«Αλλαγή»: Ευγνωμονούμε τον Θάσο Σοφοκλέους για όσα πρόσφερε στην πατρίδα και την παιδεία


Η Κίνηση Καθηγητών «Αλλαγή» με ανακοίνωσή της «εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για τον θάνατο του Τομεάρχη της ΕΟΚΑ και συνάδελφου καθηγητή Μαθηματικών Θάσου Σοφοκλέους. Ο Θάσος Σοφοκλέους πρόσφερε πολλά στον υπέρ ελευθερίας και ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα αγώνα του 1955-1959. Αυτά έχουν καταγραφεί στις δέλτους της ελληνικής κυπριακής ιστορίας και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Ο Θάσος Σοφοκλέους πρωτοστάτησε, μαζί με άλλους συνάδελφους καθηγητές, στην ίδρυση, το 1979, της Κίνησης Καθηγητών «Αλλαγή» Η «Αλλαγή» ιδρύθηκε «σε μια περίοδο που η αυθαιρεσία, η ασυδοσία και η κυνική περιφρόνηση των αρχών της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αξιοκρατίας, είχαν αποβεί καθεστώς στο Υπουργείο Παιδείας και σ’ όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους. Ιδρύθηκε σε μια εποχή που ο κομματισμός, η αχαλίνωτη προπαγάνδα και ένας κενολόγος προοδευτικισμός είχαν υποκαταστήσει την πραγματική, την αυθεντική και την εθνική παιδεία και μετέτρεψαν τα σχολεία σε χώρους όπου όλες οι ελληνοχριστιανικές αξίες περιφρονούνταν και χλευάζονταν, και ένα πνεύμα αυτάρεσκης εθνικής αυτοϋποτίμησης και αυτοαναίρεσης διέχεε τα πάντα».

Ο Θάσος Σοφοκλέους μαζί με άλλες ιστορικές και καταξιωμένες προσωπικότητες της ελληνικής κυπριακής εκπαίδευσης – όπως τον Γαβριήλ Μηνά, τον Γεώργιο Χατζηνικολάου, τον Γεώργιο Χατζηκωστή, τον Θεόδωρο Στυλιανού και άλλους – ανέλαβαν το βάρος με την ίδρυση της «Αλλαγής» να επαναφέρουν στην παιδεία μας τον ελληνικό της χαρακτήρα, και να αποκαταστήσουν τις αρχές της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης σε όλο το φάσμα της διοικητικής στελέχωσης της εκπαίδευσής μας. Θεωρούμε χρέος μας να εκφράσουμε στον Θάσο Σοφοκλέους και στους συναγωνιστές του σε αυτόν τον εθνικοεκπαιδευτικό αγώνα, τις ευγνώμονές μας ευχαριστίες για όσα πρόσφεραν για να κρατηθεί η παιδεία μας ελληνική.

Ο Θάσος Σοφοκλέους υπηρέτησε στις τάξεις της «Αλλαγής» μέχρι την αφυπηρέτηση του.  Υπήρξε υποψήφιος της Κίνησης μας τις εκλογικές αναμετρήσεις της ΟΕΛΜΕΚ του 1981, 1983, 1985, 1987, και 1989. Μετά την αφυπηρέτηση του και μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν παρών σε όλες τις εκδηλώσεις της «Αλλαγής»

Αγαπητέ δάσκαλε και συνάδελφε σε ευγνωμονούμε για όσα πρόσφερε στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθέρια και για τους αγώνες σου υπερ. της προάσπισης του ελληνικού χαρακτήρα της παιδείας μας.

Τέλος, η «Αλλαγή» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη γυναίκα, τα παιδιά και όλους τους οικείους του».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











1471