Εκλογές ΟΕΛΜΕΚ 2023


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Μια ΟΕΛΜΕΚ συντηρητική, αντιδραστική θα είναι ολέθρια εξέλιξη για τα εκπαιδευτικά πράγματα του τόπου και όχι μόνο. Θέλουμε μια ΟΕΛΜΕΚ διεκδικητική, τροχοπέδη στις κάθε λογής συντηρητικές αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας και αφορούν τόσο στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης όσο και στους στόχους, τη φιλοσοφία και τους προσανατολισμούς της.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, έχει καταξιωθεί στο χώρο της εκπαίδευσης ως πρωτοπόρα δύναμη, μέσα από την αγωνιστικότητά της, τη διεκδικητικότητά  της, τις ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές της προτάσεις που δικαιώθηκαν στον χρόνο. Συγκεκριμένα :

  • Εξετάσεις Τετραμήνων: Ξεκινήσαμε μόνοι στην αρχή να υπερασπιζόμαστε την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού, για να συνεπάρουμε στην πορεία ολόκληρο το εκπαιδευτικό κίνημα, τους οργανωμένους γονείς, τη Βουλή.
  • Το ξεσήκωμα του 2018: Πάνω από δέκα χιλιάδες εκπαιδευτικοί ξεσηκώθηκαν ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ,οι οποίες έπλητταν το δημόσιο σχολείο, αλλά και τα κεκτημένα των εκπαιδευτικών, άρρηκτα συνυφασμένα με τα εκπαιδευτικά και με προμετωπίδα την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων
  • Α.Τ.Α : Το 2001, χωρίς να υπάρχει κάποια οικονομική κρίση ενόψει, η κυβέρνηση προχωρεί σε κουτσούρεμα της Α.Τ.Α. Το συνδικαλιστικό κίνημα αντιστέκεται, μαζί και η ΟΕΛΜΕΚ, στην ηγεσία της οποίας βρισκόταν η Προοδευτική. Θλιβερή παραφωνία η κίνηση καθηγητών ΑΛΛΑΓΗ μαζί και η ΣΕΚ που τάχθηκαν με την κυβέρνηση και τους βιομήχανους. 2023, το συνδικαλιστικό  κίνημα διεκδικεί επαναφορά της Α.Τ.Α που είχε περικοπεί κατά την οικονομική κρίση και το 2017 είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους η σταδιακή επαναφορά της στα πλαίσια της φιλοσοφίας του θεσμού. Η Προοδευτική ευρισκόμενη και στην ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ συμπορεύεται και διεκδικεί
  • Ενιαίο Λύκειο: Μόνο η Προοδευτική διαφώνησε έντονα με την εφαρμογή του το 2001. Μετά από δεκαπέντε χρόνια η κυβέρνηση που το εφάρμοσε [ΔΗΣΥ],δηλώνει mea culpa, πράγμα που δεν έπραξε ποτέ η ΑΛΛΑΓΗ, η παράταξη που το ψήφισε στην ΟΕΛΜΕΚ.
  • Παράταση ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος: Η Προοδευτική, σχεδόν μόνη της, αντιστάθηκε και σε αυτό το μέτρο, που συνιστούσε μια ακόμα αντινεανική μεθόδευση. Ζήτησε καταφυγή στον κλάδο, ο οποίος με δημοψήφισμα το απέρριψε με ποσοστό 60% με 40% αντίστοιχα. Η κυβέρνηση το αγνόησε και προχώρησε στην εφαρμογή του και αργότερα σε επέκταση στο 65ο.
  • Κατάργηση Επιθεωρητισμού: Υπέρ μόνο η ΑΛΛΑΓΗ. Η προηγούμενη κυβέρνηση το οδήγησε στις ελληνικές καλένδες. Ο Επιθεωρητισμός θεωρείται, από όλες τις αξιολογήσεις του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος, ως μια από τις σοβαρότερες παθογένειες του.
  • Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση: Η προοδευτική υπερασπίστηκε το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα που επιτελέστηκε ποτέ στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου, όπου έλαβε μέρος σχεδόν το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου, όπως και αρκετοί Ακαδημαϊκοί.  Δυστυχώς, στην αντίπερα όχθη, η κίνηση καθηγητών ΑΛΛΑΓΗ, και κάποια κόμματα στη Βουλή, το πολέμησαν.  Το 2013, η κυβέρνηση το σταμάτησε, όπως και τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα της Επιτροπής Τσιάκαλου.

Φίλοι και Φίλες,

Σήμερα ζητούν τη ψήφο σας, αυτοί που με όλη την αντίδραση και συντηρητισμό τους στάθηκαν απέναντι στον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Σχολείου και στα κεκτημένα και τις διεκδικήσεις του κλάδου. 

Εμείς, είμαστε ΕΔΩ, σας κοιτάζουμε στα μάτια και ζητούμε τη στήριξή σας για να συνεχίσουμε με περισσότερη δύναμη τον αγώνα για πρόοδο και εκσυγχρονισμό, για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας.

Δεν είμαστε ΕΔΩ για να διεκδικήσουμε οφίκια, προσωπικό όφελος, ικανοποίηση φιλοδοξιών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Πέμπτης θα δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές για αγώνα.  Διαφορετικά, τα όποια πισωγυρίσματα δεν θα αφορούν μόνο τον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό, αλλά γενικότερα το χώρο της εκπαίδευσης και του μέλλοντος της παιδείας του τόπου.

Μια Προοδευτική δυνατή αποτελεί ασπίδα μας.  Μια πολύ δυνατή Προοδευτική θα αποτελέσει και την ασπίδα και το δόρυ, απέναντι στις όποιες μεθοδεύσεις, από οπουδήποτε κι΄αν προέρχονται.

  • ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
  • ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΗ, ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ

*Διευθυντής Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2747