Επιχειρηματολογία υπέρ της διατήρησης του Πίνακα Διοριστέων


Από την Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη μη κατάργηση του Πίνακα Διοριστέων

Με ανακοίνωσή της η Ομάδα Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη μη κατάργηση του Πίνακα Διοριστέων παραθέτει την επιχειρηματολογία της υπέρ της διατήρησης του Πίνακα Διοριστέων:

«Η διατήρηση του πίνακα Διοριστέων διασφαλίζει την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό στα άτομα που ήδη υπηρετούν και προσφέρουν στα σχολεία και λύνει σε μεγάλο βαθμό το θέμα της προσφοράς και της ζήτησης σε θέμα εκπαιδευτικών αναγκών. Η τροποποίηση της νομοθεσίας που ψηφίσθηκε το 2015 και η ρύθμιση της μη κατάργησης των πινάκων Διοριστέων, θα αμβλύνει το εργασιακό άγχος χιλιάδων εκπαιδευτικών, θα εξασφαλίσει πως η υπηρεσία των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών και η επένδυση του ΥΠΑΝ δεν θα πάει χαμένη, θα δείξει έμπρακτο σεβασμό στην προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης και θα διασφαλίσει πως οι ανάγκες θα καλύπτονται απρόσκοπτα.

Είναι σαφές πως το σύστημα διορισμών που ψηφίστηκε το 2015, έχει στρεβλώσεις και σαφώς δεν έχει επιτύχει τον σκοπό του. Η νομοθεσία του 2015 που αποβλέπει την κατάργηση του Πίνακα των Διοριστέων αποτελεί μια άδικη προσπάθεια παραγκωνισμού, μιας ολόκληρης γενιάς εκπαιδευτικών, που περίμεναν υπομονετικά και με συνεχείς επιμορφώσεις, μεταπτυχιακά, διδακτορικά τη σειρά τους, η οποία δεν βασίζεται σε κανένα λογικό επιχείρημα ή κάτι το οποίο να εδράζεται σε βιβλιογραφικές αναφορές ως προς την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του. Η απόφαση να σταματήσει η εισροή εκπαιδευτικών από τους Πίνακες Διοριστέων, είναι όχι μόνο αντιδεοντολογική και βασίζεται σε αίολα επιχειρήματα, αλλά αποτελεί και διάκριση μεταξύ των συναδέλφων.

Επιχειρηματολογία υπέρ της διατήρησης του Πίνακα Διοριστέων:

  • Ο Πίνακας Διοριστέων έχει ανθρωποκεντρική προσέγγιση 

Ο Πίνακας Διοριστέων έχει ανθρωποκεντρική προσέγγιση για 2 λόγους: Αφενός γιατί επαναδιορίζει τους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τα σχολεία επί σειρά ετών, προσφέροντας στους μαθητές ποιοτική εκπαίδευση μέσω της πρόσληψης έμπειρου προσωπικού. Αφετέρου, διότι σέβεται και αναγνωρίζει τόσο τις σπουδές και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών, όσο και την πολυετή προσφορά τους στα Δημόσια Σχολεία.

  • Εμπειρία – Επιμόρφωση: Επένδυση του κράτους

Οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στους πίνακες Διοριστέων έχουν αποκτήσει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία, από την εργασία τους στα Δημόσια Σχολεία. Την ίδια ώρα το ΥΠΑΝ έχει επενδύσει σε αυτούς, στο κομμάτι των επιμορφώσεων που διασφαλίζει την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης από άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Η κατάργηση του πίνακα Διοριστέων πετάει στα σκουπίδια την επένδυση του κράτους και την εκπαιδευτική εμπειρία, εξοβελίζοντας από τις σχολικές μονάδες το έμπειρο προσωπικό. Αδιαμφισβήτητα, η δημιουργία εκπαιδευτικών μιας χρήσης (αναλώσιμοι εκπαιδευτικοί) θα υποβαθμίσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

  • Θέμα προσφοράς και ζήτησης

Οι Πίνακες Διορισίμων δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, εφόσον είναι πολύ περισσότερες από τους υποψηφίους στους Πίνακες Διορισίμων. Οι Πίνακες Διορισίμων είναι αδύνατο να αυξήσουν τους υποψηφίους, λόγω του τεράστιου ποσοστού αποτυχίας, εξαιτίας του πολύ ψηλού βαθμού δυσκολίας της πρώτης εξέτασης του 2017. Η στατιστική επεξεργασία και η στάθμιση καθορίζει και το ποσοστό αποτυχίας/επιτυχίας των επόμενων εξετάσεων. Για παράδειγμα στους δάσκαλους το ποσοστό επιτυχίας είναι 19.47%, στους φιλολόγους 9.86% στους φυσικούς 14.77% κλπ.[1]. Φέτος από την πρώτη φάση διορισμών ήδη στους δασκάλους, φιλολόγους, μαθηματικούς και γαλλικούς ο κατάλογος διορισίμων έχει εξαντληθεί. Αν δεν υπήρχε ο κατάλογος Διοριστέων τα σχολεία θα υποστελεχώνονταν και οι ανάγκες που θα προκύπτουν δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν (πχ αντικαταστάσεις). Συνεπώς, μέχρι το 2027 είναι αδύνατο να αυξηθούν οι συμμετέχοντες στους καταλόγους αυτούς. Η διατήρηση του Πίνακα Διοριστέων, διασφαλίζει την ύπαρξη ικανοποιητικού αριθμού υποψηφίων στο σύστημα και λύνει το πρόβλημα μακροχρόνια και όχι μόνο βραχυχρόνια.

  • Η εργασιακή αβεβαιότητα

Η εργασιακή αβεβαιότητα και με δεδομένο πως οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πως σε λίγα χρόνια δύναται να είναι άνεργοι, αναπόφευκτα επηρεάζει την παρεχόμενη εκπαίδευση, προκαλεί μείωση της αποδοτικότητας και μεγιστοποιεί την παραπαιδεία. Η δεδομένη έξοδος εκπαιδευτικών από το επάγγελμα, που θα επιφέρει η κατάργηση του Πίνακα Διοριστέων -αν δεν τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία του 2015- προκαλεί εργασιακό άγχος αποδυναμώνοντας το εκπαιδευτικό έργο. Ο Πίνακας Διοριστέων διασφαλίζει το αίσθημα εργασιακής ασφάλειας και ακολουθεί μια σταθερότητα και μια συνέχεια, αφού αυτός που διορίζεται επαναδιορίζεται σταθερά κάθε χρονιά. Ακόμα και οι υποψήφιοι πτυχιούχοι που δεν έχουν κληθεί ακόμα στα σχολεία, διατηρούν άσβεστη την ελπίδα για μελλοντικό τους διορισμό.

  • Ηθικό και οικογενειακό κεφάλαιο

Άτομα που έχουν κτίσει τη ζωή τους γύρω από την εργασία, μέσω του Πίνακα Διοριστέων, σε λίγα χρόνια θα οδηγηθούν στην ανεργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν θα μπορούν δε, να εξασφαλίσουν καμιά εργοδότηση στα δημόσια σχολεία, αφού ο μοναδικός τρόπος εισδοχής θα είναι οι εξετάσεις, που είτε δεν έχουν δώσει, είτε το πιο πιθανόν θα αποτύχουν σε αυτές (βλέπε πιο πάνω σημείο). Συνεπάγεται επομένως, τη μη αξιοποίηση προσοντούχου ανθρώπινου δυναμικού, την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και της κοινωνικής αναταραχής – αναστάτωσης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η πρόταση δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, το σύστημα διορισίμων και άρα θα έχει ελάχιστες ή και καθόλου αντιδράσεις. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα τερματισθεί η αδικία που βιώνει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, σε σχέση με συναδέλφους τους. Επιπρόσθετα, η πρόταση για διατήρηση του Πίνακα Διοριστέων δεν προκαλεί επιπλέον κόστος για το κράτος και εξυπηρετεί τις βασικές αρχές της Δημόσιας Διοίκησης, όπως είναι η διαφάνεια, ο αποκλεισμός οποιονδήποτε παρεμβατισμών κ.λ.π.

Στην προσπάθεια μας επικοινωνούμε με Οργανώσεις, πραγματοποιούμε συναντήσεις με εμπλεκομένους και έχουμε ετοιμάσει ψήφισμα το οποίο υπογράφεται από χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αλλά και ενεργούς – ευαισθητοποιημένους πολίτες, για τη μη κατάργηση του Πίνακα Διοριστέων. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο, για το δικαίωμα μας στον διορισμό, για το σεβασμό στα πτυχία μας και την αξιοπρέπεια μας, αλλά κυρίως για την παρεχόμενη εκπαίδευση στα παιδιά μας».


[1] https://archeia.moec.gov.cy/ed/302/nsde-2021-statistika-stoichia.pdf




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.