηκαν την πόλη Lier του Βελγίου για το Erasmus+ S.K.I.L.L.E.D, Sharing key Ideas Learning for Life in Educational Digitalization. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστρία και Κύπρο. Τον Φεβρουάριο η Κύπρος φιλοξένησε τους εταίρους από Ελλάδα και Βέλγιο. Ενώ προηγήθηκε ταξίδι τον Μάρτιου του 2019 στη Θεσσαλονίκη.

    Το πρόγραμμα άρχισε την Κυριακή το πρωί με συνάντηση στον κλειστό χώρο καλαθόσφαιρας του σχολείου με παιχνίδια και δραστηριότητες γνωριμίας για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια έγινε συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης και ακολούθησε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τον ίδιο τον δήμαρχο ο οποίος μίλησε στην ομάδα των εταίρων για την ιστορία τον πολιτισμό , την αρχιτεκτονική καθώς και για τα καθήκοντα του Δήμου στην πόλη.

    Την επόμενη μέρα το πρωί έγινε συνάντηση στο σχολείο. Ο διευθυντής τους σχολείου καλωσόρισε τους εταίρους αναφέρθηκε στο ρόλο και την εκπαιδευτική αξία του προγράμματος καθώς και στα οφέλη για τους μαθητές. Ακολούθως οι χώρες παρουσίασαν η καθεμία την πόλη από την οποία προέχονται καθώς και πληροφορίες για τις δράσεις του. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο από ένα Βέλγο καθηγητή ο οποίος εργάζεται στην Microsoft με θέμα «Επίλυση προβλημάτων , βιωματική Μάθηση μέσα από την Εκπαίδευση στην Microsoft». Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι το οποί σχεδιάστηκε από τους Βέλγους καθηγητές του σχολείου, το escape room, στο οποίο κλήθηκαν να εφαρμόσουν διάφορες στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων έτσι ώστε να «αποδράσουν» από το χώρο χρησιμοποιώντας ψηφιακές εφαρμογές. ]

   Την Τρίτη 22 Μαρτίου, όλη η ομάδα επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες. Πρώτος σταθμός το Parliamendarium, όπου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν όλα όσα αφορούν την ιστορία και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης της καθώς και τους λόγους που οδήγησαν στην ανάγκη αυτή. Ακολούθησε ξενάγηση μέσα στην πόλη και σε σημαντικά αξιοθέατά της .

   Την Τετάρτη 23 Μαρτίου τα παιδιά παρακολούθησαν μαθήματα στο σχολείο, συμμετείχαν σε σχολικές δραστηριότητες και εργαστήρια μαζί με τα παιδιά που τους φιλοξενούσαν. Οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον διευθυντή του σχολείου, να μάθουν τον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος του Βελγίου και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του σχολείου.

   Την τελευταία μέρα έγινε επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην πόλη Mechelen “Dossin Kazerne”. Εκεί τα παιδιά πήραν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες για την γενοκτονία των Εβραίων του Βελγίου κατά τη διάρκεια του Β΄Π. Π. Στο σημείου που βρίσκεται σήμερα το Μουσείο ήταν το σημείο αναχώρησης των τρένων για το Άουσβιτς. Τελευταίος σταθμός το σχολείο όπου τα παιδιά παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν ετοιμάσει και ακολούθως παρακολούθησαν βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Δυνατότης και ευκαιρίες χάρη στη ψηφιοποίηση»

   Το τελευταίο βράδυ συγκεντρώθηκε όλη η ομάδα των εταίρων στο σχολείο για την καθιερωμένη τελετή απονομής διπλωμάτων σε καθηγητές και μαθητές.  Στην τελετή συμμετείχαν και οι γονείς των μαθητών που φιλοξενούσαν προσφέροντας παραδοσιακά βελγικά γλυκά.

    Οι μαθητές επέστρεψαν στην Κύπρο με πολλές γνώσεις, εμπειρίες και αναμνήσεις, και με την υπόσχεση σύντομα να συναντήσουν ξανά τους νέους τους φίλους και τις οικογένειές τους.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


521