ΟΕΛΜΕΚ: Ο Υπ. Παιδείας παραμένει αμετανόητος υπερασπιστής των εξετάσεων τετραμήνων


Απάντηση στη γραπτή δήλωση του Υπουργού Παιδείας

Σχετικά με τη γραπτή δήλωση που εξέδωσε προχθές (15/4/2022) ο Υπουργός Παιδείας, η ΟΕΛΜΕΚ επιθυμεί να αναφέρει τα πιο κάτω:

«Για μία ακόμη φορά ο Υπουργός Παιδείας παραμένει αμετανόητος υπερασπιστής των εξετάσεων τετραμήνων, αρνούμενος να παραδεχτεί έστω και στο ελάχιστο τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα (ειδικά από την ενδιάμεση κεντρική εξέταση), καθώς και τη μη επίτευξη κανενός από τους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά. Σημειώνουμε απλώς ότι είναι ο ΜΟΝΟΣ  από όλους τους εμπλεκόμενους που αρνείται πεισματικά μέχρι σήμερα να αντιληφθεί τις πραγματικότητες και προτιμά να θυσιάσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στον βωμό των εξετάσεων τετραμήνων.

Στην προφανή προσπάθειά του να διασώσει πάση θυσία τον θεσμό, έχει αποστείλει μέσα σε μία εβδομάδα τρεις επιστολές στην ΟΕΛΜΕΚ, οι οποίες περιλαμβάνουν προτάσεις, που διαφοροποιούνται από επιστολή σε επιστολή και οι οποίες έχουν προκαλέσει ήδη τεράστια αναστάτωση στον εκπαιδευτικό κόσμο. Προτάσεις, που ανατρέπουν ακόμα και κομβικές αποφάσεις της ίδιας της Κυβέρνησης και οι οποίες λήφθηκαν μόλις πριν από έξι περίπου  χρόνια ( όπως κατάργηση Ενιαίου Λυκείου, νέα Ωρολόγια Προγράμματα, νέα Δομή Λυκείου, Παγκύπριες Εξετάσεις). Διερωτώμαστε, πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την κατάθεση τελεσίδικων αποφάσεων από τον Υπουργό Παιδείας τη μία μέρα και τη διαφοροποίηση/αναίρεσή τους τις αμέσως επόμενες μέρες, παρά ως μια  προχειρότητα. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Επιστημονική Υπεύθυνη για τα Ωρολόγια Προγράμματα δήλωσε σε συνάντηση με την ΟΕΛΜΕΚ πλήρη άγνοια και έλλειψη ενημέρωσης για το περιεχόμενο των επιστολών και των εισηγήσεων του Υπουργού Παιδείας. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ο Υπουργός αντιλαμβάνεται τις διαδικασίες και τους θεσμικούς φορείς, στην προσπάθειά του να διασώσει τον προβληματικό θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων.

Παράλληλα, στην προσπάθεια υπεράσπισης της ετσιθελικής στάσης του και των αποφάσεών του, καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια να μεταθέσει αλλού τις προσωπικές του ευθύνες, είτε στην ΟΕΛΜΕΚ είτε στους Καθηγητές/τριες, με αναφορές που φανερώνουν άγνοια τόσο του θεσμικού πλαισίου όσο και των διαδικασιών. Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, για την απαράδεκτη αυτή προσπάθεια του Υπουργού Παιδείας, γιατί χωρίς τις συνεχείς επισημάνσεις και παρεμβάσεις της ΟΕΛΜΕΚ σε ποικίλα ζητήματα και πολύ περισσότερο χωρίς τον υπερβάλλοντα ζήλο των χιλιάδων Καθηγητών/τριών, δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα ούτε να διεκπεραιωθούν οι εξετάσεις τετραμήνων.

Παρόλο που θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε πολύ περισσότερο τα όσα προκλητικά αναφέρονται στη χθεσινή δήλωση του Υπουργού, δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω, αφού οι δεκάδες ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της Οργάνωσής μας, των τελευταίων μηνών είναι σαφείς και ξεκάθαρες.

Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΟΕΛΜΕΚ προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά οι 180 Γενικοί Αντιπρόσωποι και να δώσουν κατευθύνσεις στο ΚΔΣ για τον χειρισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, που διαμορφώθηκε με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού της Παιδείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










952