«Αλλαγή»: Ο Γ. Μηνάς υπήρξε ακάματος μαχητής της ελληνικής παιδείας και της ελληνική γλώσσας


Η Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» με ανακοίνωσή της «εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα Κύπριου Γαβριήλ Μηνά  

Ο Γαβριήλ Μηνάς υπήρξε από τα βασικά στελέχη που προχώρησαν το 1979 στην ίδρυση της Κίνησης Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ». Οι εποχές τότε ήταν εξαιρετικά δύσκολες γιατί ζούσαμε «σε μια περίοδο που η αυθαιρεσία, η ασυδοσία και η κυνική περιφρόνηση των αρχών της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αξιοκρατίας, είχαν αποβεί καθεστώς στο Υπουργείο Παιδείας».

Ο Γαβριήλ Μηνάς ηγήθηκε της «ΑΛΛΑΓΗΣ» στις έξι εκλογικές αναμετρήσεις της ΟΕΛΜΕΚ, που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία 1981-1991. Δυστυχώς, οι συσχετισμοί και οι προκαταλήψεις που ταλάνιζαν τότε την ΟΕΛΜΕΚ δεν επέτρεψαν στο άριστο, καταξιωμένο, και μαχητικό στέλεχος του συνδικαλιστικού εκπαιδευτικού κινήματος της Μέσης Εκπαίδευσης να ηγηθεί της ΟΕΛΜΕΚ.

Η Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» τιμώντας την όλη προσφορά και δράση του Γαβριήλ Μηνά στην Κίνηση και γενικότερα στην ελληνική παιδείας της Κύπρου, τον ανακήρυξε με την αφυπηρέτησή του, το 1993, σε Επίτιμο Πρόεδρό της.

Σεβαστέ μας καθηγητά σε ευχαριστούμε για όσα ανεκτίμητα πρόσφερες στην ελληνική παιδεία της Κύπρου μας. Σε ευχαριστούμε για τους αγώνες σου για την ελληνική γλώσσα, όχι μόνο για την ορθή χρήση της ως εργαλείου επικοινωνίας, αλλά και ως ακρογωνιαίου λίθου της εθνικής μας υπόστασης. Σε ευχαριστούμε για όσα αγωνίστηκες και πέτυχες στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό, τα οποία κατοχυρώνουν την αξιοπρέπεια και το κύρος του Έλληνα Κύπριου εκπαιδευτικού. Υπήρξες δάσκαλος και μέντορας πολλών από μας, που προσπαθούμε να συνεχίζουμε να πορευόμαστε στους δρόμους που εσύ χάραξες. Σε ευχαριστούμε, σε ευγνωμονούμε. Το όραμα γενεών Ελλήνων της Κύπρου μπορεί, δυστυχώς, να κατορθώσαμε να το αυτοματαιώσουμε. Το συστατικό στοιχείο, όμως, του οράματός μας, την Ελληνικότητά μας, δεν θα μας την αφαιρέσουν ποτέ.

Αιωνία ας είναι η μνήμη του και θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










627