«Το ΥΠΠΑΝ υποβαθμίζει το μάθημα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας και άλλα μαθήματα σε δευτερεύοντα»


Με ανακοίνωση του, το Tο Διοικητικό Συμβούλιο Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας αναφέρει:

«Το ΔΣ του Συνδέσμου Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας (ΟΕΛΜΕΚ), με έντονο προβληματισμό και σκεπτικισμό τάσσεται εναντίον του τροποποιητικού νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει στη κατάργηση της εξέτασης εξεταζόμενων μαθημάτων στη Β' Λυκείου. Με βάση το νομοσχέδιο αυτό, το ΥΠΠΑΝ μετατρέπει και υποβαθμίζει το μάθημα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας καθώς και άλλα μαθήματα επιλογής σε δευτερεύοντα.

Παρόλο που η υλοποίηση των εξετάσεων τετράμηνων έχει επιφέρει πληθώρα προβλημάτων στο σχολικό χώρο, όπως απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου και αφόρητη πίεση τόσο σε μαθητές όσο και σε καθηγητές, εν τούτοις η «λύση» που προτείνει το εν λόγω νομοσχέδιο αντικρούει τις σύγχρονες κατευθύνσεις της εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι αποφάσεις μείζονος σημασίας για τη εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την αξιολόγηση των μαθητών, λαμβάνονται χωρίς την εμπλοκή των άμεσα ενδιαφερομένων. Προσπαθούμε επίσης να κατανοήσουμε πόσος χρόνος τελικά θα εξοικονομηθεί, αν οι μαθητές εξετάζονται σε τρία (3) αντί τέσσερα (4) μαθήματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι μηδαμινός.

Η Β’ Λυκείου θεωρείται προπομπός της Γ' Λυκείου και των Παγκυπρίων Εξετάσεων για πρόσβαση στα δημόσια Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας. Στη Β’ Λυκείου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν τα μαθήματα που θα συνεχίσουν και στη Γ' Λυκείου, με τρόπο που θα τους βοηθήσει να μεταβούν ομαλά στις απαιτητικές ανάγκες της Γ’ Λυκείου. Υπάρχει δηλαδή μία συνέχεια. Ο στόχος της εκπαίδευσης τελικά ποιος είναι και πως οικοδομείται η γνώση; Αναρωτιόμαστε λοιπόν, πώς μπορεί να αποκλειστεί κάποιο μάθημα το οποίο δίνει πρόσβαση σε κάποιο μαθητή σε Πανεπιστήμια και ποια είναι η επιστημονική τεκμηρίωση σε αυτό; Δεν είναι δυσμενής διάκριση απέναντι στο μάθημα μας αλλά και στα υπόλοιπα αποκλίνοντα; Πώς θα μπορεί να πειστεί ο μαθητής να δώσει την ίδια έμφαση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα;

Έχουμε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα είναι καθαρά οργανωτικό. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η επιστημονική και τεκμηριωμένη αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων. Να μειωθεί η ύλη και να απορριφθούν από τη μαθησιακή διαδικασία πεπαλαιωμένες σκέψεις και αντιλήψεις. Οι μαθητές να διδάσκονται αυτά που πραγματικά θα τους βοηθήσουν, θα τους αναπτύξουν την σκέψη, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να λαμβάνουν μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες και διαγωνισμούς εντός του σχολικού χώρου, χωρίς να αναλώνονται σε κουραστικές λεπτομέρειες .

Με βάση τα πιο πάνω καλούμε το ΥΠΠΑΝ να αποσύρει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε ουσιώδη διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους/ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε να τεθούν επί τάπητος τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν με τις εξετάζεις τετραμήνων και οι αποφάσεις να συμφωνηθούν επί κοινού, λαμβάνοντας υπόψιν κυρίως το μέλλον των μαθητών μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1037