ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΛΛΟΥΜΑ*
Στις 26 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η 21η επέτειος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Στόχος της Ευρωπαϊκής Μέρας Γλωσσών είναι η παρουσίαση της πλούσιας γλωσσικής και πολιτιστικής διαφορετικότητας της Ευρώπης, και η προώθηση της πολυγλωσσίας. Απώτερος στόχος όλων αυτών είναι η ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών για τη σημασία που έχει η εκμάθηση ξένων γλωσσών για την προσωπική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική ζωή τους, αλλά και για τη προώθηση της κατανόησης μεταξύ των λαών. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση το δικό μας κράτος, αναπτύσσουν και ακολουθούν πετυχημένες γλωσσικές πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 22 Μαΐου 2019 εξέδωσε σύσταση για ολοκληρωμένη προσέγγιση της διδασκαλίας και εκμάθησης γλωσσών. Στην εν λόγω σύσταση, το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν ακόμη περισσότερο την εκμάθηση γλωσσών κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης, να δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερους καθηγητές ξένων γλωσσών να καταρτιστούν στο εξωτερικό και να προωθήσουν καινοτομίες σε θέματα διδασκαλίας και εκμάθησης ξένων γλωσσών.
Επιπλέον, στο ψήφισμα του της 11ης Νοεμβρίου με τίτλο «Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσής: μια κοινή ολιστική προσέγγιση»[i], το Κοινοβούλιο υπογράμμισε τη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών, ιδίως της Αγγλικής. Τόνισε την ανάγκη να αναλάβουν τα κράτη μέλη δράση για να στηρίξουν την ανάπτυξη γλωσσικών ικανοτήτων σε όλα τα επίπεδα, ιδίως στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να ενστερνιστούν τον στόχο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «πολυγλωσσία» και να επιτύχουν το κριτήριο αναφοράς που είναι όλοι οι μαθητές να έχουν επαρκή γνώση τουλάχιστον δύο επίσημων γλωσσών της Ευρωπαϊκής.
Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Γαλλικής γλώσσας στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα Λυκείου με την εφαρμογή από φέτος οχταώρου ωρολογίου προγράμματος, έχει ως στόχο τη διδασκαλία και εκμάθηση των Γαλλικών σε μέτριο επίπεδο (Β1-ΚΕΠΑ) όπως γίνεται και με άλλες δεύτερες ξένες γλώσσες στα πλείστα Ευρωπαϊκά κράτη. Παρά την προσπάθεια για αναβάθμιση της Γαλλικής γλώσσας το ΥΠΑΝ παραμένει αδιάφορο για τα προβλήματα που παρουσιάζει η διδασκαλία και εκμάθηση της πρώτης ξένης γλώσσας. Ως αποτέλεσμα το δημόσιο δωρεάν σχολείο δεν δίνει την ευκαιρία για εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας σε καλό επίπεδο (Β2-ΚΕΠΑ) σε όλους του μαθητές/τριες του.
Από την ανύπαρκτη γλωσσική πολιτική τα τελευταία χρόνια, το ΥΠΑΝ τώρα ακολουθεί μια ατελή γλωσσική πολιτική, αγνοώντας τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις γλωσσικές πολιτικές των χωρών του ΟΟΣΑ[ii] για την διδασκαλία και εκμάθηση της διεθνούς γλώσσας. Τέλος, οι αρμόδιοι του ΥΠΑΝ είναι καλά ενημερωμένοι από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καθηγητών Αγγλικών για όλα τα προβλήματα που παρουσιάζει το μάθημα των Αγγλικών στο δημόσιο σχολείο, αλλά δυστυχώς δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια για επίλυση τους.
[ii] Education at a Glance 2020 OECD INDICATORS
Οι χώρες του Οργανισμoύ Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προσφέρουν κατά μέσο όρο 10% του διδακτικού χρόνου στην υποχρεωτική Μέση Εκπαίδευση για τη διδασκαλία της πρώτης ξένης γλώσσας, ενώ η Κύπρος προσφέρει μόνο 6.9%.
To ίδιο ποσοστό, 10%, ισχύει και για τις Eυρωπαϊκές χώρες (ΕU23).
https://read.oecd-ilibrary.org/education/education-at-a-glance-2020_69096873-en#page370 p.370