Η επιτακτική ανάγκη της αύξησης των Μόνιμων Οργανικών θέσεων και οι αορίστου ετών… 17


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Ως ΟΕΛΜΕΚ έχουμε επισημάνει εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, την επιτακτική ανάγκη αύξησης των Μόνιμων Οργανικών θέσεων στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι αδικαιολόγητο το γεγονός ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2022-2023 το ποσοστό των εκπαιδευτικών αναγκών που καλύπτεται με διορισμούς συμβασιούχων και αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς έχει ξεπεράσει το 15%, τη στιγμή που σύμφωνα με επίσημη παραδοχή στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις 5%.

Το υψηλό αυτό ποσοστό  δημιουργεί μια σειρά αχρείαστων εκπαιδευτικών αλλά και εργασιακών προβλημάτων. Προβλήματα όπως η καθυστέρηση στη στελέχωση των σχολείων και η έλλειψη σταθερότητας του εκπαιδευτικού προσωπικού, θα μπορούσαν να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των μόνιμων θέσεων, ενώ ο κίνδυνος της σταδιακής -στην πράξη- ακύρωσης του Νέου Συστήματος Διορισμών θα γινόταν μικρότερος.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην εργασιακή ανασφάλεια και το επαναλαμβανόμενο άγχος που συνοδεύει τον διορισμό με σύμβαση. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν συνάδελφοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας οι οποίοι κάθε χρόνο να αναγκάζονται να περνούν το καλοκαίρι τους με την αβεβαιότητα του επαναδιορισμού τους ή μη. Είναι αδιανόητο να έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας, να έχουν γυρίσει όλη την Κύπρο αλλά λόγω του καθεστώτος εργοδότησής τους να μην έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν οι μόνιμοι συνάδελφοί τους.

Σε συγκεκριμένες  δε ειδικότητες όπως οι Θεατρολόγοι, οι καθηγητές Ρωσικών και οι καθηγητές Ισπανικών η κατάσταση, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να προκαλεί ντροπή σε κάποιους. Αλήθεια, μπορεί κάποιος να διανοηθεί να εργάζεται για 17 χρόνια και να αντιμετωπίζει κάθε χρόνο τα προβλήματα που δημιουργεί το συγκεκριμένο καθεστώς εργοδότησης; Προβλήματα που ξεπερνούν το εργασιακό περιβάλλον και αγγίζουν πτυχές της κοινωνικής και οικογενειακής τους ζωής.  Εδώ και τέσσερα χρόνια που είμαι στη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ κάθε χρόνο τίθεται το θέμα της προσφοράς μόνιμων θέσεων σε αυτές τις ειδικότητες και κάθε χρόνο πεισματικά το Υπουργείο αρνείται προβάλλοντας διάφορες  δικαιολογίες.

Επιβάλλεται λοιπόν άμεσα το Υπουργείο να προχωρήσει στην αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων και να κάνει με ένα πιο δίκαιο τρόπο την κατανομή τους. Ευελπιστώ ότι η νέα πολιτική προϊστάμενος του Υπουργείου, που γνωρίζει το ζήτημα και με το αίσθημα δικαιοσύνης που τη  χαρακτηρίζει θα επιληφθεί άμεσα του θέματος. Όσον αφορά την ΟΕΛΜΕΚ και ιδιαίτερα το νέο Κ.Δ.Σ που θα  προκύψει από τις επικείμενες εκλογές πρέπει να διατηρήσει το θέμα ψηλά στην ατζέντα και αν χρειαστεί να περάσει σε πιο δυναμικό τρόπο διεκδίκησης του.

*Γενικός Ταμίας ΟΕΛΜΕΚ

Υποψήφιος Γ.Α Προοδευτικής Λάρνακας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










6700