Καθηγητές Φυσικής: Δε θα δεχτούμε να καταλογιστούν ευθύνες, στους συναδέλφους για το αυξημένο ποσοστό της προδιαγραφόμενης αποτυχίας


«Αυτό που δεν περιμέναμε, ήταν ο ορισμός των εξετάσεων και των τριών μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) στη Β´ και Γ´ Γυμνασίου την ίδια μέρα και ώρα!»

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει:  «Έχουμε επανειλημμένα και με πολλούς τρόπους εκφράσει τις ανησυχίες μας για σειρά ζητημάτων που άπτονται των εξετάσεων τετραμήνων.

Παράλληλα έχουμε δώσει εισηγήσεις και πρακτικές λύσεις σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να εισακουστούμε τις περισσότερες περιπτώσεις.

Αυτό που δεν περιμέναμε όμως, ήταν ο ορισμός των εξετάσεων και των τριών μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) στη Β´ και Γ´ Γυμνασίου την ίδια μέρα και ώρα! Παρά το γεγονός ότι ο τελικός βαθμός για τα τρία μαθήματα αναγράφεται στα ενδεικτικά δελτία ως Φυσικά και υπολογίζεται μέσα από ένα στατιστικό μέσο όρο (πράγμα που κατά την άποψή μας πρέπει να αλλάξει), πρόκειται για τρία διακριτά και ξεχωριστά μαθήματα με διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένες δεξιότητες και απαιτήσεις. Αυτός ο ορισμός είναι αντιπαιδαγωγικός και θα θυματοποιήσει πρώτα και κύρια τους μαθητές μας. Ούτε η μειωμένη διάρκεια των ξεχωριστών γραπτών μπορεί να γίνει αποδεκτή ως επιχείρημα αφού δεν αφαιρεί ποσώς τις απαιτήσεις της ίδιας της εξέτασης αλλά μάλλον δυσχεραίνει τον καταρτισμό των γραπτών που πρέπει να είναι διαβαθμισμένα και κλιμακωτά ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν να πετύχουν κάποιο βασικό βαθμό δυσκολίας. Επίσης προκύπτουν διάφορες δυσκολίες στη διεξαγωγή της εξέτασης ιδιαίτερα των μαθητών της ειδικής αγωγής που δικαιούνται διευκολύνσεις.

Πως μπορεί να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι απαγορεύεται από τους κανονισμούς η διεξαγωγή δύο διαγωνισμάτων την ίδια ημέρα ή περισσοτέρων από τρία διαγωνίσματα την εβδομάδα αλλά οι μαθητές θα καλεστούν να δώσουν τρεις εξετάσεις σε ολόκληρη την ύλη του τετραμήνου, σε αυτά τα μαθήματα, την ίδια ημέρα;

Ως Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής, δεν θα αποδεχτούμε να καταλογιστούν οι οποιεσδήποτε ευθύνες, του αυξημένου ποσοστού της προδιαγραφόμενης αποτυχίας στους συνάδελφους διδάσκοντες καθηγητές, που πραγματικά υπερβάλουν εαυτόν καθημερινά στα σχολεία για την ορθή κάλυψη της ύλης, που είναι δυσανάλογη του πραγματικού διαθέσιμου διδακτικού χρόνου.

Για ακόμα μια φορά καλούμε τους αρμόδιους να αφουγκραστούν τις ανησυχίες και την κραυγή αγωνίας των μάχιμων εκπαιδευτικών και να μας καλέσουν, έστω και την υστάτη, για να συζητήσουμε αλλά και να μας λάβουν υπόψη για όλα τα θέματα που αφορούν τη διδακτική διαδικασία, μέρος της οποίας αποτελούν πλέον και οι εξετάσεις αυτές».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2175