Νέα Κίνηση Καθηγητών: Ο κατάλογος διοριστέων να μην καταργηθεί το 2027, αλλά να τεθεί όριο ανά ειδικότητα


«Ο υφιστάμενος κατάλογος διορισίμων να κλείσει μετά τις εξετάσεις του 2023 και να τεθεί όριο απορρόφησης των επιτυχόντων».

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών με ανακοίνωσή της «διαβεβαιώνει ότι θα σταθεί ασπίδα για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων μας (Συμβασιούχων, Αντικαταστατών, Εκπαιδευτικών Αορίστου χρόνου και όλων όσοι έχουν πετύχει στις εξετάσεις διορισίμων και δεν έχουν ακόμη μονιμοποιηθεί), οι οποίοι βιώνουν εδώ και καιρό ένα τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας, σε σχέση με την εργοδότησή τους την επόμενη σχολική χρονιά.

Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές που προτείνονται στη νομοθεσία πρέπει να επανεξεταστούν, έτσι ώστε να μην δημιουργούν, για ακόμη μία φορά, εκπαιδευτικούς διαφορετικών ταχυτήτων και να προκαλούν επιπρόσθετη αναστάτωση. Οι νέες γενιές, που όλοι μας ευελπιστούμε να συνεισφέρουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος, πρέπει να τυγχάνουν του ανάλογου σεβασμού από την πολιτεία. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληγεί ξανά το Δημόσιο Σχολείο.

Ο νόμος θα πρέπει να τύχει εμπεριστατωμένης τεχνικής μελέτης, ώστε να γίνει πιο ανθρώπινος απέναντι στους νέους πτυχιούχους, οι οποίοι βιώνουν σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της χρόνιας κακοδιαχείρισης του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων και άλλων ανεπαρκών πολιτικών.

Η Νέα Κίνηση προτείνει τις ακόλουθες ρυθμίσεις, οι οποίες θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό, ώστε να αμβλυνθεί η ανασφάλεια όσων συναδέλφων απειλούνται από την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, αλλά και αυτών που επιτυγχάνουν στις εκάστοτε εξετάσεις αλλά δεν διορίζονται ή δεν μονιμοποιούνται :

α) Ο κατάλογος διοριστέων να μην καταργηθεί το 2027, αλλά να τεθεί όριο, ανά ειδικότητα με βάση τις ανάγκες σε βάθος μιας οκταετίας,

β) Ο υφιστάμενος κατάλογος διορισίμων να κλείσει μετά τις εξετάσεις του 2023 και να τεθεί όριο απορρόφησης των επιτυχόντων. Στη συνέχεια οι εξετάσεις να γίνονται ανά τριετία, για όσες ειδικότητες προβλέπεται να υπάρχουν ανάγκες. Από τους επιτυχόντες να προκύπτει νέος κλειστός κατάλογος, ο οποίος θα τίθεται σε ισχύ με την εξάντληση του προηγούμενου. Ο αριθμός των υποψηφίων που θα περιλαμβάνεται στον κατάλογο θα καθόριζεται και πάλι βάσει των αναγκών για διορισμούς σε κάθε ειδικότητα.

Με βάση τα πιο πάνω θεωρούμε ότι:

Ι) Δεν θα θυματοποιηθούν συνάδελφοι οι οποίοι έχουν ήδη εργοδοτηθεί στη Δημόσια Εκπαίδευση (όπως για παράδειγμα οι Αορίστου Εκπαιδευτικοί).

ΙΙ) Η διαδικασία των εξετάσεων θα οδηγεί σε πρόσληψη, εν ευθέτω χρόνο, μετά την επιτυχία σε αυτές και δεν θα δημιουργεί ελπίδες, που στο τέλος ενδεχομένως να αποδεικνύονται φρούδες.

 Θεωρούμε, επίσης, ότι το υφιστάμενο σύστημα περιέχει στρεβλώσεις και προκαλεί σωρεία προβλημάτων γι αυτό και αναμένουμε την αξιολόγησή του και στη συνέχεια τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι η απασχόληση εν δυνάμει συναδέλφων στην ιδιωτική εκπαίδευση, σε πολλές περιπτώσεις, αγγίζει τα όρια της εκμετάλλευσης και καλούμε την πολιτεία να θεσμοθετήσει πλαίσιο εργοδότησης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία! Ακόμα, αναμένουμε ότι η πολιτεία θα εγκύψει στο πρόβλημα της ανεργίας ή και υποαπασχόλησης νέων πτυχιούχων και ότι θα υιοθετήσει πολιτικές δημιουργίας επαρκών και κατάλληλων θέσεων εργασίας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1080