Εξετάσεις Διορισίμων. Ας μιλήσουμε για αδικίες


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ*

Από το 2017 χιλιάδες πτυχιούχοι νέοι μπήκαν στη διαδικασία των Εξετάσεων Διορισίμων. Εξετάσεις οι οποίες έρχονται να καταργήσουν τους καταλόγους Διοριστέων, που ίσχυαν τόσα χρόνια, με την πρόφαση ότι με αυτό τον τρόπο θα επιλέγονται οι άριστοι των αρίστων για τις λιγοστές διαθέσιμες θέσεις στη Δημοτική, Μέση και Τεχνική εκπαίδευση. Εξετάσεις που, στην ουσία, αναιρούν τα πτυχία μας, τα μεταπτυχιακά, τις γνώσεις μας…

Οι πλείστοι από εμάς μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία κυνηγώντας το όνειρο… Να πετύχουμε το 50% στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, στις Δεξιότητες αλλά και το πολυπόθητο 50% στο αντικείμενο μας. Και ναι, λέω πολυπόθητο 50% στο αντικείμενο μας, γιατί τα θέματα που καλούμαστε να απαντήσουμε καλύπτουν την σχολική ύλη όλων των μαθημάτων, όλων των κεφαλαίων και όλων των τάξεων. Λίγο το άγχος, λίγο η πίεση του χρόνου να προλάβεις να απαντήσεις σε όλα τα θέματα σε συνάρτηση με τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, πολλοί από εμάς δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν το 50% της βαθμολογίας.

Αντιλαμβάνεται κανείς, πως η αποτυχία στο αντικείμενο του είναι αυτό που «πονάει» περισσότερο. Πολλές φορές, η αποτυχία στο αντικείμενο της ειδικότητας έκανε πολλούς από εμάς να αναρωτηθούμε:

–Μήπως δεν είμαι ικανός;

-Μήπως δεν μπορώ να διδάξω;

- Ίσως να είμαι ανεπαρκής στο αντικείμενό μου;

Το πιο τραγικό όμως σε όλο αυτό που ζούμε, είναι πως οι περισσότεροι από εμάς ασχολούμαστε χρόνια με το χώρο της εκπαίδευσης και μέσα από την αγάπη μας για την εκπαίδευση και με σκληρή δουλειά καταφέραμε να αποδείξουμε πως έχουμε και τη θέληση αλλά και τις γνώσεις ώστε να βοηθήσουμε το κάθε παιδί ξεχωριστά.

Προσωπικά θα μιλήσω για το μάθημα Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για τη Μέση Τεχνική εκπαίδευση. Δόθηκαν για πρώτη φορά εξετάσεις στη συγκεκριμένη ειδικότητα το 2019. Από όσους έδωσαν εξετάσεις κατάφεραν να περάσουν μόνο τέσσερα άτομα. Προσωπικά τους συγχαίρω που τα κατάφεραν, γιατί τα θέματα εκείνη τη χρονιά ήταν τρομερά δύσκολα.

Από τους τέσσερεις που κατάφεραν να περάσουν, δόθηκε τη χρονιά 2020 – 2021 στους δύο πρώτους θέση μόνιμου επί δοκιμασία όπου και την αποδέχτηκαν. Στους επόμενους δύο προσφέρθηκε θέση μόνιμου επί δοκιμασία κατά τη σχολική χρονιά 2021 – 2022 όπου και την απέρριψαν. Αυτόματα, ο κατάλογος της Μηχανικής Υπολογιστών από τον Οκτώβριο ήταν κενός ουσιαστικά. 

Ερχόμαστε λοιπόν τον Νοέμβριο του 2021 και ξαναδίνουμε εξετάσεις. Μετά από μεγάλη προσπάθεια και αμέτρητες ώρες διαβάσματος, καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε αυτό το πολυπόθητο 50%, που σημειώσαμε προηγουμένως. Όμως για άλλη μια φορά δεν τα καταφέραμε.

Και ξέρετε γιατί; Γιατί υπάρχει η στατιστική επεξεργασία.

Θα ρωτούσε κάποιος γιατί τα λέω όλα αυτά… Σήμερα, έπειτα από αίτημα μου προς την Υπηρεσία Εξετάσεων, πήγα και είδα το γραπτό μου. Η βαθμολογία μου ήταν πάνω από το 50% και από τους 2 βαθμολογητές. Ήμουν πεπεισμένος ότι είχα γράψει τουλάχιστον 50% στο αντικείμενο μου και όταν βγήκαν τα αποτελέσματα με τα λύπης μου αντίκρισα ότι είχα αποτύχει στο αντικείμενο μου.

Η στατιστική επεξεργασία λοιπόν, η οποία γίνεται για να αντισταθμίσει τη δυσκολία των γραπτών από τις προηγούμενες χρονιές και να μην αδικηθεί κάποιος ο οποίος πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια σε δυσκολότερο γραπτό, μου αφαίρεσε 6.1655 μονάδες.

‘Όμως, με ποιον επεξεργάστηκε τα αποτελέσματα μου; Με έναν κενό κατάλογο;

Δέχομαι την στατιστική επεξεργασία η οποία θα προστάτευε τους προηγούμενους επιτυχόντες, αλλά τώρα;

Γιατί να καταδικάσεις εμένα;

Επιτυχών θεωρείται το άτομο το οποίο θα συγκεντρώσει και στα τρία αντικείμενα τουλάχιστον 50%. Το συγκέντρωσα… Αφού επιτυχόντες από την προηγούμενη εξέταση δεν υπάρχουν με ποιον θα εφαρμόσεις τη στατιστική επεξεργασία; Το 2017 που ήταν η πρώτη φορά εξετάσεων γιατί δεν εφαρμόστηκε επεξεργασία; Αλλά θα σκεφτεί κανείς, με ποιον να εφαρμόσει κάτι τέτοιο, αφού οι κατάλογοι είναι κενοί;

Μάλλον εδώ αγαπητοί μου ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Τελικά δεν χρειάζεται να συγκεντρώσουμε το 50% για να είμαστε επιτυχόντες αλλά βαθμολογία που κανείς δεν ξέρεις πόσα θα πρέπει να είναι. Ας μας πει λοιπόν κάποιος πόσα θα πρέπει να γράψουμε για να περάσουμε τις εξετάσεις.

Ξεκαθαρίζω πως η αδικία αυτή στον Κλάδο της Μηχανικής Υπολογιστών δεν έγινε μόνο σε εμένα αλλά σε τρεις νέους ανθρώπους.

Ζητώ λοιπόν να βρεθεί κάποιος υπεύθυνος να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση επί του θέματος. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την υπομονή μας αλλά ούτε με τις ζωές εμάς και των οικογενειών μας.
*Εκπαιδευτής Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Comments (3)

 1. Maria Nicolaou:
  May 17, 2022 at 09:09 AM

  οι αδικίες είναι σε πολλά μέτωπα. θέτω το ερώτημα, γιατί ΄΄κάποιος που εργάστηκε για χρόνια στα κρατικά ινστιτούτα τα οποία ελέγχονται από το Υπουργείο παιδείας να μην του αναγνωρίζεται εκπαιδευτική πείρα, ούτε καν αναλογικά, αλλά να αναγνωρίζεται σε αυτούς που απασχολήθηκαν στα ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου? με την πρόφαση ότι δεν είναι σχολείο? ναι δεν είναι τα απογευματινά αλλά η πείρα υπάρχει.

 2. Marios Kyprianou:
  May 17, 2022 at 10:17 AM

  Αγαπητή Μαρία, ήμουν χρόνια στα ΚΙΕ και έχω και εγώ την ιδια απορία μαζί σας! Νιώθω και εγώ την ίδια αδικία μαζί με ΟΛΟΥΣ αυτούς τους ανθρώπους που καταθέτουν ψυχή στα διάφορα προγράμματα του ΥΠΠΑΝ αλλά κανείς δεν αναγνωρίζει την πείρα τους.
  Εργαζόμουν για μια δεκαετία τουλάχιστον και ως Σύνδεσμος ΠΑΣΎΑΕ ΚΙΕ δώσαμε τεράστιους αγώνες! Αλλά, βρήκαμε πόρτες κλειστές…

 3. Παύλος Χριστίδης:
  May 17, 2022 at 04:17 PM

  Αυτά συμβαίνουν διότι κάποιοι ξερόλες υπηρεσιακοί και μη στο ΥΠ και στο σώμα των εκπαιδευτικών, σε μια νύκτα αποφάσισαν για αλλότριους λόγους να καταργήσουν το δικαιοκρατικό σύστημα του καταλόγου διοριστέων και να αμφισβητήσουν έτσι όλα ανεξαιρέτως τα πανεπιστημιακά πτυχία σάμπως και αυτοί μαζί με τους θεματοθέτες και βαθμολογητές των εξετάσεων διορισίμων έχουν ανώτερα και καλύτερα ακαδημαϊκά προσόντα από τους εξεταζόμενους!
  Π ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


3709