«Δε θα αποδεχτούμε να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με περισσότερους από 16 μαθητές στα εργαστήρια μας και ούτε θα αναλάβουμε τις ευθύνες σε περίπτωση ατυχήματος. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το ΥΠΑΝ»
Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας (ΟΕΛΜΕΚ) αναφέρει:
«Το ΔΣ του Συνδέσμου Σχεδιασμού και Τεχνολογίας (ΟΕΛΜΕΚ) εκφράζει την αγανάκτηση του για τη στάση του ΥΠΑΝ απέναντι στον κλάδο και στα όσα έχουν πρόσφατα συμφωνηθεί σε επίσημη συνάντηση, στην παρουσία του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, του Επιθεωρητή του μαθήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας και της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ.
Συγκεκριμένα βάση των πρακτικών, έχουν συμφωνηθεί προς υλοποίηση για τη σχολική χρονιά 2023-2024 τα ακόλουθα:
Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι τίποτα από τα πάρα πάνω δεν έχει υλοποιηθεί, ούτε καν τροχοδρομηθεί, ενώ οι προγραμματισμοί για τη νέα σχολική χρονιά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες για υλοποίηση των πιο πάνω συμφωνηθέντων, βρίσκουμε μπροστά μας ένα ντόμινο ασυνεννοησίας μεταξύ Γενικού Διευθυντή, Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Γραφείου Προγραμματισμού για το ποιος θα τα υλοποιήσει.
Είναι ειλικρινά να διερωτάται κανείς τι είναι πιο ανησυχητικό; Η απαξίωση της μελέτης ενός εμπειρογνώμονα που το ίδιο το ΥΠΑΝ πλήρωσε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το φορολογούμενο πολίτη για υλοποιηθεί και να αποδείξει τα αυτονόητα, ή η πλήρης αδιαφορία του ΥΠΑΝ για την ασφάλεια των μαθητών λόγω του μέγιστου αριθμού μαθητών;
Το ΥΠΑΝ είναι καιρός να αναλάβει τις ευθύνες του, να επιδείξει σοβαρότητα και επαγγελματισμό προς όφελος της Δημόσιας Εκπαίδευσης, σταματώντας να υποβαθμίζει κλάδους. Πρέπει να δώσει όλα τα εφόδια στους καθηγητές για να μπορούν να επιτελέσουν το εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό τους έργο χωρίς εκπτώσεις.
Τελειώνοντας και προς ενημέρωση όλων, προ δεκαπενθημέρου αποστείλαμε επιστολή στην Υπουργό Παιδείας και ζητήσαμε συνάντηση για τα ζητήματα που αφορούν το κλάδο μας. Δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε λάβει την οποιαδήποτε απάντηση.
Καλούμε επίσης τη νέα Ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ να σταθεί στο ύψος της ως αρμόδιος φορέας εκπροσώπησης καθηγητών και να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του ΥΠΑΝ, οι οποίες δόθηκαν παρουσίας της.
Ως καθηγητές και έχοντας γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα. Εδώ και χρόνια καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργούν τα εργαστήρια με ασφάλεια, κάτι που πολλές φορές επηρεάζει τη μαθησιακή διαδικασία, αφού δεν μπορούν να γίνουν όλες οι δραστηριότητες.
Τέλος, σε καμία περίπτωση δε θα αποδεχτούμε να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με περισσότερους από 16 μαθητές στα εργαστήρια μας και ούτε θα αναλάβουμε τις ευθύνες σε περίπτωση ατυχήματος. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το ΥΠΑΝ, το οποίο γνωρίζει επαρκώς και τεκμηριωμένα βάση του εμπειρογνώμονα που είχε διορίσει για το τι πρέπει να πράξει. Σε περίπτωση μη υλοποίησης των συμφωνηθέντων είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε δραστικά μέτρα».