Ο ΣΜΑΚ ζητά ν’ αφαιρεθεί άμεσα κατ’ ελάχιστον το περιεχόμενο ύλης για το Α΄ τετράμηνο


«Προτρέπουμε τους συναδέλφους μαθηματικούς να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια ευσυνειδησία και επαγγελματισμό, όπως κάνουν τόσα χρόνια χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα του διδακτικού τους έργου, αλλά τους καλούμε να μην συνεχίσουν να παίρνουν επιπλέον ώρες από άλλα μαθήματα».

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Μαθηματικών Κύπρου ενημερώνει:

«Στην πρώτη συνεδρίασή του το ΚΔΣ αποφάσισε όπως ζητήσει άμεσα συνάντηση με την Επιθεώρηση των Μαθηματικών του ΥΠΑΝ, με αποκλειστικό θέμα την πορεία ύλης του Α΄ Τετραμήνου. Η Επιθεώρηση Μαθηματικών ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας και στις 5 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αυτή, κατά την οποία υποβάλαμε το πιο κάτω σημείωμα:

5 Δεκεμβρίου 2022

Προς: Επιθεώρηση Μαθηματικών ΥΠΑΝ

 Σημείωμα

Ο Σύνδεσμος Μαθηματικών Κύπρου έχει εκφράσει, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και μετέπειτα, έντονο προβληματισμό, ότι δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί το περιεχόμενο της ύλης, όπως αυτό ανακοινώθηκε στα Πλαίσια Μάθησης των Μαθηματικών για τη σχολική χρονιά 2022-2023 (Υπάρχουν Λύκεια με 8 περιόδους εβδομαδιαίως στη Γ΄ κατεύθυνσης και κάποια άλλα με 7 περιόδους. Επίσης, προστέθηκε ύλη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά).

Βρισκόμαστε ήδη λίγο πριν το τέλος του Α΄ Τετραμήνου και μετά από επαφές και επικοινωνία με συναδέλφους, τόσο των Γυμνασίων όσο και των Λυκείων, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στο να καλυφθεί, με παιδαγωγικά ορθό τρόπο, η ύλη που προβλέπεται μέχρι τη λήξη του Τετραμήνου.

Εισήγησή μας, για απάμβλυνση του προβλήματος, στη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε, είναι όπως αφαιρεθεί άμεσα κατ’ ελάχιστον το περιεχόμενο ύλης για το Α΄ τετράμηνο όπως φαίνεται πιο κάτω:

ΤΑΞΗ

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΛΗΣ

Α΄ Γυμνασίου

Ασκήσεις που οδηγούν σε εξισώσεις που δεν είναι απλής μορφής

Γ΄ Γυμνασίου

Κριτήρια ισότητας Ορθογωνίων Τριγώνων

 

Β΄ Λυκείου κατεύθυνσης

Βασικά Θεωρήματα συνεχών συναρτήσεων (θεώρημα Bolzano, Ενδιάμεσων Τιμών, Μέγιστης και Ελάχιστης Τιμής)

 

Γ΄ Λυκείου κατεύθυνσης

Ολοκληρώματα Αναγωγικού τύπου

Μέθοδοι υπολογισμού του αθροίσματος μιας σειράς

Αναμένουμε όπως ορισθεί εκ νέου συνάντησή μας για περαιτέρω συζήτηση θεμάτων, που αφορούν τον κλάδο, ανάμεσα στα οποία είναι και η επαναξιολόγηση των Πλαισίων Μάθησης του Β΄Τετραμήνου.

Μετά και από τις ενέργειες αυτές η Επιθεώρηση Μαθηματικών έστειλε στα σχολεία ηλεκτρονικό μήνυμα, την Πέμπτη 8/12/2022, στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:

Θέμα: Διαχείριση ύλης Μαθηματικών Γ΄ κατ Α΄ τετραμήνου

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, η επιθεώρηση Μαθηματικών αποφάσισε για αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση της διδασκαλίας της ύλης, όπως μη δοθεί έμφαση στα πιο κάτω:

§ 3.6.7 Ολοκληρώματα αναγωγικού τύπου (ενότητα Αόριστο ολοκλήρωμα)

§ 4.5 Μέθοδοι υπολογισμού του αθροίσματος μιας σειράς (ενότητα Σειρές)

Λόγω του ότι δεν μας ικανοποίησε το περιεχόμενο του μηνύματος αυτού ως ΚΔΣ του Σ.ΜΑ.Κ. αποφασίσαμε την αποστολή στην Επιθεώρηση Μαθηματικών, την Παρασκευή 9/12/2022, του πιο κάτω μηνύματος:

Έχει σταλεί στα σχολεία email σχετικά με την ύλη Μαθηματικών της Γ' κατ. Α' Τετραμήνου. Ως Σύνδεσμος Μαθηματικών διαπιστώνουμε τα πιο κάτω:

α) Η οδηγία "να μην δοθεί έμφαση" δεν είναι σαφής για το τι σημαίνει και ζητούμε να γίνει ξεκάθαρο αν αφαιρούνται από τη διδακτέα ύλη οι συγκεκριμένες παράγραφοι.

β) Δεν υπάρχει στο email οδηγία για την ύλη της Β' κατ. και της Γ' γυμνασίου. Υπενθυμίζουμε ότι το σημείωμα που σας δώσαμε στη συνάντησή μας στις 5/12/2022 αναφέρει ότι ζητήσαμε το ελάχιστο που χρειάζεται να αφαιρεθεί. Ειδικά για τη Β' κατ. το αίτημά μας είναι η αφαίρεση των θεωρημάτων από το Α' Τετράμηνο αλλά λόγω της σημαντικότητάς τους να μεταφερθούν στο Β' Τετράμηνο, για το οποίο σε εκ νέου συνάντησή μας έγκαιρα να συζητήσουμε επαναδιαμόρφωση των πλαισίων μάθησης ώστε να ανταποκρίνονται στον πραγματικό διδακτικό χρόνο. Τονίζεται ότι, μετά από επικοινωνία με τον Σ.ΜΑ.Κ. συναδέλφων που διδάσκουν στις δύο αυτές τάξεις κατά το τελευταίο διήμερο, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και έντονο.

Αναμένουμε σαφείς οδηγίες άμεσα και για αυτές τις τάξεις.

Μέχρι σήμερα 13/12/2022, δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε απάντηση στις διευκρινίσεις- ανησυχίες που αναφέρουμε πιο πάνω. Ως εκ τούτου, προτρέπουμε τους συναδέλφους μαθηματικούς να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια ευσυνειδησία και επαγγελματισμό, όπως κάνουν τόσα χρόνια χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα του διδακτικού τους έργου, αλλά τους καλούμε να μην συνεχίσουν να παίρνουν επιπλέον ώρες από άλλα μαθήματα, αφού με αυτό τον τρόπο δεν αντιμετωπίζεται η ουσία του προβλήματος και επιπλέον αυξάνει την πίεση σε μαθητές και διδάσκοντες”.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3431