Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής: Προδιαγραφόμενη αποτυχία της Κύπρου στη διεθνή έρευνα TIMSS 2023


«Τα μέλη μας δεν πρόκειται να αναλάβουν επιπλέον διδακτικό φόρτο για να καλύψουν την ανεπάρκεια του συστήματος για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας».

Αναφορικά με τη διεξαγωγή της διεθνούς έρευνας TIMMS στην Κύπρο το 2023, με ανακοίνωσή του  o Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής ΟΕΛΜΕΚ σημειώνει τα εξής:

«Οι μαθητές της Β´ Γυμνασίου θα εξεταστούν τον προσεχή Μάρτιο και τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για να κατατάξουν τη χώρα μας ανάμεσα σε πολλές άλλες χώρες χωρίς να έχουν εξ´ αρχής πιθανότητες επιτυχίας.

Η έρευνα TIMMS εξετάζει τους μαθητές, στο μέσο της Β΄ Γυμνασίου, ουσιαστικά στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία). Όμως στην Κύπρο οι μαθητές δεν διδάσκονται Φυσική και Χημεία στην Α΄ Γυμνασίου. Συγκεκριμένα από τις πέντε(5) ενότητες που περιλαμβάνει η εξέταση στη Φυσική, οι μαθητές μας θα έχουν καλύψει μόνο τη μία.

Στην Κύπρο, στον Γυμνασιακό κύκλο, έχουμε από τα χαμηλότερα (αν όχι το χαμηλότερο) ποσοστά διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών επί ποσοστού του συνολικού ωρολογίου προγράμματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, αθροιστικά στις 3 τάξεις του γυμνασίου, οι τρεις Φυσικές Επιστήμες διδάσκονται για 11 περιόδους (2 η Χημεία, 4 η Φυσική και 5 η Βιολογία) ενώ άλλα μη εξεταζόμενα μαθήματα διδάσκονται για πολύ περισσότερες (Αρχαία Ελληνικά 12, Φυσική Αγωγή 9.5, Αγγλικά 8, Γαλλικά 6, Θρησκευτικά 6).

Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης διεθνούς έρευνας απαιτεί την κάλυψη ύλης στις Α και Β τάξεις του Γυμνασίου που εμείς απλά δεν καλύπτουμε αφού Φυσική και Χημεία δεν υπάρχουν καν στο ωρολόγιο πρόγραμμα στην Α΄ Γυμνασίου. Στις υπόλοιπες δύο τάξεις ο χρόνος είναι ανεπαρκής και συγκεκριμένες δεξιότητες αλλά και μέθοδοι επίλυσης είναι απλά αδύνατο να αναπτυχθούν στην τάξη.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με την εφαρμογή του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων στα γυμνάσιο, ο υποτυπώδης χρόνος για μερική προετοιμασία των μαθητών για την έρευνα TIMMS έχει εξαφανιστεί. Η συμμετοχή μας ως Κύπρος με αυτά τα δεδομένα φαντάζει απλά ως συνταγή αποτυχίας. Την επόμενη μέρα, ως συνήθως, θα ψάχνουμε τους λόγους και θα αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα.

Ως Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής δηλώνουμε ευθαρσώς ότι τα μέλη μας δεν πρόκειται να αναλάβουν επιπλέον διδακτικό φόρτο για να καλύψουν την ανεπάρκεια του συστήματος για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας.

Απαιτούμε από την πολιτεία να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της. Περιμένουμε εδώ και 4 χρόνια την περιβόητη αξιολόγηση των αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων που, κατά την

άποψή μας, έχουν αποτύχει και οδηγούν την παιδεία και το δημόσιο σχολείο στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από όλα τα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα που συχνά πυκνά αναφέρουν όλοι ως παραδείγματα προς μίμηση. Απαιτείται άμεσα επανασχεδιασμός της φιλοσοφίας και του περιεχομένου του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος με βάση επιστημονικά κριτήρια  και όχι με λογική εξυπηρέτησης ημετέρων και των συμφερόντων τους. Κανένας δεν έχει καταλάβει γιατί εγκαταλείφτηκε, μετά την πετυχημένη δοκιμή του, το Πιλοτικό Γυμνάσιο (2012-2015) και πως ξαφνικά, μέσω καθοδηγούμενων παρεμβάσεων, εφαρμόστηκε το νέο αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα που περιόρισε τις Φυσικές Επιστήμες σε ρόλο κομπάρσου.

Αν θέλουμε πραγματικά να πάρουμε τo δημόσιο σχολείο μπροστά, πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε πραγματικές τομές βασισμένοι στη σύγχρονη διεθνή πρακτική. Πρέπει να ενισχύσουμε τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών με την παράλληλη αναθεώρηση του αναλυτικού προγράμματος ώστε να συμπεριλάβει θέματα βασικής και σύγχρονης επιστήμης. Είναι πραγματικά τραγικό ότι στην Κύπρο αναλωνόμαστε, στη διδασκαλία της Φυσικής, στη Μηχανική και την Ενέργεια, από το Γυμνάσιο μέχρι τη Γ΄ Λυκείου. Επιβάλλεται η αναθεώρηση των επιδιωκόμενων παιδαγωγικών στόχων και δεξιοτήτων με στροφή στην τεχνολογία και την πειραματική διερεύνηση, με παράλληλη έμφαση σε μεθοδολογίες STEAM, όπως τονίζεται άλλωστε από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είμαστε στη διάθεση όλων των αρμοδίων για να συνεισφέρουμε δημιουργικά στη συζήτηση που πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει, για όλα τα πιο πάνω θέματα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










546