Ο Σύνδεσμος Βιολόγων χαιρετίζει την υπερψήφιση της πρότασης νόμου για Ολιστική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση


«Θεωρούμε πώς οι συνάδελφοι Βιολόγοι είναι οι καταλληλότεροι για να εμπλακούν στο θέμα των γνωστικών και σωματικών πτυχών, με βάση τις  γνώσεις που τους προσφέρει το πτυχίο τους».

Ο Σύνδεσμος Βιολόγων Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ  με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την υπερψήφιση της πρότασης νόμου για Ολιστική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση.

«Όλοι οι έφηβοι έχουν το δικαίωμα στην ενημέρωση και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι προϋπόθεση για την πρόληψη σε θέματα υγείας. Στόχος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγηση είναι η υποστήριξη και η προστασία της σεξουαλικής ανάπτυξης των παιδιών και των νέων, ο εφοδιασμός τους με πληροφορίες και δεξιότητες, ώστε να κατανοούν και να χαίρονται τη σεξουαλικότητά τους με υπευθυνότητα και ασφάλεια στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και φιλίες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη τόσο για τη δική τους σεξουαλική υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία των τρίτων προσώπων.

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Στρατηγικής για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ορίζεται ως η μάθηση σε σχέση με τις γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, διαδραστικές και σωματικές πτυχές της σεξουαλικότητας».

Θεωρούμε πώς οι συνάδελφοι Βιολόγοι είναι οι καταλληλότεροι για να εμπλακούν στο θέμα των γνωστικών και σωματικών πτυχών, με βάση τις  γνώσεις που τους προσφέρει το πτυχίο τους. Επιπρόσθετα οι πιο πάνω πτυχές περιλαμβάνονται ήδη στα αναλυτικά προγράμματα Βιολογίας Μέσης Εκπαίδευσης τα οποία καλύπτουν ποικιλία θεμάτων Αγωγής Υγείας και διδάσκονται χρόνια από τους συναδέλφους.

Συγκεκριμένα παραδείγματα:

Α΄ Γυμνασίου: Ενότητα 6: Δημιουργώντας απογόνους

Γ΄ Γυμνασίου: Ενότητα 1: Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των μικροβίων

Α΄ Λυκείου: Ενότητα 1: Αναζητώντας τους αγνοούμενούς μας… Εισαγωγή στην κυτταρική διαίρεση

Β΄ Λυκείου: Ενότητα 4: Αναπαραγωγή

Γ΄ Λυκείου: Ενότητα 2: Νευρικός και Ορμονικός συντονισμός, Ενότητα 5: Μολυσματικές και μη μολυσματικές ασθένειες.

Τέλος, στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος Σεξουαλικής (διαφυλικής) Αγωγής, εφαρμόστηκε πιλοτικά επί σειρά ετών και με μεγάλη επιτυχία από συναδέλφους βιολόγους, το Βιολογικό-Ιατρικό μοντέλο.

Οι καθηγητές έτυχαν επιμόρφωσης μέσω σεμιναρίων και βιωματικών εργαστηρίων.

Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και μέσω της αξιολόγησης του διαφάνηκε εμπεριστατωμένα η σημαντική συμβολή της βιολογίας σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης".

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










874