Σύνδεσμος Χημικών Καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ: ΟΧΙ στον εκμηδενισμό του μαθήματος της Χημείας


Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Χημικών  ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει:

«Είναι σε όλους γνωστό ότι η χρονιά που διανύσαμε είχε πιεστικό πρόγραμμα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Αυτό οφείλεται στον όγκο της διδαχθείσας ύλης που δεν είναι συναφής με τον ωφέλιμο ή και πραγματικό διδακτικό χρόνο αφού αυτός μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω του χρόνου που κάλυψαν οι εξετάσεις των τετραμήνων. Ο Υπουργός του ΥΠΠΑΝ για να επιλύσει το πιο πάνω πρόβλημα κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποιητικό νομοσχέδιο με το οποίο καταργεί τις εξετάσεις του μαθήματος της Χημείας και των Φυσικών Επιστημών σε όλες τις τάξεις της Μέσης εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο θεωρείται απαράδεκτο για τον κλάδο της Χημείας.

Το νομοσχέδιο καταργεί τις εξετάσεις της Χημείας στο Γυμνάσιο ακόμα και στην 3η κατεύθυνση του Λυκείου, δηλαδή την κατεύθυνση των Θετικών Επιστημών ενώ η κοινωνία θα απαιτεί από τους μαθητές που δεν θα έχουν εμπειρίες εξετάσεων να συνεχίσουν να πετυγχάνουν σε Ευρωπαϊκούς ή Παγκόσμιους διαγωνισμούς, όπως Ολυμπιάδες Χημείας (Γυμνασίου και Λυκείου), EUSO, IChO ή άλλους διαγωνισμούς, όπως εξετάσεις πρόσβασης σε πανεπιστήμια είτε σε διαγωνισμούς για θέσεις εργασίας (εντός και εκτός Κύπρου). Παράλληλα, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την κατάταξη της Κύπρου σε διεθνείς έρευνες (PISA και TIMMS).

Επιπλέον, αφού δεν θα εξετάζεται το επιλεγμένο μάθημα της Χημείας στη Β΄ και στη Γ΄ Λυκείου θα μπορούν να το επιλέγουν μαθητές που θα επιδιώκουν μόνο την εμπειρία των εργαστηρίων. Αυτοί οι μαθητές πιθανόν να παρεμποδίζουν την ομαλή και εποικοδομητική διδακτική διαδικασία για τους μαθητές που θα τους είναι αναγκαία η γνώση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί όπως η εκπαίδευση στις χώρες μέλη της και ειδικά στην Κύπρο, να προσανατολιστεί στα μαθήματα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για να βελτιώσουμε το οικονομικό, το κοινωνικό, το πολιτιστικό και γενικότερα το βιοτικό επίπεδο. Τρανταχτά παραδείγματα είναι οι χημικές και οι φαρμακευτικές βιομηχανίες που κατακτούν τα βραβεία εξαγωγών κάθε χρόνο αλλά και οι βιομηχανίες τροφίμων που εξάγουν χαλούμια αξίας πέραν του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Δράττοντας της ευκαιρίας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ότι η επιστήμη της Χημείας έχει παραγκωνιστεί στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι το μοναδικό μάθημα που διδάσκεται μια διδακτική περίοδο στη Β΄, μια στην Γ΄ τάξη του Γυμνασίου και δύο στην Α΄ Λυκείου, δηλαδή σύνολο μόνο τέσσερις εβδομαδιαίες διδακτικές περιόδους από την Α΄ Δημοτικού μέχρι την Γ΄ Λυκείου. Ως επακόλουθο οι μαθητές μας, δηλαδή οι μελλοντικοί πολίτες, να είναι ‘χημικά αναλφάβητοι’ ενώ απαιτούμε πολλά από αυτούς. Για παράδειγμα, απαιτούμε να ανακυκλώνουν τα πλαστικά ενώ δεν διδάσκονται και δεν γνωρίζουν τι είναι και από που προέρχονται. Δεν γνωρίζουν γενικά τα υλικά καθημερινής χρήσης όπως τα μέταλλα, ποιες είναι οι ιδιότητές τους, τι είναι η επιμετάλλωση, τα κράματα ή δεν γνωρίζουν ότι εξάγονται από το ‘χώμα’ - μεταλλεύματα. Οι περισσότεροι έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι όλα τα μέταλλα είναι ‘σίδηρος’. Με τα νέα ωρολόγια προγράμματα αφαιρέθηκε πλήρως η Χημεία από όλους τους κλάδους της Τεχνικής Εκπαίδευσης ενώ είναι απαραίτητη ακόμη και στις επισιτιστικές σπουδές (ζυμώσεις, πρόσθετα, βελτιωτικά, συντηρητικά τροφίμων …). Είναι γνωστό ότι οι μεγαλύτεροι μάγειρες στον κόσμο είναι Χημικοί. Δώστε, λοιπόν, το δικαίωμα στους μελλοντικούς πολίτες να γίνουν πολιτισμένοι, να μπορούν να μιλάνε ακόμα και για αρώματα και γεύσεις κρασιού και όχι να καταναλώνουν απλά οινόπνευμα.  

Καλούμε, λοιπόν, τον Υπουργό να αποσύρει το τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του ΥΠΠΑΝ, την ΟΕΛΜΕΚ και πανεπιστημιακούς φορείς να επιλύσουν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις εξετάσεις των τετράμηνων. Απαιτούμε να παραμείνουν οι εξετάσεις της Χημείας αλλά και να αυξηθούν οι διδακτικές της περίοδοι.

Σε συνεργασία με τους άλλους επηρεαζόμενους κλάδους και σε συνεννόηση με την οργάνωσή μας, ΟΕΛΜΕΚ, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε νόμιμα και δυναμικά την απαίτησή μας.

Υ.Γ. Παράκλησή μας είναι η άμεση επίλυση όλων των άλλων προβλημάτων που συσσωρεύθηκαν και παραμένουν άλυτα στον κλάδο της Χημείας κατά τα τελευταία χρόνια”.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1748