Αναφορικά με τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο
*Έχουμε χάσει τις ελπίδες μας για την παρούσα ηγεσία του ΥΠΑΝ
Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής ΟΕΛΜΕΚ, «εκφράζει την κάθετη διαφωνία μας με τις αποφάσεις και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΑΝ, ημερομηνίας 21 Δεκεμβρίου 2022, αναφορικά με τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο.
Οι διαπιστώσεις και οι αποφάσεις που περιέχονται στην ανακοίνωση στερούνται κάθε επιστημονικής και παιδαγωγικής τεκμηρίωσης και δεν είναι προϊόν διαλόγου ούτε με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς ούτε με τα επιστημονικά σώματα και θεσμούς. Η ανακοίνωση αφήνει να νοηθεί ότι οι οικείες επιθεωρήσεις των 3 μαθημάτων είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις και τις διαπιστώσεις του Υπουργού. Αν αυτό αληθεύει, εκφράζουμε την έκπληξη και την απογοήτευσή μας. Αν δεν αληθεύει, το βάρος της διάψευσης πέφτει στους ώμους των 4 επιθεωρητών/τριών.
Επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για τρία διακριτά και ξεχωριστά μαθήματα με διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένες δεξιότητες και απαιτήσεις. Η στατιστική αλχημεία που ακολουθείται για την εξαγωγή ενός κοινού βαθμού δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός αυτό. Ούτε μπορεί να συγκριθεί η περίπτωση της Κύπρου με κάποιες χώρες στις οποίες στο γυμνασιακό κύκλο διδάσκεται ένα γενικό μάθημα Επιστήμης καθώς αυτό έχει εντελώς διαφορετική οργάνωση, φιλοσοφία και στόχευση.
Ιδιαίτερα προσβλητικός είναι ο εκβιασμός που απροκάλυπτα προκύπτει μέσα από την ανακοίνωση, ότι δηλαδή ο διαχωρισμός των μαθημάτων στα θέματα βαθμολογίας και εξέτασης θα οδηγήσει στη μετατροπή τους σε μη εξεταζόμενα. Και αυτό σε κάθετη αντίθεση με τις πολιτικές και κατευθύνσεις της ΕΕ που ξεκάθαρα ορίζουν τις Φυσικές Επιστήμες ως τον τρίτο πυλώνα της βασικής εκπαίδευσης. Αν ο στόχος του Υπουργείου είναι η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, ας πραγματοποιήσει τις απειλές του που το μόνο που θα πλήξουν είναι τους μαθητές μας και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αν το μοναδικό κριτήριο για τον καθορισμό των εξεταζόμενων μαθημάτων είναι οι διδακτικές περίοδοι γιατί δεν είναι εξεταζόμενα μαθήματα τα Αρχαία Ελληνικά και η Φυσική Αγωγή; Γνωρίζουμε πολύ καλά με ποια κριτήρια καταρτίστηκαν τα νέα αναλυτικά προγράμματα και γιατί εγκαταλείφτηκε, παρά τη θετική αξιολόγησή του, το Πρότυπο Γυμνάσιο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν και ποιοι ημέτεροι ευνοήθηκαν και ευνοούνται. Δεν μπορούμε όμως να θυσιάζουμε το
μέλλον των παιδιών μας για την εξυπηρέτηση των όποιων συμφερόντων και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις για την παιδεία του τόπου στη βάση εμμονών, προσωπικών ιδεοληψιών και αντιεπιστημονικών απόψεων.
Αντί στόχος του Υπουργείου να είναι η υιοθέτηση των σύγχρονων τάσεων στην εκπαίδευση και άρα η ενίσχυση των Φυσικών Επιστημών, αντίθετα προχωρά με σταθερά βήματα στην υποβάθμισή τους με τον περιορισμό των διδακτικών περιόδων τους, την εξαφάνιση της Φυσικής και της Χημείας από την Ά Γυμνασίου, την άρνηση για την πλήρη εργαστηριοποίηση των μαθημάτων (αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση της πρακτικής εργαστηριακής δουλειάς με …. βιντεοπροβολείς) και τη συνεχή ρητορική ενάντια στα μαθήματα αυτά.
Ο ορισμός της εξέτασης και των τριών αυτών μαθημάτων την ίδια μέρα είναι αντιπαιδαγωγικός και θα θυματοποιήσει πρώτα και κύρια τους μαθητές μας. Ούτε η μειωμένη διάρκεια των ξεχωριστών γραπτών μπορεί να γίνει αποδεκτή ως επιχείρημα αφού δεν αφαιρεί ποσώς τις απαιτήσεις της ίδιας της εξέτασης αλλά μάλλον δυσχεραίνει τον καταρτισμό των γραπτών που πρέπει να είναι διαβαθμισμένα και κλιμακωτά ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν να πετύχουν κάποιο βασικό βαθμό δυσκολίας. Η αντίληψη ότι ένα σύντομο σε χρόνο γραπτό είναι ταυτόχρονα και πιο εύκολο είναι ξεκάθαρα λανθασμένη και είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν στηρίζονται σε ερευνητικά και επιστημονικά δεδομένα αλλά στις προσωπικές απόψεις πολιτικών προϊσταμένων που λίγη σχέση έχουν με την εκπαίδευση.
Αν το πρόβλημα είναι η απόδοση ενός κοινού βαθμού στο τέλος του τετραμήνου ή χρόνου κρατήστε το. Αλλά αυξήστε τις περιόδους των Φυσικών Επιστημών, επαναφέρετε τα μαθήματα που εξαφανίστηκαν στην Α’ Γυμνασίου, εκσυγχρονίστε το αναλυτικό πρόγραμμα για να συμβαδίζει με τον 21ο αιώνα, ενισχύστε τον εργαστηριακό χαρακτήρα και δώστε έμφαση στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων των μαθητών μας.
Έφτασε η ώρα για μία εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων στη μέση εκπαίδευση. Η πολυαναμενόμενη έκθεση αξιολόγησης των νέων αναλυτικών προγραμμάτων φημολογείται ότι βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου αλλά δεν έχει δοθεί ποτέ ούτε στην ΟΕΛΜΕΚ, ούτε και σε οποιοδήποτε άλλο φορέα. Παρομοίως, δεν έχει διενεργηθεί καμία επιστημονική αξιολόγηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για επανασχεδιασμό τόσο της κατανομής του βάρους όσο και του περιεχομένου της εκπαίδευσης.
Έχουμε χάσει τις ελπίδες μας για την παρούσα ηγεσία του ΥΠΑΝ. Δυστυχώς, έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι και αδυνατεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα αλλά αντίθετα αποπροσανατολίζει την προσοχή από αυτά δημιουργώντας συνεχή αναστάτωση και ένταση για αυτονόητα ζητήματα. Ελπίζουμε ότι η όποια νέα ηγεσία στο ΥΠΑΝ, μετά τις προεδρικές εκλογές,
θα είναι έτοιμη να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις βασισμένη σε επιστημονικά και παιδαγωγικά δεδομένα».
Γρηγόρης Μακρίδης :
Dec 25, 2022 at 12:20 PM
Σωστοί οι στόχοι που αναφέρονται από την ΟΕΛΜΕΚ. Η λύση είναι η μάθηση STEAME που θα συνδυάζει όλες τις επιστήμες τόσο μονοθεματικά όσο και διεπιστημονικά με στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων . Στο ίδιο σχέδιο θα διατηρηθούν και στοιχεία κλασικής παιδείας για ανάπτυξη χαρακτήρα και προσωπικότητας. Διαβάστε άρθρο μου σύντομα στο PAIDEIA-NEWS