Το διακύβευμα των εκλογών


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Οι εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης είναι, κατά την άποψή μου πολύ σημαντικές. Είναι σημαντικές, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι το ποιος είναι στην ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ επηρεάζει τις εξελίξεις σε μια πλειάδα θεμάτων που άπτονται τόσο των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών όσο και της ίδιας της φιλοσοφίας του Δημόσιου Σχολείου και  επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο τον χαρακτήρα του Δημόσιου Σχολείου όσο και την εργασιακή καθημερινότητα εκπαιδευτικών και μαθητών.

Οι συγκεκριμένες εκλογές αφορούν τη συνδικαλιστική μας οργάνωση και όχι τα κόμματα. Αν κάποιοι θέλουν να επιδείξουν τον «κομματικό τους  πατριωτισμό» θα έχουν την ευκαιρία να το πράξουν σε πολλές άλλες εκλογικές διαδικασίες στο μέλλον.

Σε αυτές τις εκλογές κρίνονται οι παρατάξεις αλλά και τα άτομα, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων την τελευταία τριετία, για τα έργα και τις παραλείψεις τους.

Έχοντας τη χαρά και την τιμή να υπηρετώ τα τελευταία 6 χρόνια την Οργάνωση, είτε ως μέλος του Κ.Δ.Σ., είτε ως Γενικός Γραμματέας και Γενικός Ταμίας και εκπροσωπώντας την Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών είμαι πραγματικά υπερήφανος για όσα έχουν επιτευχθεί. Αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέσα από διεκδίκηση αλλά και διαπραγματευτική ικανότητα σε συνεργασία φυσικά και με τις υπόλοιπες κινήσεις που ήταν μαζί μας στη ηγεσία της Οργάνωσης. Επιγραμματικά συνοψίζω μερικά από αυτά:

  • Η μεγάλη επιτυχία του 2018 με τις μαζικές κινητοποιήσεις του κλάδου που κατάφεραν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης για μαζική εξαφάνιση κεκτημένων και θα έστελναν στην ανεργία εκατοντάδες συναδέλφους. Σχεδιασμοί που αποτράπηκαν παρόλο που πέρασαν μέσα από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο περισσότερες από μια φορές.
  • Η υπογραφή της συμφωνία το 2017 για κλιμακωτό τερματισμό των αποκοπών που ολοκληρώθηκε εντελώς  με τον μηδενισμό πλέον το αποκοπών σε όλους τον Ιανουάριο του 2023. Ένας στόχος που χαρακτηριζόταν  από μια κίνηση εντός ΟΕΛΜΕΚ ως ουτοπικός αφού σύμφωνα με αυτούς οι αποκοπές ήταν μόνιμες.
  • Η επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος με την ένταξη των συναδέλφων που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2011 σε κρατικό συνταξιοδοτικό σχέδιο πανομοιότυπο με αυτό των υπόλοιπων συναδέλφων τους.
  • Ο τερματισμός της φορολόγησης του εφάπαξ για όλους τους συναδέλφους. Μια φορολόγηση εντελώς άδικη αφού μετά το 2012 όλοι συνεισφέρουν για το συγκεκριμένο ποσό.
  • Η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνου με όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα  που έχουν προκαλέσει. Οι παραδοχές για τα προβλήματα από την ίδια την ΥΠΑΝ στην πρόσφατη παρουσίαση είναι πολύ διαφωτιστικές.. Έχω προσωπικές εμπειρίες από την έπαρση με την οποία αντιμετωπίζονταν οι διαφωνίες μας για τις εξετάσεις τετραμήνου με τη μόνιμη επωδό πως «είναι νόμος και δεν αλλάζει». Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα μια κίνηση εντός ΟΕΛΜΕΚ που εξακολουθεί να  υποστηρίζει σθεναρά τις εξετάσεις και που ελπίζει ακόμα ότι ένα θετικό εκλογικό της αποτέλεσμα μπορεί να διασώσει τις εξετάσεις τετραμήνου.
  • Η αναβάθμιση του κύρους της Οργάνωσης και η για πρώτη φορά ισότιμή αντιμετώπισή της από θεσμικά όργανα της Πολιτείας.
  • Η θέσπιση συμμαχιών με όλες τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές Οργανώσεις του τόπου, κάτι που ενισχύει τη θέση μας σε διάφορες διεκδικήσεις.
  • Η έμφαση επιτέλους στον πολιτιστικό και πνευματικό ρόλο της Οργάνωσης με τη δημιουργία Θεατρικού Σχήματος και Χορωδίας της ΟΕΛΜΕΚ. Ήδη σε λίγες μέρες θα έχουμε τη δεύτερη θεατρική παράσταση ενώ πολύ πρόσφατη ήταν η  εντυπωσιακή παράσταση της Χορωδίας μας σε εκδήλωση που τιμούσε το έργο των Κυπρίων Δημιουργών Καθηγητών στη Λεμεσό.

Προφανώς, υπάρχουν ακόμα  αρκετά ζητήματα τόσο στον συνδικαλιστικό όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα. Ζητήματα στα οποία πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία το επόμενο Κ.Δ.Σ και να βάλει σε προτεραιότητα. Ζητήματα όπως η άμεση αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων, η άρση της αδικίας των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, η ανάκτηση των χαμένων προσαυξήσεων, ο διαφοροποιημένος τρόπος υπολογισμού των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, η αξιολόγηση και διόρθωση των στρεβλώσεων των Ωρολογίων και Αναλυτικών Προγραμμάτων, η επέκταση της εργαστηριοποίησης σε συγκεκριμένα μαθήματα που είναι κατεξοχήν εργαστηριακά, η βελτίωση του ΝΣΔ και τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν το 2027 και άλλα. Το βέβαιο είναι ότι το συνολικό πρόσημο είναι θετικό και πως η συγκεκριμένη ηγεσία μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχή έκβαση σε αντίθεση με άλλες κινήσεις που διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων με ανέξοδες υποσχέσεις και ενώ τα περισσότερα από τα πιο πάνω έχουν απολεσθεί σε περιόδους που αυτοί βρίσκονταν στην ηγεσία της Οργάνωσης.

Τελειώνοντας μια πολύ σημαντική παράμετρος, κατά την άποψή μου, είναι η αξιοπρεπής εκπροσώπηση της Οργάνωσης. Ποιος μπορεί δηλαδή να μας κάνει όλους υπερήφανους όταν μας εκπροσωπεί σε διάφορες συναντήσεις ή σε διάφορες δημόσιες εμφανίσεις. Ως στέλεχος της Προοδευτικής είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τους δύο Προέδρους της ΟΕΛΜΕΚ εκ μέρους της κίνησής μας αυτά τα 6 χρόνια. Το ύφος, το ήθος και η ικανότητα στον  τρόπο εκπροσώπησης της ΟΕΛΜΕΚ από τον Γιάννο Σωκράτους και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο ήταν κατά γενική ομολογία υποδειγματικά.  Η παραμονή αυτού του ύφους και ήθους είναι λοιπόν και η πρόταση μας για τις επερχόμενες εκλογές. Για εμάς στην Προοδευτική τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που εκπροσωπούν την κίνηση είναι πολύ σημαντικά.

Το διακύβευμα λοιπόν των εκλογών είναι αν θα πορευτούμε με τη συγκεκριμένη αξιοπρεπή  εκπροσώπηση, που μας έκανε περήφανους ή αν θα επανέλθουμε πίσω στο ύφος εκπροσώπησης που γνωρίσαμε καλά πριν από το 2017. Οι παλαιότεροι συνάδελφοι θυμούνται, οι νεαρότεροι ας το ψάξουν λίγο.

Το διακύβευμα είναι αν θα συνεχίσουμε να είμαστε διεκδικητικοί φέρνοντας αποτελέσματα για όλους ή αν επιστρέψουμε στις εποχές των συνεχόμενων απωλειών και υποχωρήσεων.

Και μην ξεχνάτε…….. μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται.

*Γενικός Γραμματέας Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών

Γενικός Ταμίας ΟΕΛΜΕΚ

Υποψήφιος Γ.Α Λάρνακας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1098