«Κοροϊδία προς τους συμβασιούχους, αντικαταστάτες και αορίστου η πρόταση του ΥΠΑΝ»


Επιτροπή Αντικαταστατών και Συμβασιούχων  Μέσης:  Όλοι εμπλεκόμενοι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κραυγαλέα αδικία. 

Με ανακοίνωσή της η  Επιτροπή Αντικαταστατών και Συμβασιούχων  Μέσης Εκπαίδευσης, αναφέρει:

«Λίγες μέρες προτού παρέλθει το ιστορικό έτος όσον αφορά τις εκπαιδευτικές αλλαγές 2022, διαβάσαμε με έκπληξη την ανακοίνωση του ΥΠΑΝ κι αφορά στην αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων και τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Στη σχετική ανακοίνωση κι ακολούθως στην πρόταση του Υπουργείου (μιας σελίδας) μεταξύ άλλων αναφέρεται πως προτίθεται να τροποποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία και οι συμβάσεις από το επόμενο σχολικό έτος να πραγματοποιούνται μόνο από τον πίνακα διορισίμων.

Φαίνεται πόσο πρόχειρα αντιμετωπίζονται σε αυτόν τον τόπο διάφορες καταστάσεις. Ενώ λοιπόν εφαρμόστηκε το σύστημα εξετάσεων από το 2017 και η πρόσληψη εκπαιδευτικών μέχρι το 2027 κατανέμεται ισάξια κι από τους δυο καταλόγους μέχρι την οριστική κατάργηση των καταλόγων το 2027, η πρόταση ανατρέπει  τα δεδομένα κι αποτελεί κοροϊδία προς όλους τους εκπαιδευτικούς αυτού του τόπου που απασχολούνται είτε ως συμβασιούχοι είτε ως αντικαταστάτες είτε ως αορίστου. 

Δεν αναφέρεται πουθενά στην πρόταση του ΥΠΑΝ τι θα απογίνουν όλοι αυτοί οι οικογενειάρχες εκπαιδευτικοί. Αναμένουν απάντηση όσοι προσλήφθηκαν φέτος ως συμβασιούχοι από τον κατάλογο διοριστέων κι ανέμεναν επί σειρά ετών τον πολυπόθητο διορισμό τους. Άφησαν μόνιμες θέσεις εργασίας κι αποδέχτηκαν συμβάσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές προκειμένου να διοριστούν. Και είναι δικαίωμα τους να θέλουν να διοριστούν. Πείτε στους αντικαταστάτες οι οποίοι περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο, από πόλη σε πόλη τι θα κάνουν μετά το 27; Θα σας σερβίρουν καφέ; Πείτε στους αορίστου τι θα απογίνουν. Ξέρετε… Δεν μπορείτε να απαντήσετε. Αφού δεν υπολογίζετε τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης και η σωστή επένδυση σε έναν τόπο δεν αφορά την επένδυση στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών. Επενδύεις σε ουσιαστικές αλλαγές που θα επιφέρουν πραγματικές αλλαγές στον χώρο της Εκπαίδευσης. Έχουμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε λεπτομέρειες κι αφήσαμε την ουσία. Και η ουσία είναι ο «Ανήφορος» όπως ακριβώς αποτυπώνεται στο ομώνυμο έργο του Καζαντζάκη.

Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, οι αορίστου, οι αντικαταστάτες εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους και αγανάκτηση τους στην πρόταση σας. Όλοι εμπλεκόμενοι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κραυγαλέα αδικία. 

‘Και να, τι θέλω τώρα να σας πω

Μες στις Ινδίες μέσα στην πόλη της Καλκούτας,

φράξαν το δρόμο σ’ έναν άνθρωπο.

Αλυσοδέσαν έναν άνθρωπο κει που εβάδιζε.

Να το λοιπόν γιατί δεν καταδέχουμαι

να υψώσω το κεφάλι στ’ αστροφώτιστα διαστήματα.

Θα πείτε, τ’ άστρα είναι μακριά

κι η γη μας τόση δα μικρή.

Ε, το λοιπόν, ό,τι και να είναι τ’ άστρα,

εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω.

Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,

πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,

είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει.

Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε’».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2968