Καθηγητές Σχεδιασμού και Τεχνολογίας: «Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε πόσο στοιχίζει με οικονομικούς όρους η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών και των συναδέλφων μας για την Υπουργό και τον Γ. Διευθυντή».
Το ΔΣ Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας ανακοινώνει ότι «μετά την αδιάλλακτη και αλαζονική στάση της εργοδοτικής πλευράς (ΥΠΑΝ), αδυνατεί να περιοριστεί σε δηλώσεις απογοήτευσης και αγανάκτησης.
Στις 15/6/23 είχαμε συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και η ίδια ζήτησε παρουσία όλων 10 ημέρες, ως χρονική περίοδο για απαντήσει-τοποθετηθεί στα αιτήματα μας. Δυστυχώς και αφού δεν έχει καταφέρει να τηρήσει τη δέσμευσή της, μέσω μιας υπεύθυνης επίσημης απάντησης, η μόνη επιλογή για εμάς, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου:
1. Διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΑΝ.
2. Συστημένη επιστολή μέσω δικηγόρου – επιδότη προς την Υπουργό.
Υπενθυμίζουμε ότι το Δεκέμβριο του 2022, μετά από κοινή συνάντηση με το Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και παρουσία της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ και της επιθεώρησης του μαθήματος, είχαμε καταλήξει σε συμφωνία έπειτα από διαβούλευση, η οποία έλυνε σε μεγάλο βαθμό μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα του κλάδου και τα οποία θα εφαρμοζόταν από την νέα σχολική χρονιά 2023-24. Δυστυχώς, η συμφωνία δεν τηρήθηκε και πρόσφατα ενημερωθήκαμε μετά από πέρας 6 μηνών ότι ακόμη βρίσκεται υπό την αίρεση/έγκριση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα πραγματικά αίτια που το ζήτημα της Ασφάλειας στα εργαστήρια του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, αντιμετωπίζεται διαφορετικά από άλλα εργαστήρια και παραμένει υποβαθμισμένο και άλυτο από τους «υπεύθυνους» αρμόδιους. Αυτό όμως που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι ότι η άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να παραδεχτεί την αναγκαιότητα της υιοθέτησης των συμπερασμάτων της έρευνας που διεξήγαγε εμπειρογνώμονας και τον οποίο το ίδιο το ΥΠΑΝ έχει προσλάβει, είναι τουλάχιστον επικίνδυνη!
Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε πόσο στοιχίζει με οικονομικούς όρους η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών και των συναδέλφων μας, για την Υπουργό και τον Γενικό Διευθυντή. Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε, επίσης, με ποια κριτήρια αμφισβητείται στην πράξη, η εγκυρότητα μιας επιστημονικής έρευνας από έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα που το ίδιο το ΥΠΑΝ έχει ζητήσει».
Βάσει δικών μας υπολογισμών η επίλυση του ζητήματος των υπεράριθμων τμημάτων ισοδυναμεί με επιβάρυνση μόλις κατά 0,0077% του προϋπολογισμού του ΥΠΑΝ, ενώ η επίλυση των αιτημάτων του κλάδου, συνολικά, ισοδυναμεί με επιβάρυνση 0.029% του προϋπολογισμού!
Τέλος, είναι δυστυχώς, άξιο απορίας, πώς άνθρωποι με πληθώρα ακαδημαϊκών προσόντων, φαίνεται να αδυνατούν να καταλάβουν πως το σύγχρονο, ευρωπαϊκό και δημοκρατικό δημόσιο σχολείο το οποίο προαναγγέλλουν, η ψηφιακή μεταρρύθμιση και οι ψηφιακές μέθοδοι μάθησης, τα σχολεία STEAM κ.α. είναι κενά περιεχομένου όταν δεν τηρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις στο σχολικό περιβάλλον: μια εξ αυτών η ασφάλεια και υγεία των μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού».