ΔΗΚΙ Καθηγητών: Να παραμείνει μόνο μια κεντρική εξέταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς


Κατάργηση της ενδιάμεσης κεντρικής εξέτασης του Ιανουαρίου για όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Καθηγητών για το θέμα των εξετάσεων τετραμήνων αναφέρει:   

«Ο προβληματισμός που επικρατεί στις τάξεις των Εκπαιδευτικών, των Οργανωμένων Γονιών και Μαθητών, αναφορικά με τις εξετάσεις στο τέλος κάθε τετραμήνου, τόσο στο Λύκειο όσο και στο Γυμνάσιο, είναι  πολύ μεγάλος. Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η Νομοθεσία αυτή  που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2017, προκαλεί σωρεία προβλημάτων που δεν είναι προς όφελος  των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των μαθητών, των εκπαιδευτικών,  της  εκπαιδευτικής  διαδικασίας  και γενικά  του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Οι εκπαιδευτικοί λόγω  πίεσης  από την έλλειψη διδακτικού χρόνου (που οφείλεται στις εξεταστικές περιόδους)  τρέχουν να καλύψουν τη διδακτέα ύλη, η οποία στα  πλείστα των εξεταζόμενων μαθημάτων είναι βεβαρημένη. Αποτέλεσμα   τούτου μεγάλος αριθμός μαθητών να μην εμπεδώνουν, να αγχώνονται και να πιέζονται σε μεγάλο βαθμό  όπως και οι γονείς τους  και να τρέχουν καθημερινά στα Φροντιστήρια για την κάλυψη των αναγκών τους.

Επιπρόσθετα, η πιο σημαντική πηγή αξιολόγησης, η διαμορφωτική αξιολόγηση, μέσω  της οποίας εντοπίζονται οι δυνατότητες, οι αδυναμίες, τα κενά, οι ελλείψεις των μαθητών δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ο Ιανουάριος πάει χαμένος λόγω των εξετάσεων με αποτέλεσμα  την απώλεια  πολύτιμου διδακτικού χρόνου αλλά και η  μεγάλη αποχή/απουσία των μαθητών από τη διδακτική διαδικασία απορρυθμίζει τους μαθητές με αποτέλεσμα να χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι να βρουν ξανά το ρυθμό τους. Οι τελειόφοιτοι μαθητές υποχρεώνονται να παρακαθήσουν σε τρείς κεντρικές εξετάσεις σε μία περίοδο πέντε ( 5) μηνών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και όχι μόνο, οι θέσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ (ΔΗ.ΚΙ.) Καθηγητών  για τις  εξετάσεις τετραμήνων και γενικότερα για την αξιολόγηση των μαθητών, είναι:

1.   Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ. Η θέση αυτή διαμορφώθηκε  με πλειοψηφία, ύστερα από κοινή πρόταση που κατέθεσε η  ΔΗ.ΚΙ. με άλλες Κινήσεις στην ΠΣΓΑ  της ΟΕΛΜΕΚ, στις 21 Ιουνίου 2022. Τονίζουμε ότι, η κατάργηση της κεντρικής εξέτασης στο τέλος του Α΄ τετραμήνου αποτελεί  κοινή θέση της ΟΕΛΜΕΚ, των Οργανωμένων Γονιών και της ΠΣΕΜ.

2.  ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ (ΕΝΙΑΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Με την κεντρική ενιαία εξέταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς διασφαλίζεται η ισότιμη αντιμετώπιση για όλους τους μαθητές , για όλα τα Γυμνάσια/Λύκεια.

Η ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΩΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1055