Φιλόξενη υποδοχή στους αντικαταστάτες


ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Η περσινή δύσκολη εμπειρία -εξαιτίας της πανδημίας- στα δημόσια σχολεία της Κύπρου κατέδειξε τη μεγάλη αξία των συναδέλφων που αναλαμβάνουν τη θέση αναπληρωτή εκπαιδευτικού σε όλες τις βαθμίδες. Τα σχολεία μας την περσινή σχολική χρονιά κρατήθηκαν «ζωντανά» ως προς τη λειτουργία χάρη στον θεσμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Οι συνάδελφοι αναπληρωτές αξίζουν τον σεβασμό μας. Δεν είναι στην υπηρεσία κανενός από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, δεν πρέπει να γίνεται οποιουδήποτε είδους «εκμετάλλευσή» τους σε καθημερινά εργασιακά καθήκοντα όλων και κυρίως πρέπει να αισθάνονται όμορφα στον εργασιακό τους χώρο, ακόμα και αν η αναπλήρωση είναι ολιγοήμερη.

Επομένως, χρειάζεται τουλάχιστον ένα χαμόγελο υποδοχής. Χρειάζεται να σκεφτούμε πώς θα θέλαμε εμείς να μας συμπεριφερθούν σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον. Ακόμα κι αν στο παρελθόν έχουμε οι ίδιοι βιώσει αφιλόξενη υποδοχή, τύπου «στρατιωτικά καψόνια» των παλαιότερων στους νεότερους δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά σε χώρο που τον αποτελούν εκπαιδευτικοί. Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι φορείς ηθικής.

Ας σκεφτούμε πόσο δύσκολο είναι για αυτούς τους συναδέλφους να αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο εργασιακό περιβάλλον, ακόμα και επαρχία. Να γνωρίζουν κάθε φορά έναν μεγάλο αριθμό νέων μαθητών και συναδέλφων και ένα νέο κτίριο, διαφορετικά δομημένο το ένα από το άλλο.

Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί οφείλουμε, εκτός από ένα χαμόγελο, να δίνουμε σε αυτούς τους συναδέλφους βοηθητικές οδηγίες και -αν χρειαστεί- εκτενείς εξηγήσεις σε λειτουργικά ζητήματα του σχολείου. Η αγένεια και η απάνθρωπη συμπεριφορά απαγορεύεται και δεν προσιδιάζει σε εκπαιδευτικούς. Από την άλλη πλευρά, και οι ίδιοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οφείλουν να εργάζονται και να συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς τους οποίους αναπληρώνουν.

Ο σεβασμός και η ισοτιμία στον χώρο εργασίας είναι εκ των ων ουκ άνευ στην ομαλή λειτουργία της κοινωνίας.

Καλή μας σχολική χρονιά!

*Φιλόλογος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1093