Σύνδεσμος Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ: Υποβάθμιση του μαθήματος της Βιολογίας στο δημόσιο σχολείο


«Καλούμε το ΥΠΑΝ να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε διεξοδικό διάλογο με όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους»

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει:

«Στις 17/6/2022 ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, μεταξύ άλλων, παρουσίασε νομοσχέδιο που αφορά στην αξιολόγηση των μαθητών, με την πρόθεση να το στείλει άμεσα στη Βουλή για ψήφιση.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου αυτού, το μάθημα της Βιολογίας δε θα είναι πλέον εξεταζόμενο στο γυμνάσιο, ούτε στο λύκειο, με εξαίρεση την Γ΄ τάξη του λυκείου.

Έτσι, με αυτό το νομοσχέδιο του, το ΥΠΑΝ επιχειρεί να θέσει στο εξής το μάθημα της Βιολογίας σε ένα άλλο πλαίσιο, στις πρώτες πέντε τάξεις του δημόσιου δευτεροβάθμιου σχολείου. Επιχειρεί να μετατρέψει το μάθημα της Βιολογίας, το πιο βασικό μάθημα για τις σπουδές στην Ιατρική, Παραϊατρικές σχολές, τη Βιολογία κλπ, σε μη εξεταζόμενο μάθημα.

Για όλους εμάς που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή στην εκπαίδευση, στην έδρα, είναι πολύ καλά γνωστή η ψυχολογία του μαθητή στα μη εξεταζόμενα μαθήματα, ψυχολογία που τον κάνει να νιώθει ότι σε αυτά τα μαθήματα θα περάσει πιο χαλαρά, πιο άνετα, και θα δώσει περισσότερη σημασία στα μαθήματα για τα οποία θα εξεταστεί στην ενδιάμεση ή την τελική εξέταση. Με αυτή την αναμφισβήτητη διαπίστωση, είναι άξιον απορίας, πώς θα μπορέσει ο μαθητής να οικοδομήσει αποδοτικά τη γνώση κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο γυμνάσιο και στο λύκειο και πώς θα μπορέσει να αποκτήσει τις απαιτούμενες και ολοένα πιο σύνθετες δεξιότητες ανάλυσης, σύνθεσης και κριτικής σκέψης, μέσα από τις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου.

Θα έπρεπε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι, ότι το μάθημα της Βιολογίας στη Β΄ τάξη του λυκείου (κάτι που συμβαίνει και με τα άλλα μαθήματα βέβαια) ουσιαστικά αποτελεί προπομπό και συνδέεται άρρηκτα με το μάθημα στη Γ΄ τάξη του λυκείου. Στη Β΄ τάξη οι μαθητές θεμελιώνουν βασικές γνώσεις και αναπτύσσουν τις απαραίτητες δεξιότητες σκέψης, με τρόπο ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να μεταβούν ομαλά και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του μαθήματος στη Γ΄ τάξη του λυκείου, μάθημα που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, αφού με αυτό θα διεκδικήσουν θέση στα τμήματα Βιολογίας, στην Ιατρική, στις Παραϊατρικές σχολές κλπ, των Πανεπιστημίων Κύπρου, Ελλάδας και εξωτερικού.

Κάτι που είναι εξόφθαλμο στο νέο νομοσχέδιο: αναρωτιώμαστε, με ποια λογική ο μαθητής που επιθυμεί να σπουδάσει στην Ιατρική, Βιολογία κλπ, στη Β΄ τάξη του λυκείου θα εξετάζεται στα Μαθηματικά και τη Φυσική (μαθήματα που δε σχετίζονται με τις σπουδές αυτές και επίσης δεν τα διδάσκονται οι φοιτητές σε αυτές τις σχολές, παρά μόνο σε ένα πολύ γενικό πλαίσιο) και δε θα εξετάζεται στη Βιολογία και στη χημεία, δύο μαθήματα που αποτελούν τον κορμό του αναλυτικού προγράμματος των σπουδών αυτών; Αυτό, από μόνο του αποτελεί σχήμα οξύμωρο και στερείται λογικής. Εάν εφαρμοστεί, θα έχει επιπτώσεις στους μαθητές μας, οι οποίοι στη συνέχεια θα παρουσιάζουν πολλές ελλείψεις και κενά στον γνωσιολογικό τομέα, αλλά και στον τομέα της απόκτησης δεξιοτήτων σκέψης.

Το σχολείο του μέλλοντος, είναι εκείνο που θα αναβαθμίζει και όχι να υποβαθμίζει, όπως επιχειρείται, τα αντικείμενα STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics - Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά).

Ακόμα, αφού ως χώρα συμμετέχουμε στους διαγωνισμούς PISA, τότε θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε τα σχετικά μαθήματα (Φυσική, Βιολογία, Χημεία) στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας και να μην τα παραμερίζουμε, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα PISA τα επόμενα χρόνια θα χειροτερεύσουν.

Είναι προφανές ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το ΥΠΑΝ προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των εξεταζόμενων μαθημάτων, ώστε να μειωθεί η χρονική διάρκεια της εξεταστικής περιόδου και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουν να χωρέσουν στην σχολική χρονιά οι εξετάσεις των τετραμήνων. Δηλαδή το γεγονός ότι δε φτάνει ο χρόνος για να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων, το ΥΠΑΝ επιχειρεί να το διορθώσει με ένα τεράστιο λάθος, καθιστώντας το μάθημα της Βιολογίας (όπως και άλλα μαθήματα) μη εξεταζόμενο, γεγονός που θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις επόμενες γενιές των μαθητών μας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για εμάς τους εκπαιδευτικούς Βιολόγους, οι επιχειρούμενες αλλαγές θα είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικά λιγότερο φόρτο εργασίας, αφού θα καταργούνταν οι εξετάσεις, τα διορθώματα στο σπίτι, η πίεση για την κάλυψη της ύλης και την επιτυχία των μαθητών στις εξετάσεις.

Παρότι θα μας βόλευε αφάνταστα, δεν είναι αυτό που επιθυμούμε. Αυτό που θέτουμε πρώτιστα και αδιαπραγμάτευτα είναι να διατηρήσουμε το ψηλό επίπεδο του μαθήματός μας και το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές μας, ακόμα και αν χρειαστεί να εργαστούμε πιο σκληρά και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν το μάθημα μας παραμείνει εξεταζόμενο σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου και λυκείου.

Σε σχέση με την ελάφρυνση των υποχρεώσεων των μαθητών μας, που είναι όντως αναγκαία, υπάρχουν άλλες λύσεις και αυτές θα τεθούν από την οργάνωσή μας ΟΕΛΜΕΚ.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, καλούμε το ΥΠΑΝ να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε διεξοδικό διάλογο με όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους για την επιτυχή και συμφωνημένη κατάληξη επί του θέματος της αξιολόγησης των μαθητών.

Στην αντίθετη περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε δυναμικά μέτρα, σε συνεργασία με τους άλλους επηρεαζόμενους κλάδους και σε συνεννόηση με την οργάνωσή μας ΟΕΛΜΕΚ.

Αναγκαία υποσημείωση

Οι επιχειρούμενες αλλαγές του ΥΠΑΝ έγιναν χωρίς την πραγματοποίηση οποιουδήποτε διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς θεσμικούς εταίρους (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς) και επιπλέον το Υπουργείο δεν παρουσίασε οποιαδήποτε επιστημονική τεκμηρίωση για τους σχεδιασμούς που επιχειρεί να προωθήσει.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι, πολύ πρόσφατα, για το πολυσυζητημένο και πλήρως τεκμηριωμένο αίτημα του Συνδέσμου Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ για την εργαστηριοποίηση του μαθήματός μας, όχι μόνο υπήρξε θετική επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά και θετική γνωμάτευση του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης προς τον Υπουργό για να εφαρμόσει την  εργαστηριοποίηση την σχολική χρονιά 2022-2023.

Μετά από αυτή την ενδεδειγμένη και υποδειγματική διαδικασία που ακολουθήθηκε, η οποία είχε θετική κατάληξη για το ζήτημα της εργαστηριοποίησης, η απάντηση του Υπουργού στην θετική εισήγηση του ΔΜΓΕ ήταν ένα προκλητικά ατεκμηρίωτο ΟΧΙ.

Μήπως δε σεβόμαστε τις τις διαδικασίες τελικά;»




Comments (2)

  1. Κύπρος Παναγη:
    Jun 23, 2022 at 03:16 PM

    Μόνο στις δυο μπανανίες Κύπρο και Ελλάδα αποφασίζουν οι συντεχνιακό η το υπουργείο ποια μαθήματα χρειάζονται σε κάθε ειδικότητα στα πανεπιστήμια και όχι τα ίδια τα πανεπιστήμια όπως η υπόλοιπη Ευρώπη. Η πανδημία δεν μας δίδαξε τίποτε. Παραμένουμε στο ίδιο μοντέλο οικονομίας. Ούτε stem ούτε Ισραήλ ούτε Κίνα. Τουρισμό Τράπεζες δικηγόρους, συνδικαλιστές και λευκά κολλαρα.

  2. Δρ Παυλος Νεοφυτου :
    Jun 25, 2022 at 09:18 PM

    Πρέπει να δημιουργηθούν σχολεία ΣΤΕΜ το συντομότερο, κατ αναλογία της δημιουργίας Μουσικών Σχολειων. Π.χ. σε πρώτη φάση 1 σχολείο ΣΤΕΜ ανά επαρχία, όπου θα εισάγονται οι άριστοι μαθητές με εξετάσεις και θα παρακολουθούν ενισχυμενα μαθηματα με αυξημένη ύλη.

    Ακολούθως αν ο Υπουργός ή κάποιοι επιθυμούν να μειωσουν την εξεταστέα ύλη η να καταργήσουν τις εξετάσεις στα υπόλοιπα σχολεία (οπου θα φοιτούν οι μέτριοι μαθητες) ας το πράξουν. Όμως να γίνουν πρώτα τα ΣΤΕΜ προς διασφάλιση των δικαιωμάτων των καλών μαθητών να διδάσκονται και να εξετάζονται ένα υψηλό επίπεδο ύλης και με τα ανάλογα εργαστήρια


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2334