Σύνδ. Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ: Το ΥΠΑΝ πρέπει να δώσει αναφορά σε διεθνή σώματα για τις αποφάσεις του


«Προτρέπουμε τον νυν Υπουργό Παιδείας να αφήσει και κάτι σε αυτόν που θα ακολουθήσει».

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει:

«Με έκπληξη είδαμε την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας  (18/01/23) ως προς τις πρόνοιες για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Προς τι η έκπληξη;

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν στη Βουλή ήταν υπό συζήτηση η πρόταση νόμου για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, ο Υπουργός Παιδείας κ. Προδρόμου επικαλείτο σοβαρά προβλήματα εφαρμογής της όπως δημιουργία διδακτικού υλικού και κυρίως αναδιαμόρφωση του ωρολόγιού προγράμματος.

Εξαιρετικά αντανακλαστικά! Πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας καθότι χτες (18/01/23) ανακοινώθηκαν ώρες διδασκαλίας της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες Γυμνασίου αλλά και στην πρώτη Λυκείου.

Βέβαια δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση, οι ώρες που ορίζει από πού θα βρεθούν. Επίσης δεν διευκρινίζει ποιους συμβουλεύτηκε. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, την ΟΕΛΜΕΚ, οι επιθεωρήσεις και όποιος άλλος ενδιαφερόμενος έτυχαν κάποιας ενημέρωσης; Για το κατά πόσο ρωτήθηκαν για την άποψη τους θεωρούμε περιττό να το θέσουμε ως ερώτημα. Έχει καταστήσει σαφές ο υπουργός πως η άποψη όλων πλην αυτού είναι περιττή.

Η μόνη ειδικότητα με την οποία αναφέρει ότι θα συνεργαστεί είναι αυτή της Οικιακής Οικονομίας. Γιατί; Θα παρακαλούσαμε να μας ενημερώσει επίσημα για αυτή του την επιλογή. Θεωρούνται οι πιο καταρτισμένοι; Με ποια κριτήρια; Ως Σύνδεσμος Βιολόγων σε προηγούμενη ανακοίνωση μας που χαιρετίζαμε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου καθιστούσαμε τους εαυτούς μας χρήσιμους τουλάχιστον ως προς τα γνωστικά πλαίσια του θέματος αυτού στηριζόμενοι πάντα στη κατάρτιση που μας δίνει το πτυχίο μας.

Για να μη θεωρούνται τα πιο πάνω κακεντρέχειες και επιπολαιότητες εκ μέρους μας αναλύουμε με βάση άρθρα και διεθνείς παράγοντες όπως UNESCO, WHO κ.α

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να έχει μια ολιστική προσέγγιση η οποία περιλαμβάνει βιολογική, ψυχολογική, κοινωνική και συναισθηματική σκοπιά.

Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες (με ολιστική ή όχι σκοπιά) τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση τη διδάσκουν οι βιολόγοι γιατί προφανώς αυτοί είναι οι μόνοι ειδικοί σε θέματα Αγωγής Υγείας σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα. Δεν υπάρχει πτυχίο Bιολογίας που να μην περιλαμβάνει στα προγράμματα σπουδών του μαθήματα ανατομίας, φυσιολογίας, βιοχημείας ακόμα ίσως και μοριακής βιολογίας του αναπαραγωγικού συστήματος.

Προκαλούμε το υπουργείο να μας παρουσιάσει αντίστοιχα μαθήματα που προσφέρει το πτυχίο οποιουδήποτε άλλου κλάδου.

Υπενθυμίζουμε στο Υπουργείο ότι πρέπει να δώσει αναφορά σε διεθνή ευρωπαϊκά και εθνικά σώματα για τις αποφάσεις του. Σε αυτά θα καταφύγει και ο σύνδεσμος μας αν δεν έχει τις απαραίτητες απαντήσεις.

Προτρέπουμε τον νυν Υπουργό Παιδείας να αφήσει και κάτι σε αυτόν που θα ακολουθήσει. Aς μην βιάζεται να εισάγει, χωρίς καμία μελέτη και με σκοπιμότητες άλλου τύπου, τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση όπως έκανε και με τις εξετάσεις τετραμήνων, των οποίων όλοι είμαστε μάρτυρες της επιτυχίας τους. Ας μην γίνουν τα παιδιά μας άλλη μια φορά πειραματόζωα.

Παρακαλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν επίσημη θέση για το θέμα.

Τον ετσιθελισμό κάποιων τον ενισχύει η σιωπή των πολλών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1083