Συμβουλές σε ομιλητές με χρήση διαφανειών


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ*

Βρέθηκα πάρα πολλές φορές στη δύσκολη θέση να είμαι ακροατής ομιλιών και εισηγήσεων με χρήση οπτικοακουστικής παρουσίασης. Δύσκολη θέση, διότι κάθε φορά συνειδητοποιώ μετά λύπης αλλά και κούρασής μου, το παράλογο και άτοπο των συγκεκριμένων παρουσιάσεων. Ως γνωστό, ενώ εκ του αντικειμένου, η παρουσίαση διαφανειών π.χ. τύπου Power Point ή άλλως πως έχει σκοπό να υποβοηθήσει τον ομιλητή να γίνει πιο κατανοητός και επεξηγηματικός στην ανάπτυξη του θέματός του, κατάντησε να χρησιμεύει μόνο για να παρουσιάζει τις σημειώσεις και πολλές φορές αν είναι δυνατόν γραμμένη την ίδια τη διάλεξή του ομιλητή. Το φαινόμενο αυτό είναι δείγμα κακής οργάνωσης, αδυναμίας, «ερασιτεχνισμού», προχειρότητας αλλά και παντελούς αδιαφορίας για τον ακροατή.

Ενώ η χρήση διαφανειών είναι καθαρά υποβοηθητική, με σκοπό την οπτικοποίηση σημείων διάλεξης ή εισήγησης, στο τέλος καταντά να υποβοηθά μόνο τον ομιλητή για να του θυμίζει τα σημεία της διάλεξής του. Το μόνο που καταφέρνει είναι να αναγκάζει τον ακροατή να παιδεύεται μεταξύ του προφορικού του λόγου και των κειμένων της παρουσίασης και να αγωνίζεται με γογγυσμό να επιλέξει σε ποιο από τα δύο θα επικεντρωθεί για να μείνει συντονισμένος.

Η παρουσίαση πρέπει να περιλαμβάνει μόνο εικόνες, σύμβολα, σχήματα, γραφικές παραστάσεις, βίντεο, συνδυασμό εικόνων και ήχων, φωτογραφίες και σίγουρα και απόλυτα όχι αραδιασμένα κείμενα, πόσο μάλλον τις ίδιες τις σημειώσεις του ομιλητή. Επιτέλους, υπό όποια ιδιότητα κι αν παρουσιάζουμε θέματα, είτε ως εκπαιδευτικοί, είτε ως ομιλητές σεμιναρίων και συγκεντρώσεων, είτε ως επαγγελματίες, είτε ως υπεύθυνοι εκστρατείας ενημέρωσης ας είμαστε πιο υπεύθυνοι, συνεπείς και γνώστες του τι, του πώς και σε ποιους παρουσιάζουμε. Να κάνουμε χρήση διαφανειών μόνο αν έχουμε να προσθέσουμε κάτι περισσότερο από τον λόγο και το κείμενο. Να χρησιμοποιούμε διαφάνειες μόνο αν έχουμε την όρεξη και την διάθεση να κουραστούμε λίγο περισσότερο για να εμπλουτίσουμε με φαντασία και παιδαγωγικότητα την παρουσίασή μας. Αν έχουμε την καλή φιλοδοξία να «σκηνοθετήσουμε» μια γλαφυρή, ξεκούραστη και άμεση διάλεξη λόγου και εικόνας που θα κάνει πραγματική εντύπωση και όχι απλά να προκαλέσουμε μια ακόμα άσκηση υπομονή στους ακροατές μας.

*Θεολόγου Εκπαιδευτικού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










914