Στις 25/5/2023 ψηφίζουμε «Αλλαγή» για μια ΟΕΛΜΕΚ πιο ουσιαστική, πιο διεκδικητική


ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

   Στις   13 από τις 16 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις της ΟΕΛΜΕΚ (από το 1981 και έπειτα) , η Μεγάλη Παράταξη  ( ΑΛΛΑΓΗ ) της οργάνωσης, είχε αναδειχθεί νικήτρια. Το εκλογικό ποσοστό που καταλάμβανε  η  ΑΛΛΑΓΗ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση  ήταν κατά βάση  από 30%  μέχρι 39 % ( συγκεκριμένα : 29,46% το 2008 – χαμηλότερο ποσοστό, 39,38%   το 1989 – ψηλότερο ποσοστό). Αξιοσημείωτα ποσοστά, τα οποία δεν καταλαμβάνει κανένα πολιτειακό κόμμα σε εκλογές του κράτους μας.

  Εύλογα θα διερωτηθεί κανείς πως και γιατί η ΑΛΛΑΓΗ καταγράφει διαχρονικά αυτά τα εκλογικά ποσοστά. Για όσους από εμάς έχουμε ανδρωθεί συνδικαλιστικά στους κόλπους της ΑΛΛΑΓΗΣ, η απάντηση είναι απλή. Η κίνηση καθηγητών ΑΛΛΑΓΗ, είναι η μόνη παράταξη που υπηρετεί συγκεκριμένες αρχές, αξίες και ιδανικά. Είναι η μόνη παράταξη με σταθερή πολιτική και στέρεες θέσεις στα συλλογικά όργανα (Π.Σ.Γ.Α, Κ.Δ.Σ, Γραμματεία) της ΟΕΛΜΕΚ. Είναι η παράταξη η οποία έχει ορθολογιστική προσέγγιση και  διαχείριση των θεμάτων που παρουσιάζονται στην Οργάνωση, μακριά από λαϊκίστικες  αντιλήψεις.

ΑΡΧΕΣ- ΑΞΙΕΣ- ΙΔΑΝΙΚΑ

    Από καταβολής της και υπηρετώντας πιστά το καταστατικό της, η παράταξη υπηρετεί  δύο συγκεκριμένες αξίες, το ΕΘΝΟΣ και τη ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Στον τρόπο δράσης και λειτουργίας της, εύκολα εντοπίζει κάποιος την προσήλωση στα ιδεώδη της Ελλάδας και στις αρχές του Χριστιανισμού. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εκδηλώσεις οργανώνονται  τακτικά εκ μέρους της ΑΛΛΑΓΗΣ, τιμώντας τους ήρωες του Αγώνα του 1955-59. Η παράταξη εκπροσωπείται σε πληθώρα άλλων πολιτειακών εκδηλώσεων κάθε χρόνο, οι οποίες αποτίνουν  φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν στους αγώνες της Πατρίδας. Επιπρόσθετα εκδίδει σε τακτική βάση το περιοδικό «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», με πλούσια θεματολογία η οποία καλύπτει εκτός από εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά θέματα, και τα προαναφερθέντα ζητήματα. Μόνο κατά τη φετινή σχολική χρονιά εκδόθηκαν και διανεμήθηκαν δωρεάν στους καθηγητές παγκύπρια τρία τεύχη (1ο τεύχος: αφιέρωμα στην Κερύνεια,  2ο τεύχος: αφιέρωμα στην Αμμόχωστο,  3ο τεύχος:  εκλογικό).

 ΣTAΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

        Οι αποφάσεις της παράταξης, διαμέσου των εκπροσώπων της στα συλλογικά όργανα της ΟΕΛΜΕΚ, χαρακτηρίζονται από ευθυκρισία και ορθολογισμό. Οι θέσεις μας υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο το καλώς νοούμενο συμφέρον του Δημόσιου Σχολείου. Γνώμονας των τοποθετήσεών μας, είναι η προαγωγή της δημόσιας εκπαίδευσης και η προάσπιση των δικαιωμάτων των καθηγητών. Η ΑΛΛΑΓΗ χωρίς να υπολογίζει οποιοδήποτε κόστος, τόλμησε  και τολμά να παίρνει καινοτόμες  αποφάσεις  και να ασκεί κριτική σε όποιον με τις ενέργειές του αντιστρατεύεται το Δημόσιο Σχολείο. Επί παραδείγματι, πρωτοστάτησε τόσο στην αναδόμηση του Νέου Ωρολογίου Προγράμματος το 2015, όσο και στη δημιουργία του Ν.Σ.Δ των εκπαιδευτικών  την ίδια χρονιά, περίοδο κατά την οποία βρισκόταν στην Ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ. Αποφάσεις και αλλαγές οι οποίες αν και κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση, είχαν βραχυπρόθεσμο κόστος για την παράταξη ( μείωση εκλογικού ποσοστού(30,63%)στις εκλογές 2017),αφού εκ πρώτης έπλητταν υποομάδες καθηγητών. Όμως  η ανάληψη και νομή της εξουσίας  και ο διαμοιρασμός των λαφύρων που αυτή συνεπάγεται, δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, ούτε ίδιον της Μεγάλης Παράταξης. Διαχρονικά αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα άλλων παρατάξεων… (Πιο συγκεκριμένα, για όσους έχουν ασθενή μνήμη, θυμίζω τη σύμπραξη τριών(!) παρατάξεων (Προοδευτική, Δη.Κι, Νέα Πνοή) το 2017 και (Προοδευτική, Δη.Κι, Νέα Κίνηση) το 2020  για ανάληψη της ηγεσίας και αποκλεισμό της ΑΛΛΑΓΗΣ που ήταν πρώτη δύναμη (με πολλή διαφορά) και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις).  Έντονη κριτική ασκήθηκε από  την παράταξη κατά περιόδους σε αποφάσεις της Κυβέρνησης, σε αποφάσεις της Βουλής, αλλά και σε αποφάσεις του ΥΠΑΝ , αποδεικνύοντας ότι  είναι μια ανεξάρτητη παράταξη, η οποία δεν ποδηγετείται ποτέ και από κανένα (μερικές από τις ανακοινώσεις της ΑΛΛΑΓΗΣ που το αποδεικνύουν : 20/11/22: Tα ατοπήματα του Προέδρου και του ΔΗ.ΣΥ στους  διορισμούς της ΕΕΥ,   7/12/22: Kανένα ψήφισμα δεν μπορεί να διαγράψει την εθνική προσφορά του Γ. Γρίβα ,  30/12/22: Mη αποδεκτή η εισήγηση του ΥΠΑΝ για διοριστέους συμβασιούχους, κ. ο. κ).

       Η ιστορία λοιπόν της ΑΛΛΑΓΗΣ αν και δεν μπορεί να αποτυπωθεί σ’ ένα άρθρο, είναι μεγάλη. Η δε συνεισφορά της στα εκπαιδευτικά πεπραγμένα, ακόμη πιο μεγάλη, κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη επιστροφής της παράταξης στην ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ. Αντικειμενικά, οι δύο τελευταίες τριετίες σε επίπεδο συνδικαλιστικών διεκδικήσεων και κατακτήσεων ουσιαστικά δεν απέδωσαν (εξαιρουμένης της δημιουργίας, με καθυστέρηση μιας δεκαετίας, του Νέου Συνταξιοδοτικού Σχεδίου για νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς). Ενδεχόμενη επιστροφή της ΑΛΛΑΓΗΣ στο πηδάλιο της ΟΕΛΜΕΚ μετά τις εκλογές της 25ης  Μαΐου 2023, θα σημάνει αυτόματα και την έναρξη ενός πιο υπεύθυνου και διεκδικητικού συνδικαλισμού εκ μέρους της Οργάνωσης.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2023-2026

     Επειδή στην ΑΛΛΑΓΗ όσα λέμε, τα υλοποιούμε, για την επόμενη τριετία το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής πολύ σοβαρά ζητήματα (τα οποία έμειναν μετέωρα από τις προηγούμενες ηγεσίες  της ΟΕΛΜΕΚ):

     α) Δραστική αύξηση των μόνιμων θέσεων στη Μέση Εκπαίδευση  με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των μη μόνιμων εκπαιδευτικών και την καλύτερη στελέχωση των σχολείων (15% των εκπαιδευτικών κατέχουν αυτή τη στιγμή μη μόνιμη θέση, ποσοστό τριπλάσιο με το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρώπη). Οι ηγεσίες της ΟΕΛΜΕΚ 2017-2020 και 2020-2023, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι αν και προσπάθησαν, δεν κατόρθωσαν να πετύχουν κάτι ουσιαστικό  για το άνωθεν ζήτημα.

     β) Βελτίωση του Ν.Σ.Δ στην Εκπαίδευση, διόρθωση των στρεβλώσεων που παρουσιάζει και διασφάλιση της επαγγελματικής αποκατάστασης των εκπαιδευτικών που δε θα βρίσκονται σε μόνιμη θέση το 2027. Οι ηγεσίες της ΟΕΛΜΕΚ 2017-2020 και 2020-2023, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι αν και προσπάθησαν, δεν κατόρθωσαν να πετύχουν κάτι ουσιαστικό  για το άνωθεν ζήτημα.

      γ) Αποκατάσταση μισθολογικών δικαιωμάτων και προσπάθεια ανάκτησης των πέντε προσαυξήσεων που  παγιοποιήθηκαν την περίοδο 2012-2016 και δημιούργησαν ανισορροπία  στο μισθολόγιο των εργαζομένων. Οι ηγεσίες της ΟΕΛΜΕΚ 2017-2020 και 2020-2023, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν κατόρθωσαν να πετύχουν κάτι ουσιαστικό  για το άνωθεν ζήτημα, αλλά χρέωσαν και μ’ ένα υπέρογκο ποσό τις τσέπες των καθηγητών. Θυμίζω για το συγκεκριμένο, ότι  3500 καθηγητές πλήρωσαν συνολικά 180.000 ευρώ για προσφυγές σε δύο δικηγορικά γραφεία, αλλά οι προσφυγές δεν κερδήθηκαν  στο Ανώτατο Δικαστήριο (απόφαση 10/4/2020).

      δ) Τροποποίηση νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία Σχολείων παρομοίου τύπου και σύσταση εποπτικού οργάνου στο ΥΠΑΝ  για αποτελεσματικό έλεγχο της Ιδιωτικής Μέσης Εκπαίδευσης (ισότιμο και αντίστοιχο έλεγχο με τη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση). Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ έχει προχωρήσει το 2023 σε καταγγελία στον Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή  για αρκετά «περίεργα» που συνέβησαν  το 2022 και 2023 στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Απαιτείται όμως πιο δυναμική συνέχεια.

         Πασιφανές λοιπόν ότι οι καιροί απαιτούν επιστροφή της ΑΛΛΑΓΗΣ στο προσκήνιο της ΟΕΛΜΕΚ. Η Οργάνωση έχει πλέον ανάγκη από συνδικαλιστές οραματιστές και όχι διεκπεραιωτές, από συνδικαλιστές που τολμούν να παράγουν έργο κάτω από δύσκολες συνθήκες και όχι απλώς να  κάνουν επικοινωνιακή πολιτική, από συνδικαλιστές οι οποίοι μπορούν να είναι ωφέλιμοι και αποτελεσματικοί και ας μην είναι  κατ’ ανάγκην αρεστοί και δημοσιοσχετίστες. Οι συνδικαλιστές αυτοί βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της ΑΛΛΑΓΗΣ. Στις εκλογές της 25ης  Μαΐου ψηφίζουμε ΑΛΛΑΓΗ για να γίνει η Μεγάλη Παράταξη ακόμη μεγαλύτερη και η ΟΕΛΜΕΚ ακόμη πιο ισχυρή και μαχητική.0

*Μαθηματικός

Β.Γεν. Γραμματέας ΟΕΛΜΕΚ 2022-23




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2090