Ικανοποίηση Συνδ. Καθηγητών Φυσικής για το αναθεωρημένο πρόγραμμα εξετάσεων τετραμήνου Γυμνασίου


«Παρά την ικανοποίησή μας όμως, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε το παράξενο και ιδιόμορφο γεγονός του ότι αν και η Φυσική μετακινήθηκε σε ξεχωριστή μέρα, η διάρκεια εξέτασης παραμένει όπως και προηγουμένως».

Mε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι: «Παρά τις επιφυλάξεις που συνεχίζουμε να διατηρούμε για τον ίδιο το θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων (και ιδιαίτερα της ενδιάμεσης εξέτασης Ιανουαρίου), εκφράζουμε την ικανοποίηση μας που, έστω και ετεροχρονισμένα, διορθώθηκε η αρχική στρέβλωση που υπήρχε στο πρόγραμμα εξετάσεων τετραμήνου για το Γυμνάσιο με τον καθορισμό ξεχωριστής μέρας εξέτασης για τη Φυσική. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει το Σύνδεσμο Καθηγητών Φυσικής που ήταν από τους πρώτους φορείς που είχαν διαφωνήσει δημόσια. Ελπίζουμε στο μέλλον να μην χρειάζεται να διαμαρτυρόμαστε για τα αυτονόητα.

Παρά την ικανοποίησή μας αυτή όμως, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε το παράξενο και ιδιόμορφο γεγονός του ότι αν και η Φυσική μετακινήθηκε σε ξεχωριστή μέρα, η διάρκεια εξέτασης παραμένει όπως και προηγουμένως (45 λεπτά για την Β’ και 35 λεπτά για την Γ’ τάξη). Είναι πραγματικά παράλογο και στερείται κάθε παιδαγωγικής λογικής, οι μαθητές να εξετάζονται για την ύλη ενός τετραμήνου σε 35 λεπτά ενώ εξετάζονται σε κανονικό διαγώνισμα σε μία ενότητα σε 45 λεπτά! Ο χρόνος των 35 λεπτών δεν είναι επαρκής για να δομηθεί σωστά ένα γραπτό, που περιλαμβάνει περισσότερες από μία ενότητες. Ένα σωστό γραπτό πρέπει να είναι κλιμακωτό και διαβαθμισμένο ούτως ώστε να απευθύνεται σε μαθητές όλων των επιπέδων, εφόσον έχουν μελετήσει. Η αντίληψη ότι ένα σύντομο σε χρόνο γραπτό είναι ταυτόχρονα και πιο εύκολο είναι ξεκάθαρα λανθασμένη.

Επίσης δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών θα εξεταστούν σε συνεχόμενες ημέρες. Θεωρούμε ότι ιδιαίτερα στο Γυμνάσιο, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία ελεύθερη μέρα πριν από κάθε εξέταση.

Επαναλαμβάνουμε, για ακόμα μία φορά, ότι επιβάλλεται άμεσα τα τρία μαθήματα των Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) να διαχωριστούν για σκοπούς αξιολόγησης και βαθμολογίας στο Γυμνάσιο, καθώς πρόκειται για ξεχωριστά και εντελώς διακριτά μαθήματα, όπως όλα τα υπόλοιπα.

Τέλος, με τον κίνδυνο να χαρακτηριστούμε ως κουραστικοί, τονίζουμε ότι οι Φυσικές Επιστήμες ως ο 3ος πυλώνας της βασικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται ως ο φτωχός συγγενής και να αναβαθμιστούν τόσο  σε  διδακτικό χρόνο, όσο και σε περιεχόμενο ώστε να συμβαδίσουμε με τις σύγχρονες τάσεις όλων των




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










554